Lyn- og tordenvær

Lynsesongen starter: Gjør dette nå

August er lynnedslag-måned nummer én, og skadene koster flere hundre millioner kroner årlig. Se hvor det smeller mest og hva du bør gjøre.

LYNNEDSLAG: To nordmenn var i nærheten av Lysekil i Sverige, da tordenværet kom. De bestemte seg for å filme det hele med drone, men plutselig slår lynet ned og antenner bakken... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tall fra Finans Norge viser at sommermånedene sto for 60 prosent av lynskadene i fjor, og her ser du hvilke måneder som har mest lyn- og tordenvær:

 1. August: 25,3 prosent
 2. Juli: 23,3 prosent
 3. Juni: 13,1 prosent
 4. Desember: 10 prosent
 5. September: 7,4 prosent
 6. Oktober: 6,4 prosent

På Sør- og Østlandet lyner det mest om sommeren, fordi innlandsklimaet med varme somre ofte gir gode forhold for bygeskyer og torden. På sensommeren er forholdene ideelle for å lage høye bygeskyer, da bakken er varm og temperaturforskjellen mellom bakken og lufta er stor.

På Vestlandet og i Nord-Norge lyner det mest om høsten og vinteren, siden temperaturforskjellen mellom det relativt varme havet og luften over er slik at det dannes bygeskyer.

Her gjør lynet mest skade

Men, hvor koster lynnedslagsskadene mest?

Svaret er Hordaland (nå Vestland fylke). Mellom 1985 og 2019 har det vært registrert 19.554 skader som følge av lyn, med tilhørende skadesaker på til sammen 498.349 millioner kroner.

Slik ser oversikten over antall skader og kostnad ut for alle fylkene:

Fylke Antall lynskader 1985-2019 Kostnad lynskader 1985-2019
Hordaland19.554 skader498.349 millioner
Akershus17.732 skader394.442 millioner
Rogaland14.889 skader327.845 millioner
Østfold14.434 skader362.344 millioner
Trøndelag13.350 skader452.836 millioner
Møre og Romsdal10.235 skader258.010 millioner
Oslo10.013 skader247.934 millioner
Hedmark9784 skader266.760 millioner
Buskerud7946 skader269.063 millioner
Telemark7717 skader241.895 millioner
Oppland7705 skader222.161 millioner
Vestfold7633 skader205.783 millioner
Nordland7593 skader257.568 millioner
Vest-Agder6938 skader198.775 millioner
Aust-Agder6426 skader176.766 millioner
Sogn og Fjordane6034 skader138.895 millioner
Troms1904 skader
Finnmark1701 skader

Slik forbereder du seg til lynsesongen

Frende Forsikring påpeker at TV, PC og mobiler på lading er ekstra utsatt for lynskader.

- Lynet kan enkelt sagt skade alt som er koblet til en stikkontakt. En lader som står i veggen kan altså bli ødelagt selv om mobilen din ikke står på lading, sier Øystein Øren, forsikringsselskapets brannekspert, i en pressemelding.

Derfor er det lurt å trekke ut stikkontaktene fra støpselet når det smeller som verst.

Et annet av rådene fra Sintef er å ringe med mobil som er frakoblet laderen, framfor fasttelefon når det er lyn- og tordenvær. Overspenning ved et lynnedslag kan nemlig følge elektriske ledninger og ende i røret - og øret ditt.

- Brannskader er det vi ser klart flest av når det gjelder ødeleggelser etter lyn. Nedslag i ulike elektroniske duppeditter kunne vært unngått med enkle grep, som å trekke ut kontaktene, sier Øren.

- Norske forsikringsselskap får også inn mange skader på kjøleskap og frysere hvert år etter lyn- og tordenvær, så det er mye god mat som går i søpla grunnet lynnedslag, fortsetter Øren.

LYN OG TORDEN: Det var store problemer i togtrafikken som følge av tordenværet natt til 29. august ifjor. Denne videoen er fra Rælingen i Akershus. Ifølge Meteorologisk institutt var det over 18.000 lyn denne natten. Vis mer

Gode råd når det lyner

 • Installér overspenningsvern i sikringsskapet. Da kobler sikringen seg ut ved overbelastning som for eksempel lynnedslag. De fleste lynskader kunne vært unngått med riktig installert overspenningsvern i sikringsboksen, ifølge Frende Forsikring.
 • Trekk ut kontaktene. Hvis du ikke har overspenningsvern, trekk ut støpsler fra stikkontaktene på ulike elektriske anlegg som TV, radio, PC, ruter, musikkanlegg, hvitevarer og mobiltelefoner på lading når det smeller. Fryser og kjøleskap kan også bli ødelagt, men husk å ikke koble ut disse.
 • Bruk ekstern lader og datatrafikk. Hvis du trenger å bruke nett og strøm mens lynet står på som verst kan du bruke en ekstern lader og datatrafikk på mobilen. Da kan du enten se på mobilskjermen eller du kan bruke delt Internett.
 • Bruk mobiltelefon. Du kan fint bruke mobiltelefon om ikke står til lading i lynvær, men ikke bruk fasttelefon.
 • Husk at lynet stort sett slår ned i det høyeste punktet, så ikke vær det høyeste punktet, for eksempel på en fjelltopp, golfbane eller i båt på sjøen. Av samme årsak bør du også unngå å stille deg under et tre ute på et jorde. Dropp paraply og fiskestang - disse gjenstandene kan stikke opp i terrenget og lede lynet. Da er det bedre å bli våt og komme hjem uten fisk.
 • Det er tryggere i bilen enn ute. Årsaken til det er at lynet vil følge karosseriet utvendig og til bakken hvis den blir truffet.
 • Ikke bad når det lyner, verken ute eller inne. Vann leder elektrisitet, så derfor bør du ikke være i bad. Lyn kan også følge vannledninger i huset, så det anbefales heller ikke å bade i badekar når lynet står på som verst.

Kilde: Frende Forsikring

LYN OG TORDEN: Det var store problemer i togtrafikken som følge av tordenværet natt til 29. august 2019 med over 18.000 lyn. Denne videoen er fra Rælingen i Akershus. Vis mer

Dette dekker forsikringen

Innboforsikringen dekker de vanligste lynskadene i norske hjem.

Du bør, imidlertid, være obs på at selv om forsikringen dekker de fysiske skadene, må du ut med en egenandel.

Personlige minner, som bilder og annet som er lagret på PC-en, kan forsvinne og blir dermed heller ikke erstattet. Derfor lønner det seg å ta back-up eller lagre dette i nettskyen.

Det er også verdt å merke seg noen begrensninger for erstatning som kan fremkomme i vilkårene til innboforsikringen din. I vilkårene til Ifs standard innboforsikring står det, for eksempel:

«Erstatningsgrunnlaget kan ikke settes høyere enn verdien før skaden, fratrukket gjenverdi etter skaden. Når gjenstanden erstattes gjøres det fradrag for verdiøkning, fordi brukt gjenstand erstattes med en ny. Det gjøres fradrag for alder, bruk og nedsatt anvendelighet i forhold til gjenstandens sannsynlige brukstid».

Storebrand har på sin side satt om en grei tabell i forsikringsvilkårene som viser fradrag for verdiøkning ved at brukte ting blir erstattet med nye:

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer