Låne penger fra familie og venner

Lure grep for private lån

Det kan være utfordrende - men ofte nødvendig - å låne penger av noen du kjenner privat, og det er ikke alltid så lett for långiver å være like «hard i klypa» overfor en låntaker de har et nært forhold til.

PRIVAT LÅN: Vil du kjøpe bolig, men har ikke tilstrekkelig med oppsparte penger eller får nok i lån fra banken? Da kan et privat lån være løsningen. Video: Embla Hjort-Larsen. Foto: Nordea / John Trygve Tollefsen. Vis mer
Publisert

Boligmarkedet er knalltøft for tida, med skyhøye priser og få boliger til salgs – dette er spesielt utfordrende for førstegangskjøpere.

Det kan rett og slett være at lånet boligdebutanten får fra banken, samt egenkapitalen vedkommende kan stille med, ikke er nok til å kjøpe ønsket bolig.

- Private lån mangler struktur

Da kan det oppstå en situasjon hvor boligkjøper må ty til lån fra familie eller venner - et såkalt «privat lån».

- Problemet med slike private låneavtaler er at de ikke er skikkelig strukturert, og personene har ikke blitt helt enige om renter og når summen skal betales tilbake, sier daglig leder Alf Gunnar Andersen i Horde til Dinside.

- Det er kjipt å måtte purre på venner og familie, fortsetter han.

KJØPE FØRSTE BOLIG: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand gir råd til deg som er førstegangskjøper. Vis mer

Men, er bedre enn kausjon eller medlåntaking

Forbrukerøkonom Derya Incedursun har tidligere sagt til Dinside at private lån er et bedre alternativ for långiver i forhold til å stille som kausjonist eller medlåntaker.

- Ved mislighold av det private lånet, er det nemlig du som er kreditor. Hvis du gir barnet, for eksempel, et privat lån, vil du dermed ikke stå juridisk ansvarlig ovenfor en tredjepart (banken) dersom barnet får betalingsproblemer, sa Incedursun.

- I en privat lånesituasjon kan det likevel være lurt å sette opp en skriftlig låneavtale med klare vilkår, for eksempel hvor lang nedbetalingstid og hva renta skal være - og husk at lånet må føres opp i skattemeldingen, understreket forbrukerøkonomen videre.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 lister opp noen plusser og minuser ved å gi privat lån

Fordeler Ulemper
+ Styrker barnets egenkapital og reduserer lånebehovet, evt kan låne mer- Svekker foreldrenes mulighet til å få lån og reduserer deres økonomiske handlefrihet for en periode
+ Barnet slipper unna flere år med sparing og kommer seg dermed raskere inn på boligmarkedet- Risiko for at barnet ikke betaler tilbake
+ Foreldrene får pengene tilbake, det blir bare en midlertidig svekkelse av likviditeten- Foreldrene må være forberedt på å låne like mye til øvrige søsken for å unngå forskjellsbehandling.

Få det private lånet til å ligne et banklån

Derfor kan den nye, gratistjenesten i Horde-appen være en god løsning. Den kalles «vennelån» og gjør det snart mulig å sette opp en låneavtale der partene blir enig om beløp, renter og nedbetalingstid.

- Du inngår avtalen direkte med motparten gjennom appen, eller legger inn et allerede eksisterende lån, og du kan betale ned og følge utviklingen av lånet gjennom appen, forklarer Andersen.

- Vi har imidlertid satt noen begrensninger på hvor mange lån en bruker kan ha i appen, og maksrenta er på ti prosent siden tjenesten er ment til privat bruk, legger han til.

I «vennelån» kan du også be om økning eller fratrekk av lånet, betalingsutsettelse på maks tre måneder og det går an å sette nedbetalingen til å starte et stykke fram i tid, for eksempel om låntaker studerer og skal begynne å betale på lånet om noen år.

«Vennelån» ble nylig tilgjengelig i Horde-appen.

Forbrukerrådet: - Kan være nyttig

Fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet mener den nye app-tjenesten for private lån kan vise seg å bli nyttig for alle som har private lån.

- Jeg tenker særlig på foreldre som hjelper flere av sine barn med midlertidige lån, eller lån som hjelper barna inn i boligmarkedet, sier Jensen til Dinside.

- Det er jo en kjensgjerning at vi som privatpersoner låner til nærstående, men slike lån er ikke regulert slik som lån mellom profesjonelle utlånere (banker) og forbrukere, fortsetter han.

I tillegg er det sjeldnere at lån til nærstående dokumenteres, og det samme gjelder tilbakebetaling, og derfor tror Jensen at «vennelån», og andre lignende tjenester som måtte dukke opp i framtiden, kan bidra med å løse dette problemet, og således forebygge usikkerhet, utydelig og ikke minst krangel mellom nærstående.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer