Må du betale mer skatt?

Regjeringen vurderer å øke satsen for skatt på alminnelig inntekt fra 28 til 30 prosent. DinSide har regnet ut hvor mye fradragene må økes med for at du skal slippe økt skatt. Vi tar for oss brutto lønnsinntektene: 150.000, 200.000, 250.000, 300.000, 400.000 og 500.000 kroner.

Publisert

Dersom inntektsskatten økes uten at noe gjøres med fradragene fører det til at du må betale mer skatt - uansett størrelse på inntekt eller gjeld. (se egen sak)

I eksemplene nedenfor kan du se hvor mye minstefradraget og/eller klassefradraget må økes med for ulike inntektsgrupper for å oppveie eventuell økning av inntektsskatten.

Vi forutsetter at du har andre fradrag enn bare minstefradraget. Det kan være renter du betaler på studielån, boliglån, forbrukslån, pendlerfradrag, fradrag for betalt bidrag - eller annet. Vi setter disse fradragene til henholdsvis 30.000, 40.000, 50.000, 60.000, 80.000 og 100.000 kroner. Vi øker fradragene etter stigende inntekt fordi vi antar at de med høyere inntekt har høyere boliglån, studielån eventuelt andre typer lån og fradrag. Det spiller ikke så stor rolle om dine egne fradrag ikke stemmer overens - tallene blir omtrent de samme.

Vi vet fra før at minstefradraget er 20 prosent av brutto inntekt, men maksimum 32.600 kroner. Klassefradraget (Skatteklasse 1) er 25.000 kroner.

Vi kan se bort i fra trygdeavgiften og toppskatten. De beregnes nemlig av brutto inntekt og får ingen innvirkning på vårt regnestykke. Vi ser bare på skatt på alminnelig inntekt (brutto lønn minus fradrag)

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer