Lys tar knekken på kvisene

Borte på snaue 20 minutter.

Så mange som 8 av 10 unge plages av akne (kviser). Foto: colourbox.com
Så mange som 8 av 10 unge plages av akne (kviser). Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Markedet florerer av kremer og ulike legemidler mot akne (kviser). Nå viser det seg at lysbehandling kan virke like effektivt mot kviser som antibiotika. Det skriver svenske Expressen.

Les også: Dette er en kvise

Tilsvarer effekten av antibiotika

- Flere burde få muligheten til å prøve dette, effekten av lysbehandlingen er svært god, sier hudlege og forsker Camilla Hörfelt ved Sahlgrenska sjukhuset, til den svenske avisen.

Mange ungdommer og om lag hver tiende voksen lider av akne. Og dette hudproblemet er ifølge ekspertene ikke noe å kimse av.

- Det kan gi store psykososiale konsekvenser. Man risikerer også å få permanente arr, derfor er det viktig å forebygge, påpeker hudlege Håkan Mobacken overfor expressen.se

Les også: 8 av 10 unge plages av kviser

Camilla Hörfelt har studert effekten av fotodynamisk lysterapi. Det foregår slik at man blir påsmurt en krem som øker hudens lysfølsomhet, for deretter å bli behandlet ved hjelp av et rødt lys. Resultatet skal ifølge Hörfelt være en reduskjon av akne på 63 prosent, etter bare én eller to behandlinger.

Også et spesielt blått lys kan benyttes. Ved bruk av dette kan man ifølge Hörfelt forvente at 50 prosent av akne-problemene forsvinner.

- Det gir en effekt på linje med antibiotika, som jo er en vanlig behandling for dette problemet. Jeg håper at dette kan bli innført som en alternativ behandling; blått lys for milde forekomster av akne, og rødt lys for dem som er hardere angrepet, forteller hun.

Bivirkninger

Hörfelt legger til at man kan få bivirkninger av behandlingen, i form av smerter under selve prosessen, og rød og flassende hud i etterkant.

- Men for de som lider av alvorlige akneproblemer vil sannsynligvis den forbigående smerten være verdt det gode resultatet, mener hun.

Les også: Spis deg til sunnere hud

Fotodynamisk terapi er i dag bare å oppdrive ved sykehusene. Men hudlegene der er forsiktige med å ta i bruk de ulike lysbehandlingene og lasermetodene som finnes på markedet. De er kostbare, og har ingen dokumentert effekt. Camilla Hörfelt gjør imidlertid et unntak for blått lys.

- Noen kjøper disse lampene for å behandle seg selv hjemme, og jeg har ingen problemer med det, det er helt ufarlig. Å benytte lys fremfor antibiotika har dessuten en annen fordel; man reduserer risikoen for spredning av resistente bakterier, påpeker hun.

Slik kan få få bukt med akne-problemet:

 • Vask huden hver morgen og kveld, men ikke oftere. Bruk en mild ansiktsvask eller en mild, uparfymert såpe.
 • Dagens leger anbefaler ikke at man gjør spesielle endringer i kostholdet. En studie har imidlertid vist at et kosthold med lav GI-verdi kan redusere akneproblemer hos unge med hele 50 prosent.
 • Stump røyken. Det gjør akneproblemet verre, og gjør dessuten huden grå og livløs.
 • Vær varsom når du klemmer kvisene, huden kan bli skadet.
 • Enkelte personer med akneproblemer har vist bedring i løpet av sommeren eller ved bruk av solarium.
 • Enkelte prevensjonsmidler, som for eksempel p-stav, har vist seg å kunne føre til akneproblemer. Det samme har anabole steroider.
 • Du finner reseptfrie kremer og geléer på apoteket, be om hjelp.
 • Oppsøk lege dersom du har store akneproblemer. Ubehandlet akne kan gi arr som det kan være vanskelig å bli kvitt.
 • Husk at alle legemidler, også de reseptfrie, kan gi bivirkninger. Irritert hud og overfølsomhet for sol er blant de vanligste.
 • Gi ikke opp. Ved å oppsøke lege eller spesialist kan du få hjelp til å finne en behandlingsmetode som passer for deg.

  Kilde: expressen.se

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer