Må jeg skatte av erstatningen?

Publisert
Sist oppdatert

Hei Dr. Krone!

I 2001 fikk jeg etter forhandling med arbeidsgiver det han kalte en ikke-skattepliktig erstatning for tort og svie på kr.75000.

Kort om bakgrunnen: I møte med revisor og daglig leder ble jeg tilbudt en lederstillig, samt løfte om assist. Dessverre ble jeg sykmeldt, og fikk plutselig beskjed om at de hadde ansatt en annen i min jobb, og at det nå var jeg som skulle bli assistent.

Det ble altså gitt en erstatning i forbindelse med dette. Men i dag fikk jeg brev fra likningskontoret om at de ikke anså denne erstatningen som skattefri, men skattepliktig. Den blir altså lagt til min inntekt for 2001.

Skal jeg straffes nok en gang med en restskatt som jeg ikke har mulighet for å betale?

Med hilsen

XXX

Dr. Krone:

Hei;

som utg.pkt er erstatning i forbindelse med opphør av arbeidsforhold skattepliktig som lønnsinntekt. Men det er visse unntak:Unntak: 1. Erstatning for ikke-økonomisk skade ved usaklig oppsigelse. ( Begrenset oppad til. 1,5* Grunnbeløpets størrelse= ca 81.200 kroner)

Skattefritaket forutsetter at oppsigelsen er ulovlig etter Arbeidsmiljøloven § 62 Unntak 2: Tilsvarende gjelder for erstatning ved urettmessig avskjed etter Aml § 6, det må i såfall dokumenteres at du er sagt opp ulovlig. Slike erstatninger kan også være skattefrie dersom den ansatte sier opp under trussel om oppsigelse. Unntak 3: Menerstatning - utbetalt for ikkeøkonomisk skade (etter Skadeserstatningsloven §3-2 §3-5) eller oppreisning §3-6, er i sin helhet skattefri. Jeg mener det er håp for deg her - men du må gå videre med saken innen fristene i avslaget fra Likningskontoret. Jeg anbefaler deg derfor å ta kontakt med Skattebetalerforeningen eller en advokat som driver med arbeids & skatterett - slik at du får bistand til å klage på skattevedtaket. mvh

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer