Pensjonssparing

- Lurt å begynne tidlig

Det er likevel noe annet du bør prioritere først om du er ung og det er lenge til du går av med pensjon.

PENSJON: Forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand forklarer hvorfor du bør starte pensjonssparingen så tidlig som mulig. I saken under kan du lese flere gode pensjonssparing-tips. Video: Storebrand. Vis mer
Publisert

- Egen sparing til pensjon kan du starte med så tidlig som mulig, fastslår forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand i Storebrand.

Da trenger du nemlig ikke å sette av så mye penger hver måned for å få en solid slump til pensjonstilværelsen, ifølge henne.

Prioritér dette før pensjon

Tvetenstrand er samtidig tydelig på at pensjonssparing ikke skal være det aller første du prioriterer:

- Før du har kjøpt deg bolig, bør du prioritere å spare i boligsparing for unge (BSU), og har du kredittkortgjeld eller annen dyr gjeld, bør du alltid betale ned dette først, sier hun til Dinside.

Siviløkonom Hallgeir Kvadsheim har også tidligere listet opp noen ting du bør tenke på før du setter av mesteparten av det du har til overs til framtidig forbruk:

  • Du trenger pengene . Hvis du låser penger til pensjon, altså forbruk i framtiden, får du kanskje færre økonomiske muligheter i dag.
  • Gjeldsnedbetaling er, som sagt, noe annet unge bør tenke på før egen pensjonssparing. Først og fremst er det lurt å kvitte seg med dyr kredittgjeld, om du har det. Dernest betale ned boliglån, gjerne til under 75 prosent av boligens verdi, siden flere banker senker renta når lånet er under denne prosenten. Når det gjelder studielån, derimot, er det lurt å holde seg til Lånekassens nedbetalingsplan og ikke ofre så mye tankekraft på dette lånet.
  • Å bygge en solid buffer er også lurt å tenke på, noe mange har fått oppleve under coronakrisen. Kvadsheim anbefaler å sette av én til to månedslønninger på bufferkontoen.

«Supereffekt» firedobler pensjonen

Når du har tatt høyde for punktene over, derimot, er det perfekt å starte pensjonssparingen, for da slipper du altså unna med et lavere sparebeløp måned, uten at det går på bekostning av andre ting.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer