Smarte strømmålere

Må betale gebyr for manglende AMS-måler

En nettkunde nektet å betale gebyr etter å ha motsatt seg montering av ny strømmåler, og gikk rettens vei.

NYKOMMER: De smarte strømmålerne har «sneket» seg inn i de fleste norske sikringsskap. Har du ikke en slik, kan du ilegges gebyr. Foto: Lyse.
NYKOMMER: De smarte strømmålerne har «sneket» seg inn i de fleste norske sikringsskap. Har du ikke en slik, kan du ilegges gebyr. Foto: Lyse. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De nye strømmålerne, såkalte AMS-er, har skapt reaksjoner etter at nettselskapene i det ganske land begynte å installere disse i de tusen hjem.

Målet var at alle strømkunder skulle få smart strømmåler innen 1. januar 2019, men noen «slapp unna».

Kan få gebyr, selv om du har fritak

Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) skriver at nettselskapene kan gjennomføre kontrollavlesing og kreve gebyr for manuell avlesing av AMS-målere uten aktiv kommunikasjonsenhet.

Alle kunder som har valgt å ikke benytte seg av det avlesingssystemet som nettselskapet tilbyr, altså de nye AMS-målerne, krever den samme særskilte tjenesten fra nettselskapet, uavhengig av årsaken til at kunden ikke har installert måleren.

Nettselskapene kan derfor fastsette et slikt gebyr uavhengig av om kunden har fått forskriftsmessig fritak fra AMS-installering, eller av annen grunn nekter å få AMS-måler med aktiv kommunikasjonsenhet.

Fikk gebyr, tapte i retten

Nylig fikk en kunde av Hålogaland Kraft Nett (HLK) erfare nettopp dette, først omtalt i Harstad Tidende (krever abonnement).

Kunden motsatte seg nemlig montering av automatisk strømmåler, uten å fremlegge dokumentasjon som grunnlag for fritaket. Dermed sendte HLK kunden varsel om årlig avlesningsgebyr, noe NVE altså har tillatt nettselskapene å kreve for manuell avlesning.

Til tross for dette, valgte kunden å gå rettens vei for å slippe gebyret, siden han mente de ikke hadde juridisk grunnlag for å ilegge avlesningsgebyret.

Dette har imidlertid retten kommet frem til at HLK faktisk har. Kunden er dermed pliktig til å betale gebyret, som ifølge retten reflekterer de reelle kostnadene ved manuell avlesning av måleren.

Mener det er rimelig

Energi Norge mener det er rimelig at de som forårsaker økte kostnader for strømnettet, som er et spleiselag mellom kundene, også betaler denne ekstra kostnaden.

- Men, gebyret skal ikke være større enn de faktiske kostnadene nettselskapet har med manuell avlesning og kontroll av måleren, så det er bra at retten påpeker nettopp det, sier næringspolitisk rådgiver Ulf Møller.

Drammens Tidende (krever abonnement) at strømkunder som har fått fritak fra å installere AMS-måler, må betale et gebyr på 2000 kroner i året.

Fristen for å installere de nye strømmålerne var 1. januar 2019 og flere nettselskaper har slitt med kunder som har motsatt seg dette. Heldigvis har få av disse sakene endt opp i retten, skriver Energi Norge videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer