Låne penger fra familie og venner

Lure grep for private lån

Det kan være utfordrende - men ofte nødvendig - å låne penger av noen du kjenner privat, og det er ikke alltid så lett for långiver å være like «hard i klypa» overfor en låntaker de har et nært forhold til.

PRIVAT LÅN: Vil du kjøpe bolig, men har ikke tilstrekkelig med oppsparte penger eller får nok i lån fra banken? Da kan et privat lån være løsningen. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Nordea / John Trygve Tollefsen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Boligmarkedet er knalltøft for tida, med skyhøye priser og få boliger til salgs – dette er spesielt utfordrende for førstegangskjøpere.

Det kan rett og slett være at lånet boligdebutanten får fra banken, samt egenkapitalen vedkommende kan stille med, ikke er nok til å kjøpe ønsket bolig.

- Private lån mangler struktur

Da kan det oppstå en situasjon hvor boligkjøper må ty til lån fra familie eller venner - et såkalt «privat lån».

- Problemet med slike private låneavtaler er at de ikke er skikkelig strukturert, og personene har ikke blitt helt enige om renter og når summen skal betales tilbake, sier daglig leder Alf Gunnar Andersen i Horde til Dinside.

- Det er kjipt å måtte purre på venner og familie, fortsetter han.

Men, er bedre enn kausjon eller medlåntaking

Forbrukerøkonom Derya Incedursun har tidligere sagt til Dinside at private lån er et bedre alternativ for långiver i forhold til å stille som kausjonist eller medlåntaker.

- Ved mislighold av det private lånet, er det nemlig du som er kreditor. Hvis du gir barnet, for eksempel, et privat lån, vil du dermed ikke stå juridisk ansvarlig ovenfor en tredjepart (banken) dersom barnet får betalingsproblemer, sa Incedursun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer