Lykkepille hjelper også mot fysiske plager

Et antidepressiva som nylig ble godkjent i Norge virker mot somatiske smertetilstander i tillegg til de psykiske plagene.

Publisert
Sist oppdatert

Legemiddelet Cymbalta ble registrert i Norge i desember 2004. Det er en medisin som skrives ut til deprimerte, og i tillegg skal virke mot fysiske smerter, som ofte følger psykiske lidelser.

Personer med psykiske lidelser bruker ofte mye penger penger på alternativ behandling - og ofte behandling for smertetilstander som helsevesenet ikke alltid tar på alvor hos denne pasientgruppen.

Nå kan det synes som om det er blitt mer aksept for at psykiatriske pasienter kan ha reelle kroppslige lidelser og smertetilstander som ikke nødvendigvis er et produkt av deres innbilning.

Psykiater Petter Bugge Fra Norfjord psykiatrisenter var med i utprøvingen av legemiddelet.

- Mange pasienter som behandles med medisiner og samtale mot depresjon har ikke fullgod effekt. Det tar lang tid før medisinen virker. På en del depresjonssymptomer, for eksempel smerter, virker ikke alltid de tradisjonelle medisinene så godt. Mange pasienter er plaget med bivirkninger. Ut fra egne erfaringer og gjennomgang av internasjonal litteratur, ser det ut til at Cymbalta kan bli et nyttig tilskudd til de midlene vi har mot depresjon, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer