Boliglån

- Lukter lokketilbud av handlemåten

Nybygger.no setter opp boliglånsrenta som en «markedsmessig tilpasning». Selv om renta fortsatt er lav, er den et lite stykke fra den rekordlave renta de lokket til seg kunder med i fjor høst.

RENTEHOPP: Ja, rentene til Nybygger.no er fortsatt lave, men i høst var de enda lavere. Digitalbanken har nemlig nettopp satt opp rentene på rammelån og boliglån over to millioner med henholdsvis 0,18 og 0,14 prosentpoeng. Foto: skjermdump.
RENTEHOPP: Ja, rentene til Nybygger.no er fortsatt lave, men i høst var de enda lavere. Digitalbanken har nemlig nettopp satt opp rentene på rammelån og boliglån over to millioner med henholdsvis 0,18 og 0,14 prosentpoeng. Foto: skjermdump. Vis mer
Publisert

Det var i oktober 2020 at «den store nyheten» sprakk:

Nybygger.no, en digitalbank som opererer under Sparebanken Øst sin bankkonsesjon, satt ned renta for rammelån og boliglån til henholdsvis 1,10 og 1,20 prosent effektivt.

- Vi har sett tilbake helt til 1820, og mener dette blir norgeshistoriens laveste boliglånsrente, sa kundedirektør Kjartan Reve i Sparebanken Øst til Dagens Næringsliv (DN) den gang.

Rentehopp

I forrige uke, derimot, kunne DN igjen melde at Nybygger - etter å ha gått hardt ut som utfordrerbank og skaffet seg mange nye boliglånskunder - setter opp boliglånsrentene for nye og eksisterende kunder.

De nye rentene er følgende:

  • Rammelån over to millioner inntil 50 prosent av boligverdi får effektiv rente på 1,28 prosent (opp 0,18 prosentpoeng)
  • Boliglån over to millioner inntil 50 prosent av boligverdi får effektiv rente på 1,34 prosent (opp 0,14 prosentpoeng)

Rentene over gjelder fra 1. juni for nye kunder, og for eksisterende kunder skjer endringen først om åtte uker, altså fra 1. august.

«Markedsmessig tilpasning»

Begrunnelsen kundene har fått fra Nybygger for rentehoppet er de foretar en «markedsmessig tilpasning»:

Foto: skjermdump
Foto: skjermdump Vis mer

Kundedirektør Kjartan Reve i Sparebanken Øst, som altså eier Nybygger, forklarer at rentejusteringen de nå gjør kommer som en tilpasning til konkurransesituasjonen i boliglånsmarkedet.

- Siden vi satte ned rentene i oktober, har bankens innlånskostnader vært høyere enn hva de var da produktene ble lansert, som følge av høyere pengemarkedsrente mot slutten av 2020 og i begynnelsen av 2021. Vi valgte i denne perioden å ikke sette opp utlånsrentene, sier Reve til Dinside.

INN PÅ BOLIGMARKEDET: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som er førstegangskjøper. Vis mer

Underlig timing

Styringsrenta er fortsatt på rekordlave null prosent, så derfor kan ikke banken begrunne renteøkningen sin med endringer i sentralbanken.

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim skriver på Pengeverkstedet.no at en slik renteheving som dette skal, ifølge finansavtaleloven, begrunnes, og som regel viser bankene da til økning i pengemarkedsrenta.

Det kan imidlertid ikke Nybygger gjøre, for pengemarkedsrenta falt nylig til rekordlave nivåer, slik at tre måneders pengemarkedsrente (aka. den viktigste markøren for bankenes innkjøpspris) er på 0,24 prosent.

Kvadsheim mener derfor at timingen for Nybyggers renteøkning er underlig, og at i mangel av bedre grunner for å øke renta til kundene sine, tyr de til det noe ulne begrepet «markedstilpasninger».

Har Nybygger egentlig en god grunn til å sette opp renta igjen nå?

- Nei, tvert imot. Generelt er det blitt billigere, ikke dyrere, for bankene å finansiere utlån de siste ukene, svarer Kvadsheim overfor Dinside.

- Lokketilbud

Nybygger gjennomførte som sagt et sjokkutt av rentene i fjor høst, hvor de la seg godt under konkurrentene. Når de nå sier at årsaken til at rentene deres justeres opp, er at de vil tilpasse seg konkurransen og markedet, tolker Kvadsheim dette til slik:

- Jeg tipper banken er fornøyd med kundetilfanget de fikk når de hadde landets laveste renter, og øker derfor rentene igjen.

Han sammenligner det med en matbutikk som kjører kampanjer og «lokkepriser», som jo betyr at de ikke vil ligge like lavt i all evighet. Samtidig påpeker siviløkonomen at det er litt forskjell på å flytte boliglånet sitt basert på lave priser og kjøpe tacoen på Meny hver fredag, fordi de kjører halv pris på herligheten.

- Det lukter lokketilbud av Nybyggers handlemåte, sier siviløkonomen, men legger til:

- Jeg må likevel understreke at de fortsatt har svært lave renter, så det er nok ikke det mest graverende eksempelet på lokketilbud jeg har sett.

- Fortsatt konkurransedyktig rente

Dinside har spurt Nybygger om hva de tenker om at mange som flyttet lånet til banken når de hadde den rekordlave renta nå kan føle seg lurt og at rentekuttet deres tidligere oppleves som et lokketilbud.

- Vi er veldig glad og takknemlig for alle som har valgt å flytte boliglånet sitt til oss. Kundene viser tydelig at de ønsker en konkurransedyktig rente, og det fortsetter de absolutt å ha, svarer Reve, og utdyper:

- Etter denne rentejustering fortsetter vi å ha ett av Norges desidert rimeligste boliglånstilbud, og vi har som langsiktig mål å fortsette med dette for både eksisterende og nye kunder.

Sikrer deg superbillig boliglån!

  1. Sjekk hvor lav rente du kan få via Finansportalen.
  2. Kontakt banken(e) med de beste tilbudene og hør om du kan flytte lånet ditt dit (det er uforpliktende å få tilbud - du velger om du signerer eller ei).
  3. Ta så kontakt med din nåværende boliglånsbank, fortell hvilken rente og hvilke vilkår du er tilbudt, og hør om de vil gi deg tilsvarende tilbud.
  4. Hvis ikke, flytt lånet ditt til en bedre bank!

NB: Husk å sjekke om banken du vil flytte lånet til har etableringsgebyr eller månedlige gebyr - og vær oppmerksom på at du som regel alltid må betale et tinglysingsgebyr til Kartverket for å flytte boliglånet mellom banker (dette er på rundt 400-500 kroner alt etter type bolig)

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer