Må du sperre kortet?

Hundretusenvis av kortdata er på avveie, men bankene må ta ansvaret.

Store mengder kortdata er på avveie etter datainnbrudd i Spania. Foto: Per Ervland
Store mengder kortdata er på avveie etter datainnbrudd i Spania. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De siste dagene har bankene mottatt lister over betalingskort som kan være spesielt utsatt for svindel. Årsaken er et datainnbrudd i Spania, som har ført til at enorme mengder kortdata er på avveie.

- Undersøkelsene er i full gang. Vi kan ikke si noe sikkert, men vi tror det kun handler om Visa-kort, sier Ian Barber i Visa Europe til DinSide.

Alle nordmenn som har vært i Spania den siste tiden og brukt Visa-kort, oppfordres derfor til å følge nøye med på bankkortaktiviteten den nærmeste tiden, men bankene opptrer forskjellig.

DinSide-journalist utsatt for ID-tyveri

Sperrer kortene

- Vi har fått en melding fra Teller, som de fleste andre sparebanker, om nettverksinnbruddet som har skjedd i Spania fra januar til september i år. Disse kortene har vi valgt å sperre, sier Kurt Arild Midtun i Sparebanken Voss til DinSide.

Voss Sparebank forsøker etter beste evne å ringe rundt til alle de berørte kundene før de sperrer kortene deres. Nye kort vil bli sendt ut fortløpende.

- Det er ingen som har lidd noe tap ennå, men ved å sperre disse kortene, så håper vi at det heller ikke vil skje. At vi velger å sperre kortene med en gang, handler om kapasitet. For en liten sparebank som oss er det enklere å sende ut nye kort enn å overvåke så mange kort over en lengre periode, sier Midtun.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer