Lystene dine avslører deg

Søtt eller syndig?

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hva slags type snop spiser du helst? Sjokolade, saltsnacks eller sukkersøte saker? Hva slags snop du velger, kan avsløre mye mer om deg enn du tror ...

Det kan si noe om feilaktig væskebalanse, magnesiummangel eller endog følelsesmessige problemer.

Sjokoladetypen

Sjokoladetypen er oftest en kvinne. Kvinner har generelt et større behov for søtsaker enn menn, skriver den svenske avisen Aftonbladet. Det kvinnelige kjønnshormonet østrogen forsterker den belønnense følelsen vi får av sjokolade.

En bit sjokolade om dagen kan også være godt for helsa. Denne gladnyheten kom forskere fra Det katolske universitetet i Campobasso og Det nasjonale kreftinstituttet i Milano frem til, etter en studie på en gruppe italienere. Det viste seg at en ørliten sjokoladebit hver dag kan redusere betennelser som fører til kardiovaskulære sykdommer. Men det er kun snakk om en ørliten bit, den ideelle mengden er 6,7 gram per dag ...

Spis sjokolade hver dag

Sjokoladetypen har ofte strenge regler rundt spising. De som nekter seg selv sjokolade, får også mer lyst på det, viser forskning fra University of Hertfordshire.

Også eksperimenter utført ved Catholic University i Belgia støtter dette - de viser at folk har større viljestyrke til å motstå fristelser hvis de har dem rett foran nesen.

La deg friste

Har du et stort sug etter sjokolade, kan det være fordi du lider av magnesiummangel. Det finnes en viss mengde magnesium i sjokolade, og et sterkt sug kan være en måte å forsøke å kompensere for denne mangelen.

Sjokoladetypen er ofte fra Vesten. Mennesker som har vokst opp i en annen matkultur, får ofte sug etter mat som er vanlig der, for eksempel sterkt krydret kjøtt- eller grønnsaksretter.

Saltsnackstypen

Dette er som oftest en mann, det er nemlig mannens lodd her i livet å være sugen på proteiner og salt. Det mannlige kjønnshormonet testosteron stimulerer proteininntak, ifølge svenske Aftonbladet.

Denne typen snacks er imidlertid ikke like heldig for mannens helse - øl, vin, kaffe og nøtter innholder et plantekjemikalie som kan redusere mannens fruktbarhet. Dette viser ny forskning fra Medical Research Council i Cambridge.

Lørdagskosen dreper sædceller

En stadig lengsel etter saltsnacks kan også si noe om helsetilstanden din, det kan tyde på lavt blodtrykk eller det kan være en indikator på at det er noe feil med væskebalansen i kroppen. Kroppen har fysiologisk lært seg at saltet høyner blodtrykket, og du får derfor dette suget.

Dersom du har svettet mye, kan suget etter saltsnacks øke. Et begjær etter salt henger mer sammen med et behov, enn et sug, skriver Aftonbladet. Men husk: Det er veldig få mennesker som lider av saltmangel, så det kan hende at du lurer deg selv om du hiver innpå snacks med væskebalansen som påskudd.

Saltsnackstypen liker mat som knaser. Chips er en trestegsrakett av smak, lukt og lyd. Mange mennesker elsker mat som tiltaler flere sanser.

Sukkertypen

Sukkertypen kan ha mange bitre smaker på tungen, og spiser du søtt, svekkes de, skriver Aftonbladet.

Et stadig sug etter sukker, kan tyde på at du har et følelsesmessig problem. De som spiser mye søtt, har iblant vanskelig for å si ifra eller de føler seg fortapt i tilværelsen, ifølge Charlotte Erlanson-Albertsson og Aftonbladet.

Slik knekker du søtsuget:

Se ernæringsfysiolog Gunn Helene Arskys råd til DinSide Helses lesere, om hvordan du kan knekke søtsuget.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer