Lysterapi øker lysten

At sol og varme øker livsglede og seksuell lyst er ingen hemmelighet i Norge. Nå viser forskning hvordan lysterapi med kunstig lys kan ha samme effekt som lange sommerdager.

Publisert
Sist oppdatert

Lysterapi øker lystenAt sol og varme øker livsglede og seksuell lyst er ingen hemmelighet i Norge. Nå viser forskning hvordan lysterapi med kunstig lys kan ha samme effekt som lange sommerdager.

Lysterapi utløser en økning i et hormon som motvirker depresjon og manglende seksuell lyst. Hormonet som kalles Luteinizing hormon (LH) er kjent for å heve testosteronnivået hos menn.

Det er forskerne ved University of California, San Diego som nå bekrefter at sterkt lys har en positiv effekt på depresjoner. Undersøkelsen er publisert i siste nummer av tidsskriftet Neuroscience Letters.

Tidligere studier har vist at systematisk lysterapi kan redusere mange symptomer på depresjon. Dette gjelder spesielt årstidsdepresjoner hvor nordmenn stiller i den absolutte verdenstoppen. Tidligere undersøkelser har vist at Norge har verdens høyeste forekomst av vinterdepresjoner med opptil 25% av befolkningen som plages av mørketiden. Manglende seksuell lyst og ereksjonsproblemer er vanlige effekter ved depresjoner og også kjente bivirkninger ved bruk av antidepressiva.

Studiet baserte seg på måling av LH hos menn etter en times kraftig lysterapi hver morgen i en uke. Testpersonene var i utgangspunktet ikke i behov for terapi. Sammenlignet med kontrollgruppen som bare ble utsatt for en svak lyskilde ga lysterapien en økning på 70% av LH i kroppen. Studiet viste også at økningen av hormonet ikke virket forstyrrende på melatonin som er nødvendig for å opprettholde søvnsyklusen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer