Må du gi tips?

Her er en guide til tips eller driks i utlandet og her hjemme.

Usikker på hva du skal betale til slutt?  Foto: colourbox.com
Usikker på hva du skal betale til slutt? Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Personlig er jeg motstander av tips-kulturen. En servitør får betalt av bedriften for å gjøre jobben sin. Han skal jo ikke da behøve et honorar i tillegg fra gjesten? Du gir jo ikke tips til kassadamen på Rema, hvorfor skal du gjøre det til en kelner? Det sa Tore Skjelstadaune, som leder Oslo servitørforbund, til DinSide tidligere i sommer.

- Ikke tips!

Han får ikke full støtte i egen bransje. Lee Gibson, som er restaurantsjef ved Vognmand Nilsen på Grønland i Oslo, sa til DinSide i juni at det er gjengs å tipse omkring 10 prosent i Norge.

- Det er absolutt akseptabelt å ikke tipse, men da burde restauranten fått en sjanse til å rette opp det som eventuelt var feil. Si ifra hvis det er noe med maten du ikke liker. Hvis kelneren ikke engang kommer bort for å høre om alt er ok, så synes jeg ikke man skal tipse, sa Gibson til DinSide.

Tips=lønn

I noen land må man huske å betale 10-15% tips på barer og restauranter, ellers får ikke de ansatte noen inntekter overhodet. På cruisebåter blir man sogar avkrevd en fast sats med tips til lugarpikene. På enkelte pakketurer er det også vanlig at de som reiser samler inn felles tips til sjåføren.

Se hva som skjer om du ikke behandler kelneren skikkelig

Vær obs på service charge

Noen spisesteder baker automatisk ti prosent i tips inn i regningen. Det står gjerne oppført som "service charge" helt nederst på regningen. Da behøver du ikke en gang tenke på å betale noe ekstra enn det som står som totalsummen - hvis ikke du er eksepsjonelt fornøyd, da. Hvis du er misfornøyd med servicen, har du din fulle rett til å trekke fra tipsen som står på regningen, og bare betale for maten og drikken.

Skandinavia

I de andre skandinaviske landene råder omtrent samme forhold som i Norge. Rund av oppover for å sikre hyggelig avskjed i taxi og på restaurant, og ellers når servicepersonell yter ekstra god hjelp.

Tyskland og Østerrike

I Berlin har restauranter blitt fersket på å skrive "service not included" på regninger til turister. Men merk at du ikke MÅ gi tips i Tyskland.

- Å betale ekstra i tips er fullstendig frivillig. Det er ikke lov å kreve dette, sier Stefanie Heckel fra den tyske hotell- og restaurantorganisasjonen Dehoga til AFP.

I Østerrike vil restauranter legge på 10 prosent i servicegebyr, og du kan tipse mellom fem og syv prosent i tillegg om du er fornøyd.

Storbritannia

Sjekk regningen, så du ikke tipser dobbelt. Mange steder er servicegebyr inkludert, og andre kan foreslå tipsbeløp selv på regningen. Er ikke dette regnet med, så kan du tipse rundt 10-12 prosent, skriver den britiske avisen Guardian. Dette gjelder også i baren.

Hoteller inkluderer også vanligvis servicegebyr, men du bør tipse pikkolo og eventuelle dørvakter, for eksempel ett pund eller en euro per tjeneste/koffert. Du bør også tipse ved drosjekjøring, cirka 10 prosent påslag er vanlig.

Middelhavslandene og Portugal

Vi kan ikke skjære alle over en kam her, men noe er likt. 10 prosent er en grei regel når du spiser middag ute. Du kan godt tipse mindre også, for eksempel runde av til nærmeste euro dersom du er greit fornøyd.

I Spania for eksempel, skal det egentlig ikke være nødvendig å gi tips når du spiser ute, annet enn å runde av oppover eller legge igjen vekslepenger. I Frankrike er service etter loven inkludert på regningen, og det er også her vanlig å begrense tips til vekslepenger og avrundede beløp. Italienere tipser ikke mye selv, og du kan oppleve at tips blir oppfattet som penger du har glemt igjen. Enkelte restauranter krever service charge på regningen, uten at det er å betrakte som tips til de ansatte. I Hellas forventes det at turister tipser mer enn grekerne, selv om et servicetillegg alltid vil være inkludert i regningen på spisestedet. I Portugal er ikke service inkludert på restaurantregningen, så gi tips om du er fornøyd.

Tyrkia

Tyrkerne forventer tips fra turister, men det bør holde å runde av beløpene, eller legge igjen vekslepenger. 5 til 10 prosent skal holde. Pikkoloer kan få noen tyrkiske lira per koffert, og i drosjen runder du beløpet oppover. Prøver du et tyrkisk bad, kan du gjerne legge igjen 15 prosent i tips.

USA

Amerikanske turister får ofte skryt for sitt generøse forhold til tipsing. Ikke så rart. Grunnlønnen for ansatte servitører er svært dårlig, og de lever stort sett av tips. Legg igjen minst 15 prosent av totalen i tips. Men merk, er dere flere enn fem-seks personer, kan dere oppleve at tips bakes inn i regningen. Se etter på kvitteringen før du betaler.

Husk også å tipse i baren og taxien, selv om det ikke er forventet at du tipser på hurtigmatutsalget.

Dårlig service er det verste vi vet

Ikke glem stuepikene

Mange steder tjener stuepiker svært dårlig, så ha litt ekstra omtanke for de som sørger for at du har det rent og pent rundt deg. Legg gjerne tips hver dag på et synlig sted. Det kan variere fra dag til dag hvem som har ansvaret for rommet.

Enda vanligere er det å tipse pikkoloen, om hotellet har slike tjenester.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer