Lys hjelper mot vinterdepresjon

"Jeg lider av vinterdepresjon, men synes lyskasse er for dyrt. Vet du hvor jeg får tak i en billig en?" Legen svarer.

Publisert
Sist oppdatert

Hjelp mot vinterdepresjon
”Jeg lider av vinterdepresjon, men synes lyskasse er for dyrt. Vet du hvor jeg får tak i en billig en?” Legen svarer.

Kjære Bernt
Jeg lider av vinterdepresjon, og prøver å gjøre noe med det. Jeg har lånt meg en lyskasse, men synes de er så dyre - så jeg har ikke råd til dette nå.

Om en uke må jeg gi fra meg kassen, så det blir et dilemma. Jeg synes lys hjelper. Jeg har kassen foran meg ved frokostbordet om morgenen, og da har jeg god tid.

Det står i artikkelen at man kan bruke lyskassa når man ser på TV, men med min kasse blir det alt for mye lys i forhold til skjermen å få i mot seg.

Jeg håper på å få råd til å kjøpe en lyskasse neste høst. Har du noen steder å anbefale som kanskje er billigere enn de prisene jeg har?
Vennlig hilsen Tore Dahl

Svar til Tore Dahl
Bra at artikkelen vår har gjort deg oppmerksom på at noe så enkelt som lys kan hjelpe på vinterdepresjon.

Lyskassene koster omkring 2.000 kr. uten dimmer, du får de i bandagist-butikker og i enkelte elektriske butikker. Du er avhengig av at de gir 10.000 lux, de fleste bandagist-butikker lar deg leie en på prøve i to uker for omtrent 1.000 kr., og etter to uker kan du kjøpe den og få den til odel og eie ved å betale 1.000 kr. til.

Når du har god effekt bør du jo anskaffe deg en å bruke den hver høst og vinter. Du trenger 45 til 60 minutter hver morgen/formiddag i 7-10 dager eller til du har fått tilfredstillende effekt.

Du trenger så 1-2 ganger i uken som vedlikeholdsbehandling. Du skal sitte omkring 75cm fra lyskilden med åpne øyne for eksempel å lese, men trenger ikke å se inn i lampa. Hvis du ikke har råd til en nå er mitt forslag at du finner en venn med samme problem og spleiser.

Det er overraskende mange som har vinterdepresjon og vil ha stor nytte av den.

De fleste som føler seg uopplagt i vinterhalvåret vil ha nytte av slik lysbehandling. Det er ikke noe grunn til å ha hver sin lampe når du kanskje ikke trenger mer enn en time 1-2 ganger i uka som vedlikeholdsbehandling.

Håper du finner noen venner du kan hjelpe ut av vinterens uopplagthet og motløshet og som vil spleise på en lyskasse med deg.
Hilsen Bernt Rognlien

Nå har du lest saken, men hva synes du? Send oss en .

Mozon.no, 09.12.2002

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer