Må du gifte deg for pengenes skyld?

Det kan virke urettferdig, men er allikevel en bitter realitet. Når den ene samboeren faller fra, vil den gjenlevende komme svært ugunstig ut i forhold til ektefeller. Det er altså ikke bare ulemper med å være gift... Inntil samboerutvalgets innstilling blir vedtatt er dette realiteten du må forholde deg til.

Hva lønner seg egentlig for deg? Per i dag er det ofte gunstigst å være gift!
Hva lønner seg egentlig for deg? Per i dag er det ofte gunstigst å være gift! Vis mer
Publisert

Du må være klar over at samboere ikke vil arve hverandre automatisk, slik som ektepar. De har heller ikke rett til å sitte i uskiftet bo. Er du samboer, og vil sikre din samboer økonomisk, bør dere derfor alltid opprette et gjensidig testament der dere tilgodeser hverandre.

Selv når du har sikret din samboer ved et gjensidig testament vil ikke alle sorger være løst. Samboere må nemlig betale arveavgift på beløpet de arver. Ikke bare må de betale arveavgift, de må også betale en høyere arveavgift enn barn og barnebarn, ettersom de faller utenfor de vanlige arvegangsrekkene. Ektefeller er på sin side helt fritatt fra å betale arveavgift.

Samboerutvalget ble nedsatt for å bøte på manglene ved dagens regelverk, og utvalgets innstilling er nå overlevert til barne og familieminister Valgerd Svarstad Haugland.

Hvorvidt innstillingen blir vedtatt i sin opprinnelige form er vel dessverre tvilsomt, det positive er imidlertid at problemstillingen er satt på dagsordenen. Dette er garantert et område hvor det kommer til å bli mye rabalder i tida framover. Mens vi venter på bedre tider får du derfor benytte de "smutthull" som dagens lovverk gir.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.