Lyst på bonuspoeng på kortet ditt?

Les dette først: Dette kortet er nemlig så dyrt, at det kan lønne seg å kjøpe reisen selv.

MEGET HØY ÅRSAVGIFT: Du betaler 1.200 kroner i årsavgift for dette kredittkortet. Foto: Per Ervland
MEGET HØY ÅRSAVGIFT: Du betaler 1.200 kroner i årsavgift for dette kredittkortet. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

"Vinn reise til New York." "Dra raskere på din drømmereise." "EuroBonus ekstrapoeng på alt du kjøper".

Det høres alt så veldig forlokkende ut, men hva skal egentlig til for å oppnå alt dette?

Ganske mye faktisk: I praksis må du betale minst 40.000 kroner med kredittkortet før du har nok bonuspoeng for å få en gratis reise. (Flere regnestykker lenger ned)

Kredittkortet vi snakker om er det splitter nye SAS EuroBonus Premium American Express Card, og DinSide er ikke alene om å stusse på vilkårene.

Studierektor Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI mener et kredittkort skal brukes med forsiktighet, og er skeptisk til ensidig fokus på flyturer og inntjening av bonuspoeng av denne typen.

Studierektor Dag Jørgen Hveem Foto: HANDELSHØYSKOLEN BI
Studierektor Dag Jørgen Hveem Foto: HANDELSHØYSKOLEN BI Vis mer

- Dette tar oppmerksomheten bort fra det som faktisk er viktig ved et kredittkort, påpeker Hveem.


Meget høy årsavgift

DnB Nor er tilbyder av kredittkortet, som er et samarbeidsprosjekt mellom banken og flyselskapet SAS. De mener vilkårene for kortet kommer godt frem i markedsføringen.

- Det som er spesielt med dette kortet, er muligheten for opptjening av EuroBonus-poeng, og da er det naturlig å trekke frem det. Vi mener kortet er markedets beste når man er på reise, med svært gode forsikringer, opptjening av poeng, reisefordeler og mye mer inkludert, sier informasjonsdirektør Thomas Midteide.

Kredittkortet er ifølge bankens brosjyre "det perfekte kredittkortet både til hverdagens innkjøp og til å betale reiser med." Kanskje det er den effektive renten på 23,07 prosent, eller årsavgiften på 1.200 kroner (halv pris det første året) som er så perfekt?

- Dette er et meget høyt årsgebyr. I dagens marked er det vanlig med årsavgifter på 0 og 50 kroner. Når jeg søker tilfeldig på Finansportalen, finner jeg ingen andre kredittkort med årsavgift i nærheten av dette, sier daglig leder og redaktør Elisabeth Realfsen i Finansportalen.

Informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB NOR. Foto: DNB
Informasjonsdirektør Thomas Midteide i DnB NOR. Foto: DNB Vis mer

Selv American Express´ tradisjonelle kredittkort fra samme tilbyder har både lavere årsavgift og effektiv rente, på henholdsvis 650 kroner og 19,56 prosent.


Thomas Midteide i DnB NOR innrømmer at årsavgiften på kortet er i det øvre sjiktet i markedet, men synes likevel det er verdt pengene.

- Hvis du regner på verdien av reiseforsikringen og på en gratis flybillett, har du allerede spart inn mer enn hele årsavgiften, sier Midteide.

DinSide har ikke studert vilkårene til reiseforsikringen som er knyttet til dette kredittkortet. Det er likevel verdt å merke seg at nesten alle kredittkort har en reiseforsikring tilknyttet kortet.

Les også: Slik bruker du kortet i ferien

Ikke la deg friste

Bruk av kredittkort for å tjene inn bonuspoeng bør heller ikke være måten å skaffe seg drømmereisen på, selv om det er nettopp dette DnB NOR oppfordrer til.

Fornuftig bruk av kredittkort

 • Ikke la deg friste av unødvendige kjøp
 • De som i utgangspunktet har lav økonomi, bør ikke bruke penger de ikke har
 • Ikke bruk kredittkort til hverdagens innkjøp
 • Bruk av kredittkort krever disiplin: du bør alltid ha penger tilgjengelig for å betale forbruket ved forfall
 • "Jo oftere du drar kortet, jo raskere kan du dra på din drømmereise" skriver de i brosjyren for kredittkortet, og påpeker at man kan tjene bonuspoeng ved kjøp av alt fra dagligvarer og bensin til klær og møbler.


  - Hensikten er å stimulere til en bruk man burde holde seg borte fra. Hverdagens innkjøp bør ikke foregå ved hjelp av kredittkort, det er hovedregelen, påpeker Dag Jørgen Hveem.

  Han frykter at nettopp de som ikke bør bruke kredittkort i det hele tatt, er de som faktisk lar seg friste av dette tilbudet, og legger til at det er altfor stor kredittkortgjeld i Norge.

  Les også: Nå er skattepengene på veg

  Markedsføringen avgjør

  Forbrukerombud Gry Nergård forteller at det er lov å koble produkter til kredittkort, men ser en tendens til at kredittkort markedsføres med mer aggressive virkemidler, som for eksempel her hvor man lokkes til å tegne en kredittkortavtale for å vinne en tur til New York.

  - Det bør være andre grunner til å inngå en såpass alvorlig avtale som en kredittkortavtale enn utsiktene til å vinne en tur. Om det kan anses som urimelig markedsføring er en større og sammensatt vurdering som vi ikke har gjort. Dette avhenger blant annet av hvor dette markedsføres, sier forbrukerombudet.

  Les også: Nå vil Visa lære deg om kreditt og forbruk

  Så mange bonuspoeng trenger du

  Ved anskaffelse av kredittkortet får du automatisk tildelt 6.000 EuroBonus Ekstrapoeng, og for hver hundrelapp du betaler med dette kredittkortet, tjener du inn 15 Eurobonuspoeng.

  Ifølge SAS trenger du totalt 12.000 EuroBonus-poeng for å få en gratis reise innen Skandinavia eller Finland. I praksis betyr dette at du må betale minst 40.000 kroner med kredittkortet før du har nok bonuspoeng for å få en gratis reise.

  Det er også verdt å merke seg at man fint får en tur-retur flybillett i Skandinavia for det som er årsavgift på kredittkortet. Et kjapt søk etter billetter på SAS.no viser at man per dags dato får flybilletter tur retur Oslo - København til 1.056 kroner.

  Under tittelen "Fordeler som betyr mye" frister DnB NOR dessuten med at du kan tjene inn nok bonuspoeng med kortet til å ta med deg en venn gratis på reise med SAS. Skal du oppnå denne fordelen, må du bruke mer enn 130.000 kroner på kortet i løpet av ett år - eller i overkant av 10.000 kroner hver måned.

  - Man bør alltid være skeptisk til bruk av kredittkort, og man bør ikke la seg friste til unødvendige kjøp. Dessuten bør man alltid ha penger på konto til å gjøre opp for seg innen fristen, påpeker Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI.

  Sjekk hvor mange EuroBonuspoeng du trenger for å reise gratis med SAS.

  Les også: Sliter du med kredittkortregningen? Slik kan du løse problemet

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer