Smarte strømmålere

Må betale gebyr for manglende AMS-måler

En nettkunde nektet å betale gebyr etter å ha motsatt seg montering av ny strømmåler, og gikk rettens vei.

NYKOMMER: De smarte strømmålerne har «sneket» seg inn i de fleste norske sikringsskap. Har du ikke en slik, kan du ilegges gebyr. Foto: Lyse.
NYKOMMER: De smarte strømmålerne har «sneket» seg inn i de fleste norske sikringsskap. Har du ikke en slik, kan du ilegges gebyr. Foto: Lyse. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De nye strømmålerne, såkalte AMS-er, har skapt reaksjoner etter at nettselskapene i det ganske land begynte å installere disse i de tusen hjem.

Målet var at alle strømkunder skulle få smart strømmåler innen 1. januar 2019, men noen «slapp unna».

Kan få gebyr, selv om du har fritak

Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) skriver at nettselskapene kan gjennomføre kontrollavlesing og kreve gebyr for manuell avlesing av AMS-målere uten aktiv kommunikasjonsenhet.

Alle kunder som har valgt å ikke benytte seg av det avlesingssystemet som nettselskapet tilbyr, altså de nye AMS-målerne, krever den samme særskilte tjenesten fra nettselskapet, uavhengig av årsaken til at kunden ikke har installert måleren.

Nettselskapene kan derfor fastsette et slikt gebyr uavhengig av om kunden har fått forskriftsmessig fritak fra AMS-installering, eller av annen grunn nekter å få AMS-måler med aktiv kommunikasjonsenhet.

Fikk gebyr, tapte i retten

Nylig fikk en kunde av Hålogaland Kraft Nett (HLK) erfare nettopp dette, først omtalt i Harstad Tidende (krever abonnement).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer