Må du sperre kortet?

Hundretusenvis av kortdata er på avveie, men bankene må ta ansvaret.

Store mengder kortdata er på avveie etter datainnbrudd i Spania. Foto: Per Ervland
Store mengder kortdata er på avveie etter datainnbrudd i Spania. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har bankene mottatt lister over betalingskort som kan være spesielt utsatt for svindel. Årsaken er et datainnbrudd i Spania, som har ført til at enorme mengder kortdata er på avveie.

- Undersøkelsene er i full gang. Vi kan ikke si noe sikkert, men vi tror det kun handler om Visa-kort, sier Ian Barber i Visa Europe til DinSide.

Alle nordmenn som har vært i Spania den siste tiden og brukt Visa-kort, oppfordres derfor til å følge nøye med på bankkortaktiviteten den nærmeste tiden, men bankene opptrer forskjellig.

DinSide-journalist utsatt for ID-tyveri

Sperrer kortene

- Vi har fått en melding fra Teller, som de fleste andre sparebanker, om nettverksinnbruddet som har skjedd i Spania fra januar til september i år. Disse kortene har vi valgt å sperre, sier Kurt Arild Midtun i Sparebanken Voss til DinSide.

Voss Sparebank forsøker etter beste evne å ringe rundt til alle de berørte kundene før de sperrer kortene deres. Nye kort vil bli sendt ut fortløpende.

- Det er ingen som har lidd noe tap ennå, men ved å sperre disse kortene, så håper vi at det heller ikke vil skje. At vi velger å sperre kortene med en gang, handler om kapasitet. For en liten sparebank som oss er det enklere å sende ut nye kort enn å overvåke så mange kort over en lengre periode, sier Midtun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer