Lykkepiller i drikkevannet

Stadig flere trenger piller for å holde humøret oppe. I England er forbruket så stort at rester av Prozac kan spores i grunnvannet.

Publisert
Sist oppdatert

Flere britiske aviser forteller i dag om det britiske miljøvern-departementets nyeste advarsel. Målinger av grunnvann og elver viser at rester av legemiddelet Prozac nå har spredt seg overalt i det som er grunnlaget for britenes drikkevann.

Prozac er en av de mest kjente antidepressiva som selges over hele verden. Legemiddelet er en såkalt serotonin-reopptakshemmer (SSRI) som benyttes mot depresjoner.

Lykkelig fiskFunnene i Storbritannia faller inn i en lang rekke av tilsvarende episoder hvor rester av kjemikalier og medikamenter er oppdaget i naturen. Tidligere i år ble det kjent at rester av antidepressiva ble funnet i amerikanske innsjøer og kan spores i fisken som lever i vannet.

Akkurat hvordan medikamentene finner veien ut i elver og innsjøer er ikke helt klart. Men mye tyder på at innholdet i pillene har en evne til å overleve veien gjennom både menneskekroppen og kloakkrenseanleggene.

Forskere og miljøvernere er spesielt opptatt av hvilke konsekvenser dette kan få for dyr og mennesker som utsettes konstant for medisinene.

- Dette ser ut som et tilfelle av skjult masse-medisinering av en uvitende befolkning. Det er bekymringsverdig at vi ikke har konstant overvåkning av nivåene av Prozac og andre legemidler i vårt drikkevann, sier den britiske politikeren Norman Baker til avisen The Mirror.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer