Vil du gå ned i vekt eller slutte å røyke, bør du ta nesen i bruk. Forskere er nemlig enige om at dufter har en stor innvirkning på oppførselen vår.
Luktesansen har lenge vært en stor gåte for forskerne. Richard Axel og Linda Buck fikk så sent som i 2004 nobelpris i medisin fordi de lyktes i å kartlegge hvordan luktesansen fungerer.
Men hvordan den faktiske lukteopplevelsen oppstår i hjernen, er fremdeles et stort mysterium, skriver Aftonbladet.
Les også: Kanel mot diabetes
Blir sulten av luktDet er imidlertid klinisk bevist at minner som oppstår av dufter, er mer følelsesladde enn minner som kommer fra bilder eller taler. Og kjenner vi for eksempel lukten av mat, blir vi sultne.
Den amerikanske nevroforskeren Rachel Herz ved Brown University har publisert flere forskningsrapporter om lukt i et psykologisk perspektiv.
- Nevrologisk er luktesignaler veldig direkte. De behøver bare å gå via en synapse (en elektrisk impuls red.adm) før de når fram til den delen av hjernen som produserer følelser og minner, sier hun ifølge Aftonbladet.
Syn, hørsel, følelser og smak må derimot passere flere nervecelleforbindelser før de når fram til hjernen.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger