Kjøpe bolig til barn

Må barna betale skatt når de bor i foreldrenes leilighet?

Se i hvilke tilfeller du eller barna dine, må betale skatt når dere hjelper til med boligkjøpet.

SKATT PÅ BOLIG TIL BARN? Utleie eller salg av boligen kan være skattepliktig, men det avhenger blant annet av om det er foreldrene eller barna som står som eier. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke
SKATT PÅ BOLIG TIL BARN? Utleie eller salg av boligen kan være skattepliktig, men det avhenger blant annet av om det er foreldrene eller barna som står som eier. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er blitt stadig vanligere at foreldre hjelper sine voksne barn med kjøp av leilighet. Blant studenter i alderen 19 til 29 år, eier 17 prosent boligen de bor i, ifølge en undersøkelse gjennomført av TNS Gallup for Nordea i august, skriver ap.no.

Vurderer du å hjelpe barna med bolig, er det greit å være klar over når du eller barnet må betale skatt. Vi har fått hjelp av Skatteetaten til å oppklare reglene. Både utleie og salg kan utløse skatteforpliktelser.

Derfor er det av stor betydning hvem som står oppført som eier av boligen, du som forelder eller barnet.

Skattefri utleie av boligen

Her er eksempler på utleie som er skattefri, når det er barnet som står som eier av boligen. Foreldrene kan ha stilt med sikkerhet i egen bolig, eller stå som medlåntaker:

  • Såfremt barnet bruker minst halvparten av boligen til eget bruk, beregnet etter utleieverdi, kan barnet f.eks. leie ut et rom i samme leilighet til en kamerat uten at inntekten blir skattepliktig.
  • Istedenfor å dele leiligheten med en annen person hele året, kan barnet leie ut hele eller mer enn halvparten av boligen (regnet etter utleieverdi) for en viss periode. For at disse inntektene skal anses skattefrie, fordrer det imidlertid at de totale leieinntektene ikke overstiger 20 000 kroner. Eksempelvis kan barnet leie ut leiligheten sin i sommerferien, mens han selv er på ferie eller flytter tilbake til mor og far.

Skattepliktig utleie av boligen

Følgende utleie er skattepliktig når det er barnet som står som eier av boligen:

  • Hvis barnet leier ut hele eller mer enn halvparten av boligen – beregnet etter utleieverdi – og leieinntektene overstiger 20 000 kroner, skal boligen regnskapslignes for hele året. Det vil si at alle leieinntektene – også de som skriver seg fra en periode hvor boligen er utleid i mindre omfang, vil være skattepliktig.

Når det er foreldrene som eier boligen men det er barnet som bor der, avhenger skatteplikten av om barnet betaler leie til foreldrene eller ikke.

Skatteeksempel når barnet bor gratis i foreldrenes leilighet 

Foreldrene eier en leilighet som kunne ha vært utleid for 10.000 kroner i måneden, og barnet bor der gratis, uten å betale såkalte driftskostnader som strøm, felleskostnader e.l. Da skal barnet skattlegges for en fordel tilsvarende 10.000 kroner i måneden.

Barnet må selv føre opp en fordel på 10.000 kroner per måned i selvangivelsen. I 2016 er skattesatsen på 25 prosent, altså utgjør skatt på fri bolig som i dette eksempelet 2.500 kroner i måneden.

Foreldrene må regnskapsligne leiligheten ved å fylle ut skjemaet RF-1189 og legge det ved selvangivelsen, hvor de fører opp driftsutgifter og alle vedlikeholdsutgifter til fradrag. Skjemaet må vedlegges foreldrenes selvangivelse. Foreldrene kan dermed ha et fradragsberettiget underskudd ved at barnet disponerer boligen vederlagsfritt.

  • Leier foreldrene ut til sine egne barn mot en fast månedsleie, er leieinntektene skattepliktige for foreldrene fra første krone.
  • Bor barnet gratis uten å dekke driftsutgifter eller betale lavere leie enn markedspris, vil denne fordelen være skattepliktig for barnet.

Barnets bruk av boligen er derimot skattefri i følgende tilfelle:

  • Når barnet dekker alle løpende driftskostnader med boligen, som felleskostnader til sameiet/borettslag, vedlikeholdskostnader, strøm og liknende. Da inntreffer den såkalte «nærståenderegelen», som gjelder nære slektninger av eieren (for eksempel barn, søsken, foreldre, besteforeldre, søskenbarn, nevø/niese) som bruker boligen/fritidseiendommen gratis. Da skal ingen inntekter eller kostnader knyttet til boligen føres i selvangivelsen, verken hos foreldre eller barnet.

Skattefri videreutleie

I tilfeller hvor foreldrene er eiere, og barna betaler driftsutgifter og dermed havner inn under denne «nærståenderegelen», kan barnet også leie ut inntil halvparten av leiligheten (regnet etter utleieverdi) skattefritt, som om barnet faktisk selv var eier av boligen.

Dette avhenger av at det er barnet som mottar leieinntekten.

Barnet kan også leie ut hele eller større deler av leiligheten skattefritt, såfremt leieinntekten ikke overstiger 20.000 kroner i inntektsåret.

Salg uten skatteplikt

Såfremt barnet har eid boligen i ett år og også brukt leiligheten som egen bolig i ett av de siste to årene før han selger, så kan barnet selge uten skatteplikt på gevinst/uten fradragsrett for tap.

Skal foreldrene slippe unna skatt på salget av boligen når det er de som står som eiere, må de selv bo i boligen i forkant av et salg for å oppfylle kravet om botid. Dersom foreldrene er gift, er det tilstrekkelig at kun den ene ektefellen flytter inn i boligen.

Hvis ikke vil gevinst av salg av boligen være skattepliktig, eller et tap av salget være fradragsberettiget for eierne av boligen, i dette tilfellet foreldrene. Vær obs på at folkeregistreringsreglene bestemmer når ektefeller kan registreres bosatt på to ulike adresser.

Det kan derfor være tilfeller hvor foreldre ikke kan gjøre denne tilpasningen, f.eks. hvis begge boligene ligger i samme geografiske område, påpeker Skatteetaten.

Skattemessig så er det slik at begge ektefellerfår skattefritak for en eventuell gevinst ved salg av en felles bolig selv om kun den ene bor der.

LES OGSÅ:

Når må man skatte av bonuspoengene?

Finn ut hvem som har søkt på skatten din

Sjekk hva boligen ble solgt for ved forrige salg

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer