Krigen i Ukraina

Må droppe pommes frites

- Jeg skulle ønske det var en aprilsnarr.

POMMES-KRISE: Matolje-mangel i kjølvannet av Ukraina-krigen fører til at tyske restauranter må droppe pommes frites fra menyen. Illustrasjonsfoto: Knut Fjeldstad/NTB
POMMES-KRISE: Matolje-mangel i kjølvannet av Ukraina-krigen fører til at tyske restauranter må droppe pommes frites fra menyen. Illustrasjonsfoto: Knut Fjeldstad/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere tyske restauranter har sett seg nødt til å fjerne pommes frites fra menyen.

Det skriver danske TV 2 Nyheder, som siterer tyske Welt.

I Köln har bryggeriet Gaffel am Dom, som også serverer mat, ikke hatt pommes frites på menyen siden første april.

Ikke aprilsnarr

Erwin Ott, som driver bryggeriet, understreker overfor Welt at det ikke er snakk om noen aprilsnarr.

- Jeg skulle ønske at det var en aprilsnarr, sier Ott til avisa.

Kjøkkenet hans bruker normalt sett 100 liter olje i uka for å tilberede alle rettene som står på menyen. Men nå får de bare tak i en brøkdel av olja de har bestilt, forteller Ott.

Årsaken til matolje-mangelen er krigen i Ukraina.

For Ukraina og Russland er nemlig blant verdens største produsenter av matolje. Som følge av Russlands invasjon i Ukraina blir det sendt ut mindre olje enn tidligere.

Byttet ut nugatti-ingrediens

Dagbladet har tidligere skrevet om at matprodusenten Orkla sliter med å få tak i solsikkeolje, som vanligvis eksporteres fra Russland og Ukraina.

RENGJØRING: Se hvordan du kan rengjøre Airpodsene dine på en enkel og god måte! Video: Kirsti Østvang. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Nå kan det hende alle Nugatti-elskerne må belage seg på en endring i produktet, ifølge konserndirektør Håkon Mageli.

- Vi ser etter ulike alternativer av vegetabilske oljer, hvorav sertifisert palmeolje er et av alternativene, sa Mageli til Dagbladet forrige uke.

DinSide har spurt norske McDonald's om de har merket problemer med forsyningene, og om det ville vært aktuelt for McDonald's å midlertidig fjerne pommes frites fra menyen.

- Vi er klar over utfordringen og sammen med vår leverandør er vi forberedt på alternative løsninger dersom det blir behov for det, skriver kommunikasjonssjef Veronica Skagestad i en e-post til DinSide.

- Stort press

Foreløpig er heller ikke norske Burger King så hardt rammet som de tyske restaurantene, ifølge norgessjef Olav Bæverfjord.

– Det er ikke noe hemmelighet at det er stort press på forsyningskjeden når det gjelder olje, men vi har ikke noen problemer med det per nå, sier Bæverfjord til DinSide.

Han forteller at Burger King i dag bruker en miks av solsikkeolje og rapsolje i frityren.

- Vi merker at det er noen utfordringer med solsikkeoljen, men vi har nok i lang tid fremover. Hvis det blir mangel på solsikkeolje, så må vi se på en annen miks av matoljer enn det vi bruker i dag, sier han.

- Absolutt siste utvei

- Vil det bli aktuelt for Burger King å midlertidig fjerne pommes frites fra menyen, sånn som de har gjort i Tyskland?

- Våre gjester både forventer og er veldig glad i våre King Fries, så det vil absolutt være siste utvei å måtte kutte noen av disse produktene og vi tror ikke det vil komme til det, sier Bæverfjord.

Solsikkeolje er også en sentral ingrediens for å lage flere typer potetgull.

Men ifølge presseansvarlig Cathrine Moksnes hos Maarud AS, er det på nåværende tidspunkt ingen grunn til å tro at det blir nødvendig å bytte ut ingredienser for Maarud.

- Vi vil gjøre vårt ytterste for å beholde solsikke og rapsolje i våre produkter, skriver Moksnes i en e-post til Dagbladet.

Også påleggsprodusenten Mills bruker mye matolje i sine produkter.

BAKTERIER: Har du opplevd at oppvaskkluten blir sur? Da bør du prøve ut dette. Video: Berit B. Njarga Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Har beredskapsplaner klare

Informasjonssjef Kjersti Johannessen forteller at Mills' tilgang til råvarer ikke er rammet direkte per dags dato, men at de påvirkes sterkt indirekte på flere vis:

- Vi bruker mye planteolje i produktene våre. Det kjøper vi i all hovedsak fra nordiske land, men fordi Ukraina og Russland står bak store andeler av den totale globale produksjonen av både raps- og solsikkeolje, og legger situasjonen press på det internasjonale markedet. Her merker vi betydelig prisøkninger på råvarene, skriver Johannessen i en e-post til Dagbladet.

Hun forteller at Mills inntil videre har tilgang til de nøkkelråvarene de trenger.

- Med det sagt, forsyningsleddet er ekstremt ustabilt. Vi har i løpet av de siste åra blitt vant til store, plutselige endringer. Hvis vi mister tilgang til våre viktigste råvarer, har vi beredskapsplaner klare for å sikre leveranse av Mills merkevarer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer