Må du skatte av feriepenger?

Se hva skatteeksperten svarte.

Publisert
Sist oppdatert

I morgen, onsdag 30. april går fristen ut for å levere inn selvangivelsen. Har du ikke sjekket ennå? Er det noe du lurer på?

Therese Karoline Gjerde, advokat i Skattebetaler-foreningen, svarte på DinSide-lesernes små og store spørsmål, blant annet:

 • Får jeg fradrag for utgifter til kunstig befruktning?
 • Må jeg skatte av feriepengene?
 • Får jeg fradrag når jeg har kjøpt bil for å bruke til jobben?
 • Kan jeg skrive av boligen?
 • Kan arbeidsgiver trekke meg 50% i skatt?
 • Kan jeg trekke fra utgifter til oppussing av boligen min?
 • Les også:

  Selvangivelsen 2007

  Slipper du å levere selvangivelsen?

  Les også: De 10 viktigste sjekkpunktene

  Se også: Alt om skatt på DinSide.no

  Nettmøtet er nå avsluttet.

  Fordeling av fradrag på ektefeller

  Innsendt av Kjetil
  21.04.2008 12:42
  Dersom man har et aksjefradrag hos den ene ektefellen som overstiger fradragsmulighetene i vedkommendes inntektsgrunnlag (Tap større enn inntekten mao), er det da mulighet for å overføre restfradrag til ektefelle, eller må man fremføre resterende fradrag på egen inntekt til påfølgende år?
  Hei;

  Underskudd hos dene ene overføres automatisk til den andre ektefellen når man lignes felles.

  Mvh Therese K. Gjerde, Skattebetalerforeningen

  Stort tap - underskudd

  Innsendt av Jonas
  21.04.2008 13:01
  Hvis man har et aksjetap større enn betalt skatt, hva gjør man da? (Betalt skatt 60.000. Aksjetap 350.000)
  Hei;

  Får du negativ alminnelig inntekt kan underskuddet fremføres til neste år (med mindre du lignes sammen med ektefelle - da blir underskuddet automatisk overført til han/henne som et fradrag).

  Kan du fremføre, pass på at du selv fører dette opp på neste års selvangivelse.

  Mvh Therese K. Gjerde, Skattebetalerforeningen

  Tap på aksjer - tilleggsskatt

  Innsendt av kamram
  21.04.2008 20:50
  Hei
  Hvis det beløpet som står under fradragsberettiget i oppgaven for aksjer
  og grunnfondsbevis er for høyt og jeg fører inn dette beløpet i
  selvangivelsen,hva skjer da? Blir jeg straffet? Takknemlig for svar.
  Hei;

  Gir du bevisst uriktige/ufullstendige opplysninger i selvangivelsen vil du kunne få inntil 60 % tilleggsskatt på den "unndratte" skatten. Man kan også få tilleggsskatt for ubevisste feil når man har gitt uriktige/ufullstendige opplysninger og det ikke er noen kvalifiserende unnskyldelige grunner til at dette ble gjort. Hos deg virker det ikke som om det er noen unnskyldelige grunner....

  Mvh Therese K. Gjerde, Skattebetalerforeningen

  leilighet som sønn bebor

  Innsendt av tuulia
  22.04.2008 08:25
  Sønnen min som studerer i universitetet og bor i en boligbyggelagets leilighet som jeg eier. Han betaler fellesutgiftene (leie, strøm). Jeg har lån på leiligheten som jeg betaler. Må jeg fylle noen sjemaer ang.dette.
  Salg av leilighet: jeg har ikke bodd i leiligheten, bare min sønn. Gevinst: skattbar eller skattefritt.
  Hei;

  Nei, ikke noe eget skjema for bruk av den såkalte "nærståenderegelen". Bolig du ikke selv har bodd i minst ett av de siste to år før salg er det skattepliktig gevinst på. Sønns bruk regnes ikke som din bruk.

  Mvh Therese K. Gjerde, Skattebetalerforeningen

  Student

  Innsendt av Lene
  24.04.2008 16:17
  Hei!
  Jeg er student, og har lang reisevei til skolen.
  Kan jeg føre opp km for reise til skolen eller er det bare km til jobb jeg kan føre opp? Er det andre utgifter som kan føres opp? feks utgifter til utdannelse, som bøker? Det er høgskoleutdannelse om det har noe å si.

  Lene
  Hei;

  Det er dessverre lite å hente for studenter. Ingen fradrag for reise, bøker eller studieavgift. Grunnen til det er at utgiftene ikke er knyttet til noen skattepliktig inntekt, slik en reise til og fra jobb ville vært. Beklager.

  Mvh Therese K. Gjerde, Skattebetalerforeningen

  er dette vanlig og er det lovlig ?

  Innsendt av ellen
  25.04.2008 23:44
  jeg jobbet 1 dag i en butikk for dem trengte ekstrahjelp denne dagen. jeg jobbet 7,5 timer og lønn før skatt 1000 ca. men arbeidsgiver trakk meg 50% skatt....selv om jeg gav beskjed om 10% skatt.

  arbeidsgiver fikk råd av regnskapsfører til dette siden jeg ikke var ansatt eller fast vikar.

  er dette vanlig...og er dette lov...?

  ikke at jeg vinner noe særlig på det på pengene da men likevel.
  jeg er nok litt prinsipp menneske hehe...
  Hei;

  Arbeidsgiver må forholde seg til det skattekortet du leverer. Leverer du ikke noe skattekort plikter arbeidsgiver å trekke 50 % skatt.

  Mvh Therese K. Gjerde, Skattebetalerforeningen

  skatt på mobiltelefon

  Innsendt av ellen
  26.04.2008 14:03
  På min selvangivelse er beløpet 1.427 oppført som lønn (for fri telefon). Burde det ikke være trukket fra kr.1000,-.
  1.427 er nemlig totalbeløpet jeg får av arbeidsgiver pr år for bruk av mobiltlf.(se sitat fra selvangivelsens veiledning under:

  "Elektronisk kommunikasjon (fri telefon, bredbånd mv.)
  Beregnet fordel ved privat bruk av arbeidsgivers telefon, bredbånd mv. (EK-tjenester) utenfor arbeidstakers ordinære arbeidssituasjon fastsettes til inntil kr 4 000 for én EK-tjeneste og inntil kr 6 000 for to eller flere. Fordelen beregnes med utgangspunkt i den del av tjenestens verdi som overstiger kr 1 000."
  Hei;

  Er total regning på telefonen 1.427 kroner og arbeidsgiver har dekket dette er det riktig at du kun skulle skattlegges for 427 kroner i fordel. Har ikke arbeidsgiver gjort dette riktig, så bør du korrigere selvangivelsen og gi en forklaring på hvorfor.

  Mvh Therese K. Gjerde, Skattebetalerforeningen

  Utleie av ferieleilighet i Italia

  Innsendt av Sorella
  27.04.2008 18:56
  Vi har en ferieleilighet i Italia som vi leier ut i perioder når vi ikke bruker den selv. Vi betaler formue og eiendomskatt kun til Italia, siden de har slik avtale med Norge. Vi får da heller ikke fullt fradrag for boliglånsrenter i Norge. Skal vi betale skatt til Norge for eventuelle leieinntekter?
  Hei;

  Nei, i følge skatteavtalen mellon Norge og Italia artikkel 6 og 24 er leieinntekter i Italia kun skattepliktige til Italia. Opplys om at du har utleieinntekter, og argumenter for at de ikke er skattepliktige hit - vis gjerne til bestemmelsene i skatteavtalen.

  Mvh Therese K. Gjerde, Skattebetalerforeningen

  BSU

  Innsendt av KAQ
  28.04.2008 14:18
  Hei, da jeg fikk min selvangivelse stod det ikke noe fra banken om at jeg satt inn 15 000kr på min nyopprettede BSU-konto. Jeg var nullskatteyter, men måtte fylle inn inntekter på en bolig jeg leier ut, så 3000kr i skattefradrag er nyttig.

  Hvordan går jeg fram for å påpeke denne feilen (det eneste jeg gjorde var å skrive en kommentar om det i selvangivelsen som jeg leverte på nett)?

  Hvordan får jeg igjen disse pengene?
  Hei;

  BSU-fradraget fremkommer ikke på selvangivelsen, men i "Foreløpig beregning over skatter og avgifter". Sjekk der. Har det ikke kommet med der, så sjekk med banken om de har innberettet riktig.

  Mvh Therese K. Gjerde, Skattebetalerforeningen

  Fratrekk på skatten - diabetes

  Innsendt av Frank
  28.04.2008 15:07
  Jeg har diabetes 2 og har forsøkt å trekke fra kr. 9000,- + som man skal kunne for kroniske sykdommer men hvert år får jeg avslag grunnet kravet til dokumentasjon. Er det virkelig så at man må ta vare på hver kvittering man får ved kjøp av mat som er dyrere fordi det ikke inneholder sukker for å få dette fratrekket? På forhånd takk.
  Hei;

  Alle må sannsynliggjøre merutgiftene sine for å få fradrag for store sykdomsutgifter. Er det merutgifter til kost det er snakk om er det min erfaring at man bør spare på kvitteringer hvertfall for en periode, og sammenligne seg med gjennomsnittsberegninger f. eks. fra SSB.

  Det vil kunne sannsynliggjøre merutgiftene du har pga sykdom. En må kunne sannsynliggjøre utgifter på minst 9.180 kroner for å ha rett til fradrag.

  Mvh Therese K. Gjerde, Skattebetalerforeningen

  Fradrag for kjøp av bil

  Innsendt av Penol
  28.04.2008 20:21
  Jeg har byttet jobb til en jobb der jeg er avhengig å ha bil. Jeg får dekket kjøring i arbeid fra arbeidsgiver, men ikke selve kjøp av bil. Er det mulig å trekke fra bilkjøpet på skatten?
  Hei;

  Nei, dessverre!

  Mvh Therese K. Gjerde, Skattebetalerforeningen

  Bolig i utland

  Innsendt av øyvind
  28.04.2008 21:50
  Hei

  Kjøpte saommeren 2007 fritidsbolig i Thailand for kr 396 000.- Huset er under bygging og står klar november 2008. Kommer til å bli brukt ca 3 uker av meg, blir så leid ut den resterende tiden.

  Hva er ligningsverdien på dette? Skatter selv til Sandnes.
  Dersom ligningsverdien er feks 100 000.- hvor mye ekstra skatt utgjør dette?

  MVH

  Øyvind Josdal
  Hei;

  Ligningsverdien settes til maks 30 % av kjøpesummen - se tidligere spørsmål. Marginalskattesatsen på formue er 1,1 %, så på 100.000 kroner i formue blir det maks 1.100 kroner i skatt.

  Utleieinntekter på fritidseiendom man også bruker selv er også skattepliktige. Skattepliktig beløp er 85 % av de inntekter som overstiger 10.000 kroner. Skattesatsen er 28 %.

  Betaler du skatt i Thailand på formue eller inntekt kan du ha krav på fradrag for denne skatten i norsk skatt. Du må i tilfelle fylle ut RF1147 som vedlegg til selvangievlsen og legge ved dokumentasjon på dette.

  Mvh Therese K. Gjerde, Skattebetalerforeningen

  Fradrag reise

  Innsendt av Stefan
  28.04.2008 21:57
  Hei.
  Det jeg lurer på er når jeg jobber mer enn 12 timer og har en reise på ca 200 km. Hva skal jeg skrive for å få det som fratekk og hvor mye?
  Hei;

  Reise mellom hjem og arbeid føres øverst på baksiden av den forhåndsutfylte selvangivelsen. Du får 1,40 per km (0,70 når antallet km overstiger 35.000). For fulltidsjobb og reiser hver dag regnes 230 dager per år. Man må trekke fra et bunnbeløp på 12.800 kroner som ikke er fradragsberettigede.

  Mvh Therese K. Gjerde, Skattebetalerforeningen

  lønnet i utlandet

  Innsendt av Landsforvirret
  28.04.2008 22:04
  Hei.

  Jeg bodde i Danmark inntil desember, og lønnen utbetales fortsatt i Danmark. Skal jeg da skatte av denne ene måneden i Norge? All lønn i 2007 er skattet i Danmark.

  Takker!

  mvh
  Hei;

  Skatt ved arbeidsopphold i utlandet er komplisert, og jeg anbefaler alltid at man kontakter en rådgiver for å få det riktig og så gunstig som mulig.

  Hovedregelen når man jobber midlertidig i utlandet er at skatteplikten til Norge vedvarer fullt ut, som om du bodde her. All lønn og andre inntekter opptjent i utlandet er fullt ut skattepliktig hit.

  Den dobbeltbeskatningssituasjon du da kan havne i må løses av skatteavtale med det landet man jobber i eller i regler i skatteloven. For Danmarks del har vi en skatteavtale som bruker alternativ fordeling som metode for å unngå dobbeltbeskatning på lønn. Brutto inntekt tas med til beskatning i Norge, men du krever en skattenedsettelse i skjema RF1150 som tilsvarer den delen av skatten i Norge som skyldes utenlandsinntekten. Dette er som sagt hovedregel. Unntak kan gjelde, derfor er mitt råd alltid å oppsøke hjelp, f. eks. hos oss. Trygdeavgift er ikke omfattet av nedsettelsen.

  Undersøk med trygdemyndighetene hvor du skal trygdes, og pass på at ikke du betaler i begge land - det er ingen vits. Skal du ikke betale trygdeavgift i Norge må bekreftelse på dette fra myndighetene vedlegges selvangivelsen i Norge.

  Mvh Therese K. Gjerde, Skattebetalerforeningen

  Feriepenger

  Innsendt av Bernt
  29.04.2008 01:31
  Hei,

  Arbeidet i 2006 i ca en måned for en arbeidsgiver. I 2007 fikk jeg utbetalt feriepenger for denne perioden, og de står oppført på ligningen min. Er dette inntekt som skal stå oppført? Beløpet lyder på 1706 kroner.
  Hei;

  Feriepenger er skattepliktige på lik linje med annen lønn. Det mange forvirres av er at feriepenger er trekkfrie (arbeidsgiver trekker ikke skatt) når utbetalingen skjer året etter opptjeningsåret, men beløpet er like fullt skattepliktig.

  Mvh Therese K. Gjerde, Skattebetalerforeningen

  Ligningsverdi på hyttetomt

  Innsendt av Mira
  29.04.2008 07:52
  Jeg kjøpte i 2005 en hyttetomt for kr 115.000,-, men har enda ikke satt opp hytte. Ettersom at tomta er ubebygd, så skal hele kjøpesummen settes som ligningsverdi ifølge ligningskontoret. Dette i følge av skattelovens paragraf 2-1-1, og mener at de ikke kan bruke paragraf 4-10. Kan det her være muligheter til å kreve at ligningskontoret bruker skjønn da nabohytte ble solgt for kr 1.400.000,- , og den har en ligningsverdi på kr 98.000,-. Slik situasjonen er i dag, så har hyttetomta negativ verdi for meg, da jeg får formueskatt på en tomt som ikke stiger i verdi, eller gir noen renteinntekter.
  Hei;

  Det er riktig at en ikke kan bruke reglene for bolig/hytte på tomter. Tidligere var det 100 % av markedsverdien som skulle med i formuesgrunnlaget på tomter, men nytt fra 2007 er at max 80 % skal inngå.

  Mvh Therese K. Gjerde, Skattebetalerforeningen

  Pendlerfradrag

  Innsendt av Kathrine
  29.04.2008 09:42
  Kan man velge å bruke kilometersats uavhengig av reiseavstand når man er innvilget pendlerstatus?

  I tillegg til reisefradraget er det et fradrag på kr. 169,- pr. døgn så lenge man har kokemuligheter. Har hørt om fradrag på kr. 40,- pr. døgn i tillegg for diverse utgifter. Stemmer dette?
  Hei;

  Forutsatt pendlerstatus så kan man kreve fradrag for km uavhengig av lengde, ja. Du får 1,40 per km, men overstiger avstanden 35.000 km, er satsen 0,70 kr for overskytende. Kostfradraget for hybel/leiilighet med kokemuligheter er 169 kroner. 40-kroners satsen er innbakt i dette beløpet, og kommer ikke i tillegg.

  Mvh Therese K. Gjerde, Skattebetalerforeningen

  Årsoppgjør for utleie av fast eiendom

  Innsendt av gaute
  29.04.2008 09:57
  Punkt 2.6.
  jeg leier ut en del av en seksmannsbolig.
  Hvordan vet jeg hvor mye jeg kan skrive av boligen?
  Hei;

  Boligeiendom er ikke avskrivbart, så ingenting =)

  Mvh Therese K. Gjerde, Skattebetalerforeningen

  Fradrag ved sykdom

  Innsendt av pelle
  29.04.2008 10:26
  Hei!
  En av oss i familien har en kronisk sykdom som gjør at vi ikke kan få barn på vanlig måte, Vi har derfor måttet benytte kunstig befruktning. Personen har veldig store sykdomsutgifter som han får fradrag for. Kan han da inkludere utgiftene til befruktningen?. Vi fikk ikke igjen noe fra dette hos NAV.
  Hei;

  Utgifter til kunstig befruktning er dessverre ikke fradragsberettiget. Grunnen til det er at ufrivillig barnløshet ikke anses som en sykdom.

  Mvh Therese K. Gjerde, Skattebetalerforeningen

  Eiendom i utlandet

  Innsendt av Jante
  29.04.2008 10:33
  Hei, jeg eier en borettslagsleilighet i Sverige. Spørsmålet blir hvilken post den skal føres på som formue. I tillegg så mottar vi leieinntekter på kr. 30.000,- pr. år fra denne, hvor skal det føres, og skal disse føres opp i sin helhet? Takknemlig for svar på dette spørsmålet. Hilsen forvirret!
  Hei;

  Formuen (ligningsverdi) føres i post 4.6.1. Man fastsetter en ligningsverdi etter norske regler. Den kan max settes til 30 % av markedsverdi. Oppgi kjøpsår, byggeår og kjøpesum, og anslå en ligningsverdi. Vanligvis godtas 20-25 % av kjøpesum.

  Regnskap over inntektene føres i skjema RF1189, og nettobeløpet overføres til anviste poster i selvangivelsen. Skjemaet finner du på skatteetaten.no. Jeg antar at dette er boligutleie. Er det utleie av fritidseiendom er det flat beskatning av 85 % av de inntekter som overstiger 10.000 kroner forutsatt at du også bruker eiendommen som egen fritidseiendom. I tilfelle trenger du ikke føre RF1189, men fører inntekten rett i selvangivelsen.

  Mvh Therese K. Gjerde, Skattebetalerforeningen

  Samboer - felles gjeld

  Innsendt av s2pid
  29.04.2008 10:34
  Hei.

  Jeg er samboer og vi har felles lån og hus. I selvangivelsen står alle lån oppført på meg, slik at jeg får en betydelig lavere skatteprosent enn min samboer. Kan det lønne seg for oss å dele gjelden mellom oss på selvangivelsen? Er det mulig at vi kan komme bedre ut av det totalt sett, hvis vi gjør det på denne måten?

  Hadde vært fint om dere kunne svare på dette da jeg ikke finner informasjon om dette andre steder.
  Hei;

  Samboere kan ikke velge hvem som skal føre hva. Hver og en må føre opp sin andel av boligen, den delen av gjelden en selv hefter for og de rentene en selv har betalt på denne delen av lånet.

  Mvh Therese K. Gjerde, Skattebetalerforeningen

  Rentefritt lån

  Innsendt av Kari
  29.04.2008 10:49
  Jeg har fått et rentefritt lån på 100.000 kr fra moren min, hvordan føres dette opp i selvangivelsen?
  Hei;

  Lånet føres som fordring (formue) hos henne og som gjeld hos deg. Er det ikke betalt renter kan dette ha en avgiftsmessig side (forskudd på arv), men har ingenting med selvangivelsen å gjøre.

  Mvh Therese K. Gjerde, Skattebetalerforeningen

  Foreldrefradrag

  Innsendt av Rune
  29.04.2008 11:20
  Hei.

  Vår sønn er to år, og skal begynne i barnehagen i august. Guttens mor har tatt 100% permisjon fra jobben og vært hjemme fra han var ett år. Vi har derfor ikke betalt noen for å passe han, men vi har jo "mistet" morens inntekt. Er dette grunnlag til å få foreldrefradrag?

  Vennlig hilsen
  Rune.
  Hei;

  Nei, dessverre!

  Mvh Therese K. Gjerde, Skattebetalerforeningen

  Oppussing i Leilighet

  Innsendt av Tolle
  29.04.2008 11:25
  Hei!

  Jeg kjøpte i fjor en leilighet v/Ullernchoussen i Oslo! I løpet av året pusset jeg denne opp en god del,bygget bl.a en alkove og hadde en del kostnader med dette..! Kan man få fradrag på det..?
  Hei;

  Jeg forutsetter at dette er en bolig du selv bor i. I slike tilfeller er det ingen fradrag for vedlikeholdsutgifter (fritaksligning). Eventuelle utgifter til påkostning (standardheving) kan aktiveres som en del av inngangsverdien og kommer evt. til fradrag ved eventuelt skattefritt salg/fradragsberettiget salg.

  Mvh Therese K. Gjerde, Skattebetalerforeningen


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer