Må du gi tips?

Her er en guide til tips eller driks i utlandet og her hjemme.

Usikker på hva du skal betale til slutt?  Foto: colourbox.com
Usikker på hva du skal betale til slutt? Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Personlig er jeg motstander av tips-kulturen. En servitør får betalt av bedriften for å gjøre jobben sin. Han skal jo ikke da behøve et honorar i tillegg fra gjesten? Du gir jo ikke tips til kassadamen på Rema, hvorfor skal du gjøre det til en kelner? Det sa Tore Skjelstadaune, som leder Oslo servitørforbund, til DinSide tidligere i sommer.

- Ikke tips!

Han får ikke full støtte i egen bransje. Lee Gibson, som er restaurantsjef ved Vognmand Nilsen på Grønland i Oslo, sa til DinSide i juni at det er gjengs å tipse omkring 10 prosent i Norge.

- Det er absolutt akseptabelt å ikke tipse, men da burde restauranten fått en sjanse til å rette opp det som eventuelt var feil. Si ifra hvis det er noe med maten du ikke liker. Hvis kelneren ikke engang kommer bort for å høre om alt er ok, så synes jeg ikke man skal tipse, sa Gibson til DinSide.

Tips=lønn

I noen land må man huske å betale 10-15% tips på barer og restauranter, ellers får ikke de ansatte noen inntekter overhodet. På cruisebåter blir man sogar avkrevd en fast sats med tips til lugarpikene. På enkelte pakketurer er det også vanlig at de som reiser samler inn felles tips til sjåføren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer