Luften i kirken kan være farlig

Luften i kirkene kan være farligere for helsen enn luften ved veier trafikkert av 45.000 biler daglig, og kan utløse astma og kronisk bronkitt.

Publisert
Sist oppdatert

Ny forskning viser at kirkeluft er mer forurenset enn luften ved siden av en vei der 45.000 biler kjører hver dag.

Nivået av noen farlige stoffer er 20 ganger høyere enn den europeiske grensen, viser en studie fra Maastricht University i Nederland, publisert i tidsskriftet European Respiratory Journal, ifølge BBC.

Forskerne bak studien sier at desember, da kirkene tenner mange lys for å markere førjulstiden, kan være spesielt farlig for lungene.

Man tror at luftveiene blir utsatt for økende risiko på grunn av dårlig inneklima.

Det nederlandske forskerteamet ville undersøkte luftkvaliteten i kirker, ettersom kirker ofte er dårlig ventilerte, med stearinlys som brenner hele dagen og jevnlig bruk av røkelse. Alt sammen kan i prinsippet settes i sammenheng med en skadelig effekt på luften.

Forskerne analyserte konsentrasjonen av partikler i luften i et lite kapell og en stor kirke i Maastricht etter at stearinlys hadde brent lenge og etter en simulert messe da røkelse ble brent.

Små partikler i luften er en viktig del av luftforurensning. Disse inneholder forskjellige giftige materialer, inkludert sot, metaller og forskjellige giftige molekyler.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer