Lykkepille gir barn selvmordstanker

Legemiddelselskapet GlaxoSmithKline gir etter for massivt press og presenterer forskning som viser at en lykkepille 30-40.000 nordmenn bruker øker selvmordsrisikoen for barn og tenåringer.

Publisert
Sist oppdatert

Debatt: Bør leger skrive ut lykkepiller til barn?

Etter hardt press fra leger, eksperter, pårørende og store deler av verdens medisinske samfunn har legemiddelselskapet GlaxoSmithKline presentert ni vitenskapelige studier og to kliniske gjennomganger av forskning som avslører farene barn og tenåringer utsettes for når de bruker lykkepillen Seroxat.

Forskningen viser at:

  • Barn på Seroxat har dobbelt så ofte selvmordstanker sammenlignet med kontrollgruppen.
  • En studie viser at seks ungdommer på Seroxat ville ta sitt eget liv, sammenlignet med kun én som fikk placebo-medisin.
  • Medisinen har også en sammenheng med bivirkninger som fientlighet, søvnløshet, svimmelhet og følelsesmessig irritabilitet.
Kritikere sier resultatene ble hemmeligholdt i opptil 10 år, mens tusenvis av barn og tenåringer ble gitt medisinen for å behandle depresjon.

Tidligere har leger også kalt Seroxat ”supermedisin” for sjenerte.

GlaxoSmithKline kan nå vente seg et gigantisk søksmål med påstander om at myndigheter ble lurt til å tro at Seroxat - som er verd 26 milliarder kroner i året for Glaxo - var sikkert å bruke for barn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer