Lys deg ut av depresjonen

Selvmordstanker og sykemeldinger som følge av vinterdepresjon er vanlig.

Kunstig morgendemring skal gjøre det lettere å komme seg opp av sengen. En halvtime før du skal stå opp øker styrken i lampen gradvis og gir på den måten hjernen signal om at det snart er på tide å stå opp.  Foto: Philips
Kunstig morgendemring skal gjøre det lettere å komme seg opp av sengen. En halvtime før du skal stå opp øker styrken i lampen gradvis og gir på den måten hjernen signal om at det snart er på tide å stå opp. Foto: Philips Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Føler du deg nedstemt og har mistet lysten til å være sosial? Sover du dårlig om natten og er uopplagt om dagen?

Har du et større søvnbehov enn vanlig? Spiser du mer, og da spesielt søt mat? Har buksene blitt litt trangere de siste ukene?

Vel, da kan det hende at du lider av vinterdepresjon. En lidelse man anslår at så mange som mellom fem til 10 prosent av den voksne befolkningen rammes av.

Flest deprimerte kvinner

- Vi mener det er utilstrekkelig dagslys som utløser det. Vinterdepresjon forekommer oftest hos de mellom 30 og 50 år, sier psykolog Odd Lingjærde.

Les også: Førstehjelp til tørr hud

Han er nå pensjonert, men viet mye av tiden som yrkesaktiv til forskning på vinterdepresjoner. Han var blant annet den som først innførte lysbehandling for vinterdepresjon til Norge, og har siden den gang skrevet flere bøker om emnet.

På 90-tallet gjennomførte Lindgjærde en spørreundersøkelse av 128 pasienter som led av vinterdepresjon ved Gaustad sykehus.

Den viste at 80 prosent av de rammede var kvinner.

Gjennomsnittsalderen var 44 år, hvorav den yngste var 20, og den eldste 76.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer