Luktesansens hemmeligheter ga nobelpris

Nobelprisen i medisin ble delt ut i dag, til to amerikanske forskere som har avslørt hvordan vi gjennkjenner tusenvis av forskjellige lukter.

Publisert
Sist oppdatert

Hvordan hjernen gjenkjenner og husker tusenvis av forskjellige lukter forundret lenge forskere.

Men professor Richard Axel fra Colombia University og professor Linda Buck fra Fred Hutchinson Cancer Research Centre i Seattle har løst gåten, og for den oppdagelsen ble de i dag tildelt Nobelprisen i medisin.

Det er den mest prestisjetunge prisen innen medisin, og har en verdi på 8,7 millioner kroner.

Forskerne oppdaget en stor gen-familie, satt sammen av opptil 1000 forskjellige gener, som kontrollerer produksjonen av noen spesialiserte proteinreseptorer.

Disse reseptorene finnes på celler i øvre del av nesen og oppdager luktmolekyler når de pustes inn.

Hver celle inneholder bare en type reseptor, og hver reseptor kan kun gjenkjenne et begrenset antall lukter. Hver celle er altså svært spesialisert for noen få lukter.

Cellene sender signaler direkte til et område i hjernen som kontrollerer oppfattelsen av lukt, men hver type celle sender signalene til forskjellige områder i luktsenteret. Derfra blir informasjonen sendt til forskjellige deler av hjernen, og det dannes et mønster som blir gjennkjent som en spesiell lukt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.