LureSMS.com kan være ulovlig

Tilbyr tekstmeldinger med falsk avsender uten å kjenne reglene.

LURING UTEN GRENSER: I Dinsides test av LureSMS.com fikk vi sendt alle disse meldingene uten problemer. Her utga vi oss for å være både politiet, DNB og NAV, og ba mottakeren følge lenker for å logge seg inn, slik klassisk phishing gjør. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
LURING UTEN GRENSER: I Dinsides test av LureSMS.com fikk vi sendt alle disse meldingene uten problemer. Her utga vi oss for å være både politiet, DNB og NAV, og ba mottakeren følge lenker for å logge seg inn, slik klassisk phishing gjør. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I kjølvannet av at utenlandske Microsoft-svindlere ringer fra falske norske nummer, har Dinside selv sjekka hvor enkelt det er å forfalske identiteten vår på telefon, e-post og SMS.

Konklusjonen: Skremmende enkelt. Nettjenester lot oss sende e-poster med falske avsendere, ringe fra vår egen mobil men med andres telefonnumre og skrive tekstmeldinger hvor vi kunne kalle oss nærmest hva vi ville, for eksempel «DNB».

Sistnevnte var attpåtil en norsk tjeneste, LureSMS.com, som altså tilbyr det som ofte kalles spoofing for én krone per melding, pluss månedlig avgift.

Men å både bruke og tilby spoofing-tjenester i Norge kan være ulovlig.

LES OGSÅ: Slik gikk det da vi forfalsket e-poster, tekstmeldinger og telefonnumre

Slik er lovverket

Folk skal ha tillit til det norske mobilnettet. Om det står at telefonnummeret 40550999 ringer, så skal det være han som eier dette nummeret som faktisk ringer. Ikke en Microsoft-svindler, for eksempel.

Nummervisning, både for inkommende samtaler og tekstmeldinger, har derfor vern fra diverse hold.

Ekomloven: Kapittel syv forbyr spoofing. Det står blant annet at «nummer, nummerserier, navn og adresser kan ikke tas i bruk uten at det foreligger tillatelse fra myndigheten». Ekomforskriften: Kapittel seks gjør det klart at operatører skal stanse spoofing. Operatøren skal «sperre for anrop hvor anropende sluttbruker ikke har bruksrett til A-nummeret», så langt dette er praktisk mulig og økonomisk forsvarlig. Retningslinjer for nummervisning: Disse retningslinjene skal sørge for at telefonnummeret du ser på telefonen faktisk identifiserer hvem som ringer. Samme gjelder SMS-er som bare viser avsendernavn. LES OGSÅ: Microsoft-svindlerne misbrukte telefonnummeret til Hans Christian

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer