Lykkepille mot shopping

Er shoppingen din et tegn på livsglede eller depresjon? Amerikanske forskere bruker nå antidepressiva for å kurere ukontrollert shopping. Løp og kjøp!

Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss har nogenlunde kontroll over utskeielsene på kjøpesenteret. Men for noen mennesker er shopping en sykelig lidenskap på linje med spillegalskap eller alkoholisme. Og konsekvensene kan være alvorlige både for lommeboken og den mentale tilstanden. Det norske begrepet shoppingsyndrom er nok den beste betegnelsen på fenomenet som på engelsk kalles Compulsive Shopping Disorder.

Redusert behov
Forskerne ved Stanford University Medical Centre har gjennomført undersøkelsen hvor 24 mennesker med shoppingsyndrom fikk daglige antidepressiva over flere uker. Over halvparten av deltakerne oppga etter syv uker at shoppingbehovet var mye eller svært redusert. I kontrollgruppen som fikk et medikament uten innhold hadde forsøket svært liten effekt.

Vanlig produkt
Produktet Celexa som ble brukt i undersøkelsen regnes i gruppen av selektive seratonin-opptak-hindringer på linje med medikamenter som Prozak og Paxil. Undersøkelsen er publisert i juliutgaven av Journal of Clinical Psychiatry.

Shoppingsyndrom
- Vi er veldig begeistret over disse resultatene hos mennesker som har slitt med alvorlig shoppingsyndrom i en årrekke. Vi håper at flere kjøpesyke nå også vil forstå at dette er en sykdom som kan behandles, sier forskningsleder Lorrin Koran ved Stanford University.

Alvorlige konsekvenser
Kjøpegalskap på høyt nivå er et problem for mange også i Norge. Resultatene av ukontrollert shopping kan være alvorlig depresjon og store økonomiske problemer. Ikke sjelden fører dette også ofte til oppløsning av forhold på samme måte som tilfellet er for mennesker med spille- eller alkoholproblemer de ikke klarer å kontrollere.

Mozon 22.07.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer