Feriepenger 2019

Må jeg betale skatt av feriepenger?

Vi gir deg svaret på dette og seks andre spørsmål om feriepenger.

SKATT PÅ FERIEPENGER: Flere har tatt kontakt med Arbeidstilsynet for å spørre om de må skatte av feriepenger som blir opptjent og utbetalt samme år. Svaret får du lenger ned i saken. Foto: Thomas Brun/NTB Scanpix.
SKATT PÅ FERIEPENGER: Flere har tatt kontakt med Arbeidstilsynet for å spørre om de må skatte av feriepenger som blir opptjent og utbetalt samme år. Svaret får du lenger ned i saken. Foto: Thomas Brun/NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi skriver juni og første sommermåned, som også betyr at sommerferien er like om hjørnet. For mange betyr dette utbetaling av feriepenger, noe som igjen kan føre til flere spørsmål om når pengene kommer, hva som skjer hvis du har vært sykemeldt og så videre.

Dinside har fått oversikt over de vanligste spørsmålene Arbeidstilsynets svartjeneste får om feriepenger, og funnet svarene på disse, slik at du slipper å spørre.

Hvor mye får jeg i feriepenger?

Feriepengene regnes ut fra feriepengegrunnlaget ditt for 2018, som du finner på lønnslippen for desember samme år. Så fort du har fått desemberlønna på konto, kan du, med andre ord, regne ut hvor mye du får i feriepenger den påfølgende sommeren.

Når får jeg feriepengene?

Feriepengene skal i utgangspunktet utbetales siste vanlige lønningsdag før ferien, ifølge Arbeidstilsynet. Det mest vanlige er likevel at arbeidsgivere utbetaler feriepengene i en bestemt måned, for eksempel juni.

Reglene om utbetaling av feriepenger kan fravikes ved tariffavtale, men det er ikke lov å inkludere feriepenger i lønn med mindre dette er direkte regulert gjennom tariffavtale.

Kan jeg få feriepenger uten å ta ut ferie?

Ferien tas ut i feriedager, ikke penger. Det er ikke lov å få utbetalt feriepenger for ferie som ikke er avviklet eller overført til påfølgende ferieår. Dette gjelder også i tilfeller med ferieoverføring grunnet arbeidsuførhet eller foreldrepermisjon.

All lovbestemt ferie som ikke er avviklet i løpet av ferieåret, skal overføres til påfølgende ferieår. Dette gjelder også i de tilfeller der arbeidstaker har vært syk over flere år og har mye ferie til gode, for eksempel.

Eneste mulighet å få ut feriepengene for ferie som ikke er avviklet, er hvis arbeidsforholdet opphører slik som det står i ferielovens paragraf 11.

Hva skjer med feriepengene hvis jeg har sluttet i en jobb?

Når arbeidsforholdet opphører, skal arbeidstakeren ha utbetalt feriepengene som er opptjent fram til sluttdato, og utbetalingen skal skje siste lønningsdag før du slutter.

Dersom deler av feriepengegrunnlaget ikke lar seg beregne innen sluttidspunktet, kan dette beløpet utbetales i forbindelse med det avsluttende lønnsoppgjøret, men en avtale eller tariffavtale kan åpne for et annet utbetalingstidspunkt.

Må jeg skatte av feriepenger hvis jeg får dem utbetalt samme år som de er opptjent?

«Feriepenger er skattepliktig inntekt det året de utbetales. De er bare trekkfrie dersom de utbetales året etter opptjeningsåret, og på visse vilkår», skriver Skatteetaten.

Hvordan blir det med feriepenger etter lang tids sykdom eller delvis sykemelding?

Arbeidsgiver skal betale feriepenger av sykepenger som er utbetalt i arbeidsgiverperioden, altså opptil 16 kalenderdager av en sykeperiode. Det samme gjelder omsorgspenger for inntil ti dager som er betalt av arbeidsgiver ved barns eller barnepassers sykdom.

Folketrygden utbetaler feriepenger av sykepenger for inntil 48 dager hvert opptjeningsår, samt feriepenger av fødsels- eller adopsjonspenger for en begrenset periode. Feriepenger av dagpenger er regulert i folketrygdloven, og dermed er Nav beste kontaktpunkt ved spørsmål om dette.

Feriepengene fra folketrygden utbetales i siste halvdel av mai i det påfølgende året.

Forskuttering av fødselspenger eller sykepenger gir ikke arbeidsgiver plikt til å utbetale feriepenger av hele beløpet. Unntaket er dersom du har inngått en spesifikk avtale om det, eksempelvis tariffavtale.

Hva om jeg ikke får feriepengene fra arbeidsgiver?

Som arbeidstaker kan du oppleve at arbeidsgiver ikke utbetaler lønn eller feriepenger til avtalt tid. Hvis du ser bort fra misforståelser og tekniske betalingsfeil, kan årsaken enten være at arbeidsgiveren din ikke vil eller kan betale deg.

I slike tilfeller bør du først ta kontakt med arbeidsgiver for å få vite hvorfor du ikke har fått feriepengene du har krav på. Uansett hvilken forklaring du får, er det viktig at du ikke venter for lenge før du går videre med saken. Du kan risikere å tape rettigheter hos den statlige lønnsgarantien ved å la tiden gå.

På Arbeidstilsynets nettside får du en oppskrift på hvordan du går fram enten arbeidsgiver ikke kan eller vil betale deg det du har rett på.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer