Må gi lik behandling

Ny lov sikrer forsikringskundene.

Publisert
Sist oppdatert
Dette er en seier for forbrukerne. Helga Skofteland, rådgiver i Forbrukerrådet.


For tre år siden skrev Dinside.no at 40 prosent av de som søker om uføreforskring ikke får det, og at 25 prosent av de som får slik forsikring, får den med ulike reservasjoner.

Konsekvensene er store fordi utbetalingene man får gjennom trygdesystemet er svært lave. NAV opplyser at man maksimalt kan få 264.575 kroner. Uføreytelse gis når en person varig mister inntektsevnen som følge av skade, lyte eller sykdom.

Dinside.no anbefalte derfor Justisdepartementet å bruke lovverket for å styrke forsikringskundenes rettigheter.

Ekstern lenke: Se hva høringsintansene mener

Krever saklighet

I går vedtok Odelstinget et nytt lovforslag, og Dinsides anbefalinger ble tatt til følge. Det ble bestemt at forsikringsselskapene ikke uten saklig grunn kan nekte noen en forsikring som tilbys almennheten.

Selskapet skal ha en god grunn for å avslå en forsikringssøknad, og det skal være en sammenheng mellom risiko og avslag. Et avslag på en forsikringssøknad skal være saklig begrunnet, og det skal opplyse om hvilke risikovurderinger som ligger til grunn for avslaget. Dessuten må selskapet opplyse om hva skal til for at et avslag omgjøres.

Helseopplysninger

Får Justisdepartementet det som de vil, kan forsikringsselskapene ikke bruke gamle helseopplysninger til å risikovurdere kundene. De kan i dag ikke bruke helseopplysninger som er mer enn 10 år gamle. Er helseopplysninger ikke samlet inn lovlig, kan de ikke brukes i forsikringssaker.

Betalingsanmerkning gir forsikringsavslag

Å ha betalingsanmerkninger skal heller ikke være til hinder for å kjøpt forsikring. Heller ikke skal det å ha dysleksi eller være adoptert kunne ansees som rimelig grunn for et avslag på en forsikringssøknad.

- Dette er en seier for forbrukerne, sier rådgiver Helga Skofteland i Forbrukerrådet i en pressemelding. - Forsikringer er i stor grad et nødvendighetsgode som flest mulig bør få tilgang til. Terskelen for å bli nektet forsikringer som villaforsikring, bilforsikring og uføreforsikringer bør derfor være høy.

Sparekontoen hvor du taper penger

AKTUELT


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer