Pensjonssparing

- Lurt å begynne tidlig

Det er likevel noe annet du bør prioritere først om du er ung og det er lenge til du går av med pensjon.

PENSJON: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør starte pensjonssparingen så tidlig som mulig. I saken under kan du lese flere gode pensjonssparing-tips. Video: Storebrand. Vis mer
Publisert

- Egen sparing til pensjon kan du starte med så tidlig som mulig, fastslår forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand.

Da trenger du nemlig ikke å sette av så mye penger hver måned for å få en solid slump til pensjonstilværelsen, ifølge henne.

Prioritér dette før pensjon

Tvetenstrand er samtidig tydelig på at pensjonssparing ikke skal være det aller første du prioriterer:

- Før du har kjøpt deg bolig, bør du prioritere å spare i boligsparing for unge (BSU), og har du kredittkortgjeld eller annen dyr gjeld, bør du alltid betale ned dette først, sier hun til Dinside.

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim har også tidligere listet opp noen ting du bør tenke på før du setter av mesteparten av det du har til overs til framtidig forbruk:

  • Du trenger pengene . Hvis du låser penger til pensjon, altså forbruk i framtiden, får du kanskje færre økonomiske muligheter i dag.
  • Gjeldsnedbetaling er, som sagt, noe annet unge bør tenke på før egen pensjonssparing. Først og fremst er det lurt å kvitte seg med dyr kredittgjeld, om du har det. Dernest betale ned boliglån, gjerne til under 75 prosent av boligens verdi, siden flere banker senker renta når lånet er under denne prosenten. Når det gjelder studielån, derimot, er det lurt å holde seg til Lånekassens nedbetalingsplan og ikke ofre så mye tankekraft på dette lånet.
  • Å bygge en solid buffer er også lurt å tenke på, noe mange har fått oppleve under coronakrisen. Kvadsheim anbefaler å sette av én til to månedslønninger på bufferkontoen.

«Supereffekt» firedobler pensjonen

Når du har tatt høyde for punktene over, derimot, er det perfekt å starte pensjonssparingen, for da slipper du altså unna med et lavere sparebeløp måned, uten at det går på bekostning av andre ting.

- Sparer du til egen pensjon i fond, får du utsatt skatt på avkastningen din. I tillegg får du avkastning på avkastningen, det vi kaller rentes-rente-effekten, som gjør at pengene dine vokser ekstra mye når du sparer over lang tid, forklarer forbrukerøkonom Tvetenstrand, og eksemplifiserer:

- Sparer du 500 kroner måneden i et aksjefond fra du er 27 til 67 år, har du spart totalt 240 000 kroner, men du kan forvente at fondet vil være verdt 900 000 kroner - nesten en firedobling av pengene dine.

Hva er rentes rente?

Hvert år legges avkastningen/renta til det opprinnelige sparebeløpet ditt, men i tillegg til denne renta får du også rente på rentene fra tidligere år. Det er dette som er rentes rente. Effekten er altså at sparesaldoen vokser raskere for hvert år som går, og dette prinsippet gjelder både ved vanlig banksparing og når du sparer i fond.

LAVE RENTER: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl forklarer hvorfor du kan tape på å ha pengene dine stående på konto. Video: Stig Fiksdal Vis mer

Bli pensjonsmillionær

Vil du bli pensjonsmillionær, er dette på ingen måte umulig, enten du er ung eller «litt oppe i åra».

Hvor mye du må spare månedlig og årlig for å få en ekstra pensjonsmillion, har Tvetenstrand i Storebrand satt seg ned og funnet ut - og resultatet viser at det slett ikke er snakk om de store sparebeløpene, spesielt hvis du ennå er ung:

Veien til pensjonsmillionen

Alder Forventet saldo Årlig sparing Daglig sparing <- Tilsvarer cirka
25 år1 000 092,-5877,-16,-én Lollipop
30 år1 000 087,-7937,-22,-én Kroneis
35 år1 000 059,-10 855,-30,-én kaffe på kafé
40 år1 000 042,-15 118,-41,-én pølse i brød på bensinstasjon
45 år1 000 007,-21 634,-59,-ett brett sushi fra matbutikken
50 år1 000 020,-32 319,-89,-ett glass vin på bar
55 år1 000 001,-52 024,-143,-én salat på restaurant

Alle tallene vises i nominell kroneverdi inkludert kostnader. Årlig kostnad er satt til 0,3 prosent, som tilsvarer et vanlig indeksfond. Forventet avkastning er basert på Finans Norges bransjeavtale om avkastningsprognoser og forutsetter at du sparer i aksjefond hele spareperioden.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer