Lungekreft tar fem liv daglig

Ingen andre kreftformer krever flere liv enn lungekreft. Dette til tross for at sykdommen bare er den fjerde hyppigste kreftsykdommen i Norge. I dag, 17. november, markeres Lungekreftdagen over hele verden.

Publisert
Sist oppdatert

Flere dør av lungekreft enn bryst, prostata og tykktarmskreft til sammen.

Etter at diagnosen lungekreft er stilt, vil 9 av 10 være døde innen 5 år. I alt dør 1800 personer av lungekreft i Norge hvert år. Ofte stilles diagnosen sent, og det finnes få behandlingsalternativer. Ved tidlig oppdagelse er behandlingen enklere og muligheten for å bli frisk større.

- Den sene diagnosen skyldes indirekte at 9 prosent av alle lungekreft-tilfeller er forårsaket av røyking , sier lungelege ved Aker sykehus, Bjørn Bergholtz.

- Det er veldig vanskelig for en storrøyker å skille symptomene som er forårsaket av røyken fra hva som er forårsaket av lungekreft. En storrøyker vil derfor ikke forstå at noe er feil og derfor heller ikke oppsøke lege. Symptomene er i første rekke vedvarende hoste og pustebesvær, sier han.

I en ny internasjonal undersøkelse forklares sen diagnose også med folks fordommer når det gjelder lungekreft. Det er en generell holdning at dersom man får lungekreft, får man som fortjent. Dette gjør det ikke enklere for en lungekreftpasient å søke hjelp.

Blant en gruppe lungekreftspesialister på kongressen World Congress on Lung Cancer svarte to av tre at personer med symptomer på lungekreft vil søke hjelp tidligere dersom skammen ved diagnosen fjernes.

Fordommene mot lungekreft har også indirekte konsekvenser for denne gruppen pasienter. I nevnte undersøkelse svarte tre av fire spesialister at lungekreft får lavere offentlig økonomisk støtte og omtales i mindre grad i media enn andre vanlige kreftformer. Et tilsvarende antall mente til og med at andre mindre alvorlige sykdommer fikk mer offentlig støtte enn lungekreft. Dette til tross for at lungekreft er den viktigste årsaken til kreftdød.

- Skal antallet personer som dør av lungekreft reduseres, må først og fremst lungekreft forhindres gjennom røykestopp, sier Bergholtz.

- Når en person først har fått lungekreft, er det viktig å få fastsatt diagnosen tidligst mulig, slik at pasienten får behandling. Lungekreft kan ofte oppdages på et vanlig røntgenbilde av lungene. Røykere med vedvarende luftveissymptomer bør derfor få tatt et røntgenbilde av lungene.

Mozon.no, 17.11.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer