Lysterapi mot mørketid

Når vinternatten senker seg kommer gjerne smådepresjonene samtidig. Et stort antall nordmenn blir faktisk deprimerte hver vinter på grunn av for lite lys.

Publisert
Sist oppdatert

Den tekniske betegnelsen på vinterdepresjon er sesong-avhengig affektiv lidelse, med den treffende forkortelsen SAD på engelsk.

Snop og sofaTypiske tegn på SAD er at du føler deg trett og slapp. Om energien forsvinner, du sover lenger, spiser mer snop og føler deg deprimert er det store muligheter for at du er rammet av vinterdepresjon. Særlig om disse symptomene slår inn på denne tiden av året, senhøstes eller tidlig på vinteren.

Tidligere undersøkelser har vist at Norge har verdens høyeste forekomst av vinterdepresjoner med opptil 25% av befolkningen som plages av mørketiden. En effekt av depresjonen er også manglende seksuell lyst og ereksjonsproblemer. Bruk av antidepressiva kan hjelpe på depresjonen men risikerer også å forsterke problemet med manglende lyst.

Men heldigvis finnes det medisiner. Og da snakker vi ikke bare om blå piller med smurfetegninger og rød trekant. Og om du ikke vil bruke antidepressiva nok er det nok like greit å gå direkte til roten av problemet - du trenger mer lys.

LysterapiLysterapi regnes i dag som hovedbehandling ved vinterdepresjoner. Lysbehandlingen virker raskt, mange pasienter merker effekt allerede etter første behandling. Omkring 70% av de som reagerer positivt på lysbehandling opplever bedring første uke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.