Lungekreft tar fem liv daglig

Ingen andre kreftformer krever flere liv enn lungekreft. Dette til tross for at sykdommen bare er den fjerde hyppigste kreftsykdommen i Norge. I dag, 17. november, markeres Lungekreftdagen over hele verden.

Publisert
Sist oppdatert

Flere dør av lungekreft enn bryst, prostata og tykktarmskreft til sammen.

Etter at diagnosen lungekreft er stilt, vil 9 av 10 være døde innen 5 år. I alt dør 1800 personer av lungekreft i Norge hvert år. Ofte stilles diagnosen sent, og det finnes få behandlingsalternativer. Ved tidlig oppdagelse er behandlingen enklere og muligheten for å bli frisk større.

- Den sene diagnosen skyldes indirekte at 9 prosent av alle lungekreft-tilfeller er forårsaket av røyking , sier lungelege ved Aker sykehus, Bjørn Bergholtz.

- Det er veldig vanskelig for en storrøyker å skille symptomene som er forårsaket av røyken fra hva som er forårsaket av lungekreft. En storrøyker vil derfor ikke forstå at noe er feil og derfor heller ikke oppsøke lege. Symptomene er i første rekke vedvarende hoste og pustebesvær, sier han.

I en ny internasjonal undersøkelse forklares sen diagnose også med folks fordommer når det gjelder lungekreft. Det er en generell holdning at dersom man får lungekreft, får man som fortjent. Dette gjør det ikke enklere for en lungekreftpasient å søke hjelp.

Blant en gruppe lungekreftspesialister på kongressen World Congress on Lung Cancer svarte to av tre at personer med symptomer på lungekreft vil søke hjelp tidligere dersom skammen ved diagnosen fjernes.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer