Trygdesvindel

Lurte til seg 337 000 kroner fra Nav

Mann (46) fikk urettmessig utbetalt dagpenger fra Nav mens han var i utlandet. Slik er reglene for Nav-ytelser og utenlandsopphold.

IKKE BARE Å REISE: Skal du til utlandet og mottar penger fra Nav, er det noen ting må kjenne til, blant annet avhengig av hva slags støtte du får og hvor du skal reise. Foto: Pål Joakim Pollen
IKKE BARE Å REISE: Skal du til utlandet og mottar penger fra Nav, er det noen ting må kjenne til, blant annet avhengig av hva slags støtte du får og hvor du skal reise. Foto: Pål Joakim Pollen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en periode på over to år (fra januar 2015 til september 2017) leverte den 46 år gamle mannen elektroniske meldekort til Nav, hvor han ikke opplyste om at han i store deler av perioden oppholdt seg i utlandet.

Opplysningene i meldekortene dannet grunnlag for automatisk beregning og urettmessig utbetaling av dagpenger på til sammen 337 000 kroner.

Da 46-åringen nylig møtte i Egersund tinghus, erkjente han straffskyld, skriver Rogalands Avis.

Straffes med fengsel

I retten forklarte mannen at han ikke hadde til hensikt å lure Nav, og han erkjente grov uaktsomhet ved at han ikke meldte fra til Nav om at han hadde vært i utlandet i perioder.

Forklaringen var at han reiste til familien sin i utlandet på grunn av at det var problemer i denne tida, og at han ikke tenkte på å melde fra om disse utenlandsoppholdene, selv om han visste om regelverket.

Retten kom til at det var bevist at siktede har forholdt seg som beskrevet i siktelsen, samt at han har handlet med nødvendig grad av skyld, skriver Rogalands Avis, og refererer fra dommen:

«Trygdebedrageri er et alvorlig samfunnsproblem. Ordningen er basert på tillit, idet den berettigede selv må oppi opplysningene, som igjen danner grunnlaget for hvilket beløp som betales ut. For at ordningen skal fungere, er det nødvendig at stønadsmottakerne tar seg tid til å sette seg inn i regelverket og at riktige og fullstendige opplysninger føres. Allmennpreventive grunner tilsier en streng reaksjon».

Mannen fikk dermed 90 dagers betinget fengsel med ei prøvetid på to år. I forbindelse med straffeutmålingen ble det lagt vekt på den uforbeholdne tilståelse og at saken var blitt svært gammel.

PENGERÅD: Forbrukerøkonom Thea Olsen framholder at ståa rent økonomisk avgjør hvordan feriepengene bør brukes. Vis mer

Regler for Nav-ytelser og utenlandsopphold

Så, dersom du mottar penger fra Nav, bør du sette deg inn i reglene som gjelder i forbindelse med reiser til utlandet:

Skal du til utlandet og mottar penger fra Nav, er det noen ting må kjenne til. Reglene varierer avhengig av hva slags støtte du får, og hvor du skal reise eller oppholde deg, skriver Nav på samlesiden sin om dette.

Dagpenger under ferie

Hovedregelen er at du kan oppholde deg hvor du vil i Norge når du mottar dagpenger, men skal du ha ferie eller fravær må du...

  • gi beskjed til Nav før ferien, slik at ikke du blir innkalt til møter, får jobbtilbud eller blir invitert til å delta på arbeidsmarkedstiltak - gir du beskjed til Nav i forkant, kan de planlegge oppfølgingen av deg bedre.
  • føre dagene med ferie eller fravær på meldekortet - dette gjelder både for permitterte og arbeidsledige.

Ferie og fravær regnes som planlagte feriedager når du er permittert, annen ferie fra arbeidsgiver når du er permittert, når du ikke er tilgjengelig for jobb/tiltak/oppmøte hos Nav, og ved opphold i utlandet, skriver Nav.

Offentlige helligdager regnes som vanlige dager.

… og dagpenger ved jobbsøking i utlandet

Hovedregelen er at du søker arbeidsledighetstrygd i landet du oppholder deg i. Men du kan søke om å beholde dagpenger fra Norge selv om du søker jobb i et annet EØS-land, skriver Nav.

Søker du jobb i Norge mens du mottar arbeidsledighetstrygd fra et annet EØS-land, må du...

  • registrere deg som arbeidssøker hos Nav innen fristen som er oppgitt i PDU2-attesten din
  • levere et ferdig utfylt PDU2-dokument til et Nav-kontor
  • sende meldekort hver 14. dag
  • enten være EØS-borger, ha et familiemedlem som er EØS-borger eller motta arbeidsledighetstrygd fra ett av landene Sverige, Finland, Island, Nederland, Luxemburg eller Østerrike
  • ha oppholdsrett i Norge

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer