Lykken er en finanskrise

Du leste riktig - finanskrisen fører faktisk med seg gode ting.

Yes, finanskrise! Foto: Colourbox
Yes, finanskrise! Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Prisen var 2.400 kroner! For en STUBBE!


Ok, ikke lad pistolene og skyt meg ned riktig ennå. Det har ikke løsnet en skrue i topplokket mitt (selv om de som kjenner meg hevder at det i hvert fall finnes et par slarkete muttere der).

"Always look on the bright side of life", synger Monty Python. Det er ekstra viktig å gjøre det i disse tider. Og jeg mener det faktisk helt alvorlig: Finanskrisen skaper ikke bare elendighet - den fører også gode ting med seg.

Og aller først - det er tragisk at bedrifter må legges ned, at folk mister jobben, og at noen ikke klarer å betale boligutgiftene sine lenger (selv om enkelte kan takke seg selv).

Men jeg vil altså påstå at det finnes en rekke positive virkninger av finanskrisen.

Stine Okkelmo er reiseredaktør i DinSide.
Stine Okkelmo er reiseredaktør i DinSide. Vis mer


Vi får for eksempel satt bremser på forbrukskarusellen og kjøpepresset. Nei, det er ingen menneskerett å ha to biler, det er ikke "helt normalt" at enhver tenåring har Xbox og flatskjermtv på rommet, og du dauer ikke hvis du ikke får reist til Syden i sommer.

Jeg må bare nevne et helt grotesk eksempel på hvor ille stelt ting faktisk var her til lands før krisen kom: Jeg var innom en interiørbutikk på Stabekk utenfor Oslo for noen uker siden. Jeg skal med en gang innrømme at min interesse for interiør er ganske laber, men det skal sies at de hadde mye fint i butikken. Mye rart, men mye fint. Og mye dyrt. Inni granskauen dyrt.

Jeg holdt på å gå i bakken da jeg så prislappen på en helt vanlig stubbe som hadde ligget i vann en stund, og var blitt grå i fargen. Hold deg fast - prisen var 2.400 kroner! For en STUBBE! Så dette er et tips til dere som kanskje mister jobben fremover - det er bare å stryke til skogs og hugge noen trær, legge stubbene i badekaret, og selge dem på Finn.no til for eksempel 1.200 kroner, halve prisen. En garantert suksess! Nei, ærlig talt håper jeg markedet for trestubber i tusenkronersklassen nå er borte. At det i det hele tatt fantes et slikt marked var jo egentlig et sykdomstegn i seg selv.

De fleste av oss er vel enige i at å bruke 2.400 kroner på en trestubbe er hårreisende, men både statsminister Jens Stoltenberg og finansminister Kristin Halvorsen har gått ut og bedt oss om å julehandle som vanlig. Poenget deres er at den økonomiske krisen blir forverret dersom vi kniper inn på gavene i år. De har rett i det. For deg som ikke direkte føler krisen på lommeboken, er det beste å handle som før.

Les også: Slik holder du hjulene i gang

Når markedskreftene ebber, må sta(r)tkablene hentes frem ...


Nok om trivielle ting som trestubber, forbruksfest og julehandel. Det kommer nemlig flere andre gode ting ut av denne finanskrisen vi har krasjlandet i.

Den vil nemlig føre til at vi får bedre veier og flere oppussede skoler og sykehjem. Jeg hørte også rykter om at flere av kulturprosjektene som er planlagt kanskje endelig kommer i gang nå - utbygging av museer, åpning av lokale kulturhus osv.

Når markedskreftene ebber, må sta(r)tkablene hentes frem - det vil si at staten må sette i gang prosjekter som får flyt i pengestrømmen og skaper sysselsetting. I tiltaksplanen regjeringen vil legge frem i februar, er det nettopp dette de har varslet. Kommunene skal få mer penger, og disse vil i stor grad brukes til å bygge veier, og pusse opp skoler, kirker og andre offentlige bygg.

Du kan jo si at det er rart det skal en finanskrise til for å få penger til dette, men enda rarere er det vel strengt tatt at ikke planene er klare for iverksetting tidligere. Det er fortsatt lenge til februar...

Jeg synes det er spesielt gledelig at det ser ut som det blir skikkelig sving på jernbanesatsingen i Norge. Endelig virker det som at dobbeltspor Oslo-Ski er en mulighet, og kanskje vil vi også få lyntog her til lands?

Selv i disse dystre tider er det altså betimelig å dra frem det gode gamle uttrykket: Aldri så galt at det ikke er godt for noe. Selv om det beste hadde vært å være hele krisen foruten...

Og du, er du på leting etter en jobb? Send cv'en din til NAV. Etaten spår ledighet på rundt 100.000 neste vinter, så er du på jakt etter en trygg arbeidsplass, finner du den hos dem.

Fortsatt molefonken? Spill videoen under!


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer