Lykkepille mot shopping

Er shoppingen din et tegn på livsglede eller depresjon? Amerikanske forskere bruker nå antidepressiva for å kurere ukontrollert shopping. Løp og kjøp!

Publisert
Sist oppdatert

De fleste av oss har nogenlunde kontroll over utskeielsene på kjøpesenteret. Men for noen mennesker er shopping en sykelig lidenskap på linje med spillegalskap eller alkoholisme. Og konsekvensene kan være alvorlige både for lommeboken og den mentale tilstanden. Det norske begrepet shoppingsyndrom er nok den beste betegnelsen på fenomenet som på engelsk kalles Compulsive Shopping Disorder.

Redusert behovForskerne ved Stanford University Medical Centre har gjennomført undersøkelsen hvor 24 mennesker med shoppingsyndrom fikk daglige antidepressiva over flere uker. Over halvparten av deltakerne oppga etter syv uker at shoppingbehovet var mye eller svært redusert. I kontrollgruppen som fikk et medikament uten innhold hadde forsøket svært liten effekt.

Vanlig produktProduktet Celexa som ble brukt i undersøkelsen regnes i gruppen av selektive seratonin-opptak-hindringer på linje med medikamenter som Prozak og Paxil. Undersøkelsen er publisert i juliutgaven av Journal of Clinical Psychiatry.

Shoppingsyndrom- Vi er veldig begeistret over disse resultatene hos mennesker som har slitt med alvorlig shoppingsyndrom i en årrekke. Vi håper at flere kjøpesyke nå også vil forstå at dette er en sykdom som kan behandles, sier forskningsleder Lorrin Koran ved Stanford University.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer