Lurer du på hvordan du logger på Altinn og sjekker selvangivelsen?

Du kan logge inn for å sjekke skatten på flere måter – her er alternativene.

KLAR: Nå kan du sjekke selvangivelsen på altinn.no. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
KLAR: Nå kan du sjekke selvangivelsen på altinn.no. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidligere ble selvangivelsen sendt ut med vanlig post, der det å åpne konvolutten var like spennende som når de drar av gullbåndet på Oscar-konvolutten.

Men, med mindre du reserverte deg mot å motta selvangivelsen elektronisk før fristen gikk ut sommeren 2014, må du bruke internett om du vil sjekke den, eventuelt korrigere den og levere den.

Det er ikke alle like komfortabel med. Derfor skal vi i denne artikkelen se på hvordan du logger inn på Altinn for å sjekke årets selvangivelse.

Merk at du ikke gjøre det, men om du ikke gjør noe, samtykker du til at det som står der er riktig. Og det er jo kjedelig, hvis det er fradrag der du hadde hatt krav på, slik at du kunne ha fått litt ekstra lommepenger i sommer. Selv sjekket jeg nettopp og «tjente» drøye 5.000 kroner på ti minutters jobb fordi ett fradrag var for lavt og ett ikke var ført opp i det hele tatt.

LES OGSÅ: 450.000 nordmenn sjekker ikke selvangivelsen

Flere muligheter

LOGG INN: På Altinn.no må du trykke på denne blå knappen for å logge inn og sjekke selvangivelsen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
LOGG INN: På Altinn.no må du trykke på denne blå knappen for å logge inn og sjekke selvangivelsen. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


I praksis finnes det flere muligheter for å logge på, og det kan du gjøre både via mobiltelefon, nettbrett og PC.

Det første du må gjøre er å peke nettleseren din til altinn.no.

Øverst til høyre finner du en knapp merket «Logg inn», og trykker du på den, blir du sendt videre til ID-porten der du får flere innloggingsvalg:

HVILKEN VELGER JEG? Bruker du BankID i nettbanken, er kanskje det det mest praktiske, men det finnes også andre muligheter for pålogging. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
HVILKEN VELGER JEG? Bruker du BankID i nettbanken, er kanskje det det mest praktiske, men det finnes også andre muligheter for pålogging. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Merk: Dersom du gjør dette fra en mobiltelefon, vil ikke valgene Buypass eller Commfides være tilgjengelig, siden begge disse krever en PC med USB-port.

Her er de ulike mulighetene for å logge på:

BankID

VELKJENT: Bruker du en slik når du logger deg på nettbanken, kan du fint bruke den til å sjekke selvangivelsen også. Foto: KRISTINA PICARD
VELKJENT: Bruker du en slik når du logger deg på nettbanken, kan du fint bruke den til å sjekke selvangivelsen også. Foto: KRISTINA PICARD Vis mer


For mange vil BankID være det mest praktiske. De fleste norske nettbanker bruker BankID når du skal logge deg på, og velger du BankID får du opp det samme innloggingsvinduet som du er vant med, der du angir personnummer, personlig kode samt en engangskode fra kodebrikken din.

Som du ser er det også mulig å logge på med BankID på mobil. Dette er en løsning mange synes er enda mer praktisk, siden mobiltelefonen din fungerer som kodebrikke, slik at du ikke trenger å ha den med deg overalt. Hvordan dette fungerer og hvordan du skaffer deg det finner du mer om i denne saken:

LES OGSÅ: BankID på mobil lar deg sjekke selvangivelsen uten kodebrikke

MinID

MinID er laget av og forvaltes av Difi, direktoratet for forvaltning og IKT, og er en felles innloggingsløsning for alle offentlige tjenester. Med en MinID-brukerprofil kan du logge på alle statlige tjenester, enten du vil sjekke selvangivelsen, søke om barnehageplass, melde flytting, søke om stipend eller hva det måtte være.

Om du ikke har en MinID-bruker fra før, finner du instruksjoner om hvordan du skaffer deg det på Difis informasjonssider.

Når du logger på med MinID angir du fødselsnummeret og passordet ditt. Dernest vil du bli bedt om en engangskode, enten fra et kodeark du har fått tilsendt i posten, eller via SMS, dersom du har registrert at du vil bruke engangskoder på SMS hos MinID.

Merk at MinID er den eneste av disse løsningene som kun har sikkerhetsnivå 3, mens de andre har sikkerhetsnivå 4. Sikkerhetsnivå 3 holder for å levere selvangivelsen, men gir deg ikke mulighet til å se på helserelatert informasjon lagret digitalt. Grunnen til det, er at de andre løsningene også krever fremvisning av legitimasjon når du mottar kodebrikken, mens du får kodekortet til MinID tilsendt som vanlig post.

Har du ikke kodekortet?
Om du ikke har endret til SMS-kode og ikke finner kodekortet er du i samme situasjon som undertegnede. Bare se hva jeg må finne frem når jeg prøver å logge på med MinID:

EHH…HVOR LA JEG DET? Har du ikke kodekort kan du heller motta SMS med engangskode. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN
EHH…HVOR LA JEG DET? Har du ikke kodekort kan du heller motta SMS med engangskode. Foto: PÅL JOAKIM OLSEN Vis mer


Et brev fra 2008. Det ligger nok godt gjemt ett eller annet sted.

Om du er i samme situasjon går det an å logge på allikevel. Ved å bruke glemt passord-funksjonen får man tilsendt en kode på SMS, angir den og deretter får man en e-post med et engangspassord. Når du til slutt lager nytt passord er du logget inn. Den teknikken har jeg brukt de siste årene, og krysset fingrene for at jeg ville få SMS-kode neste år. Men det skjedde ikke i år heller.

Siden jeg skriver denne saken, har jeg endelig tatt meg bryet med å finne ut hvordan man bytter over til engangskode pr SMS i stedet for kodekort:

Det gjør du på brukerprofilsiden; en lenke du finner etter at du har logget inn ved å gå til profil, roller og rettigheter, din kontaktinformasjon, trykker på lenka kontakt- og reservasjonsregisteret og MinID-innstillinger. Ikke veldig lett tilgjengelig, med andre ord.

Buypass

KORTLESER: Med løsningen fra Buypass kan du putte tippekortet inn i en kortleser koblet til PC-en. Ikke bare for å levere tippelappen, men også for å levere selvangivelsen på nett. Foto: BUYPASS
KORTLESER: Med løsningen fra Buypass kan du putte tippekortet inn i en kortleser koblet til PC-en. Ikke bare for å levere tippelappen, men også for å levere selvangivelsen på nett. Foto: BUYPASS Vis mer


Om du bruker Norsk Tipping på mobiltelefonen, har du sikkert også brukt Buypass for å autentisere deg.

Buypass-innloggingen på Altinn er imidlertid en helt annen – hvis du var toppmoderne på begynnelsen av 2000-tallet, hadde du nemlig en kortleser du kunne plugge inn i PC-en, stikke i spillekortet fra Norsk Tipping og levere tippekupongen direkte fra din egen stue, i stedet for å stikke nedom kiosken.

Er det en løsning du fortsatt sverger til, kan du bruke denne løsningen for å logge på ved å trykke på Buypass og følge instruksjonene. Kortleser får du fortsatt bestilt – mer informasjon finner du i denne saken:

LES OGSÅ: Velg riktig digital ID

Commfides

Den siste løsningen er Commfides. Vi tviler på at dette er spesielt utbredt blant privatpersoner, men løsningen baserer seg på at du har en liten plugg i USB-porten på PC-en, som kombinert med en PIN-kode fungerer som den siste koden du trenger for å logge på.

I følge nettsidene er dette en løsning som koster 1.190,- for 3 år, og som ikke fungerer med Mac eller Linux.

Så er det bare å sette i gang

Når du er logget på, finner du selvangivelsen på prominent plass i skjermbildet. Trykker du på den, kan du gå over og sjekke at alt er riktig, og eventuelt korrigere og legge til der det er nødvendig.

De neste ukene vil du finne flere saker på Dinside relatert til utfyllingen av selvangivelsen, med punkter du bør sjekke ekstra nøye og den slags.

Alle saker om selvangivelsen 2015 finner du bak lenka du nettopp passerte.

Sjekk på mobiltelefonen

Er du på ferie eller uten tilgang til en PC, kan det være verdt å vite at du også kan bruke Altinn-appen for å sjekke selvangivelsen. Men bare sjekke – ikke korrigere.

Da laster du bare ned appen, logger på med MinID eller BankID omtalt over, og så kan du se en pdf-utgave av selvangivelsen som er sendt ut.

Altinn for iOS (App store, gratis)
Altinn for Android (Play butikk, gratis)
Altinn for Windows Phone (Windows store, gratis)

Som nevnt er det mulig å korrigere og levere hele selvangivelsen også på mobiltelefon, men da må du logge inn via nettleseren og ikke via Altinn-appen. Det skal sies at nettsidene på ingen måte er mobiltilpasset, og at det derfor blir mye zooming inn og ut for å lese den lille skriften.

Dinsides «Slik gjør du det»-saker er myntet på dem som ikke har allverdens erfaring med teknologi fra før. Du finner flere tips på denne siden

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer