Lysterapi mot mørketid

Den tekniske betegnelsen på vinterdepresjon er sesong-avhengig affektiv lidelse, med den treffende forkortelsen SAD på engelsk.

Publisert
Sist oppdatert

Snop og sofa
Typiske tegn på SAD er at du føler deg trett og slapp. Om energien forsvinner, du sover lenger, spiser mer snop og føler deg deprimert er det store muligheter for at du er rammet av vinterdepresjon. Særlig om disse symptomene slår inn på denne tiden av året, senhøstes eller tidlig på vinteren.

Tidligere undersøkelser har vist at Norge har verdens høyeste forekomst av vinterdepresjoner med opptil 25% av befolkningen som plages av mørketiden. En effekt av depresjonen er også manglende seksuell lyst og ereksjonsproblemer. Bruk av antidepressiva kan hjelpe på depresjonen men risikerer også å forsterke problemet med manglende lyst.

Men heldigvis finnes det medisiner. Og da snakker vi ikke bare om blå piller med smurfetegninger og rød trekant. Og om du ikke vil bruke antidepressiva nok er det nok like greit å gå direkte til roten av problemet - du trenger mer lys.

Lysterapi
Lysterapi regnes i dag som hovedbehandling ved vinterdepresjoner. Lysbehandlingen virker raskt, mange pasienter merker effekt allerede etter første behandling. Omkring 70% av de som reagerer positivt på lysbehandling opplever bedring første uke.

Terapien består av at du retter øynene mot en sterk lyskilde i en periode hver dag. Lyskasser med riktig lysstyrke kan du få kjøpt hos en bandagist eller du kan gå til behandling hos en terapeut.

For mange kan lysbehandlingen avsluttes etter en eller to uker, uten tilbakefall. Ved manglende eller delvis effekt bør man gjøre en nærmere søvnanalyse og eventuelt endre behandlingstidspunkt, eller noen ganger øke lysintensiteten.

Lys for lysten
Og som en ekstra bonus kan lysterapien også gi en god effekt på seksualdriften. Lysterapi utløser nemlig en økning i et hormon som motvirker depresjon og manglende seksuell lyst. Hormonet som kalles Luteinizing hormon (LH) er kjent for å heve testosteronnivået hos menn.

Det er forskerne ved University of California, San Diego bekrefter at sterkt lys har en positiv effekt på depresjoner. De har gjennomført en undersøkelse som tidligere i år ble publisert i tidsskriftet Neuroscience Letters.

Studiet baserte seg på måling av LH hos menn etter en times kraftig lysterapi hver morgen i en uke. Testpersonene var i utgangspunktet ikke i behov for terapi. Sammenlignet med kontrollgruppen som bare ble utsatt for en svak lyskilde ga lysterapien en økning på 70% av LH i kroppen. Studiet viste også at økningen av hormonet ikke virket forstyrrende på melatonin som er nødvendig for å opprettholde søvnsyklusen.

- Forskningen viser at intensiv lysterapi kan motvirke manglende seksuell lyst hos menn. I tillegg vet vi også at LH er stimulerende for kvinners eggløsning, sier Young Yoong som har ledet forskningen.

Mozon 05.11.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer