Må du melde flytting?

Bytter du adresse, er fristen åtte dager. Men for studenter gjelder egne regler.

FLYTTET? Studenter kan som regel selv velge om de vil melde flytting til folkeregisteret.  Foto: ELISABETH DALSEG
FLYTTET? Studenter kan som regel selv velge om de vil melde flytting til folkeregisteret. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren er høysesong for flytting, og mer enn 250.000 studenter er nå eller skal straks i gang med høyere studier ved studiesteder rundt i landet. Mange av disse flytter for første gang ut fra barndomshjemmet. Men må de melde flytting?

Les også: Unngå disse flyttefellene

Vanligvis innen åtte dager

Bytter du bosted innenlands, skal du vanligvis melde fra til Folkeregisteret innen åtte dager. Hos Altinn finner du flyttemeldingsskjema.

Men dette gjelder ikke for studenter. Ifølge Skatteetaten kan studenter selv velge om de vil melde flytting. Har du foreldre, ektefelle eller barn bosatt på hjemstedet, kan du velge å beholde det som folkeregistrert adresse.

Det er hvor du bor ifølge Folkeregisteret, som avgjør blant annet hvor du får stemme ved valg. Du kan likevel velge å ha en annen postadresse enn den folkeregistrerte adressen, og det er et poeng for studenter.

Studielånet: Nei, det har ikke blitt billigere - du må bare betale oftere

Viktig i forhold til stipend

Hvorfor har adressen så stor betydning for deg som studerer?

Har du studielån kan inntil 40 prosent av lånet bli gjort om til stipend etter bestått eksamen. Den delen av lånet kalles omgjøringslån. For å få omgjøringslån, må du ifølge Lånekassen være såkalt borteboer. Altså kan du ikke bo sammen med foreldrene dine, selv ikke i en egen boenhet i barndomshjem der du betaler husleie. Men det er altså ikke et krav om å ha annen folkeregistrert adresse for å få rett til omgjøringslån.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer