Lyst på 8.5 millioner dollar?

$$$$$: Egentlig er det så dumt at det er til å le av, men utrolig nok er det flere som har latt seg lure. Pass på så ikke du går i fella.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Svindleres oppfinnsomhet kjenner ingen grenser, og med e-post som sitt viktigste arbeidsredskap mottar mange nordmenn jevnlig tilbud om unike forretningstilbud.

Kjennetegnet for de fleste er løftet om minimal innsats og unike fortjenestemuligheter.

Dr. Elvis og daughter of the late rebel leader Jonas Savimbi

Vi har tidligere fortalt om henvendelsen fra Dr. Elvis A. Davis. Kort fortalt gikk det ut på at vi, ved å opprette en konto til bakmennenes disposisjon, skulle få satt inn over 15 millioner dollar og så motta 30 prosent av dette beløpet i provisjon.

Denne gangen er det den ulykkelige datteren til den avdøde Jonas Savimbi som ber om din bistand. Framgangsmåten er noenlunde lik i begge henvendelsene, og like tragikomisk.

Trykk her for å se hele henvendelsen fra den ulykkelige datteren.

I følge Økokrim er dessverre ikke dette noe enkeltstående tilfelle.

Velkjent framgangsmåte

- Det er den nigerianske mafiaen som står bak svindelen, og dette har vært en metode de har holdt på med siden slutten av 80-tallet, bekrefter Økokrim.

Brevene, som kommer både i brevs form og som e-post, lokker alltid med lettjente penger. Det finnes ulike svindelalternativer, men framgangsmåten er standard: Du får et tilbud du ikke(?) kan si nei til, og får oppgitt et telefonnummer der du kan kontakte bakmennene.

- For å komme igang med virksomheten må det imidlertid avholdes ulike møter, gjerne i Nigeria, Sør-Afrika eller London. Regningen for dette er det du som må betale, og i tillegg får du som regel beskjed om å dekke diverse uforutsette utgifter, for eksempel til advokater, de involverte bankene og korrupte tjenestemenn.

- Problemet er selvsagt at du aldri får penger inn på kontoen din. Det eneste du oppnår er å måtte dekke diverse utgifter som de profesjonelle svindlerne sier de har pådratt seg.
Så lenge du betaler det du får beskjed om er alt i orden, men den dagen du begynner å stille spørsmål blir det stille. Pengene du har betalt er borte for godt, og du hører aldri fra svindlerne igjen.

Kjennetegn

Kvaliteten på svindlerne er svært variabel. Noen, slik du kan se i dette eksempelet, er amatørmessige, og har henvendelser fulle av skrivefeil.

Andre er derimot ganske så profesjonelle. I hvert fall på overflaten. For hvis du begynner å stille kritiske spørsmål får du sjelden svar.

Slik avslører du dem:

 • Det finnes INGEN som vil gi deg masse penger uten grunn. Ikke la deg lure av fagre løfter uten innhold.
 • Svindlerne oppgir ofte telefonnummer. Ring og spør om mer dokumentasjon. Antagelig vil de ikke ta telefonen i det hele tatt. Og om de svarer, vil informasjonen du får være vag og intetsigende.
 • De bruker ofte gratis e-postkontoer, der hvem som helst kan registrere seg. Du vil med andre ord sjelden vite hvem du egentlig prater med.
 • Et ytterligere kjennetegn er også at de ofte påberoper seg fine titler. Mange er doktorer, advokater, eller tidligere regjeringsmedlemmer.

  Andre er igjen sørgende familiemedlemmer av de forannevnte gruppene.

 • Ofte skjuler de seg også bak tilsynelatende seriøse aktører.

  For Central Bank of Nigeria har dette faktisk blitt et så stort problem at de har sett seg nødt til å gå ut med en generell advarsel mot svindlerne på sin hjemmeside.

Hold deg unna

I Norge advarer selvsagt Økokrim oss mot å falle for fristelsen. Husk at du blant annet kan rammes av Straffelovens heleribestemmelse. Det å medvirke til å sikre utbyttet av en straffbar handling er nemlig straffbart - også i Norge. Hadde pengene vært ervervet på lovlig vis, ville jo ikke bakmennene trengt din hjelp.

Lyst på 8.5 millioner dollar?

 1. Les svindelbrev 2 her
 2. Les svindelbrev 1 her

Strl.§ 317.1: "Den som mottar eller skaffer seg eller andre del i utbytte av en straffbar handling, eller som yter bistand til å sikre slikt utbytte for en annen, straffes for heleri med bøter eller fengsel inntil 3 år. Som å yte bistand regnes blant annet det å innkreve, oppbevare, skjule, transportere, sende, overføre, konvertere, avhende, pantsette eller la investere utbyttet. Likestilt med utbyttet er gjenstand, fordring eller tjeneste som trer istedenfor utbyttet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer