Strømstøtte på 90 prosent:

Må over sju kroner

Dersom strømmen skal bli dyrere i desember enn den var i fjor, må prisen komme over sju kroner.

BLIR DYRT: Men med utvidet strømstøtte skal prisen bli svært høy før man må betale mer enn i fjor. Foto: Shutterstock / NTB
BLIR DYRT: Men med utvidet strømstøtte skal prisen bli svært høy før man må betale mer enn i fjor. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det ble ingen hasteinnkalling av Stortinget i denne omgang for å diskutere strømkrisen, etter at regjeringen i helga foreslo å innføre den utvidede strømstøtten på 90 prosent allerede fra september av.

Samtidig har regjeringen fått en ukes frist på seg til å komme med en tidsplan for flere strømtiltak, og da spesielt med tanke på ting som eksportrestriksjoner, støtte til bedrifter og lignende.

Øker strømstøtten

Til nå har strømstøtten vært slik:

  • Desember 2021: Strømstøtte på 55 prosent av det som overstiger 70 øre i gjennomsnittlig spotpris (eks moms), opp til et forbruk på 5000 kWt.
  • Januar-august 2022: Strømstøtte på 80 prosent av det som overstiger 70 øre i gjennomsnittlig spotpris (eks moms), opp til et forbruk på 5000 kWt.

Fra september av ser det altså ut til at satsen øker til 90 prosent støtte på det som overstiger 70 øre pluss moms.

Eller snudd på hodet: Man betaler selv 87,5 øre pluss 20 prosent av det som overstiger 87,5 øre i dag, mens man fra september av betaler 87,5 øre pluss 10 prosent av det som overstiger 87,5 øre.

Eksempel: desember

Ser vi på desember 2021 var gjennomsnittlig spotpris i hele Sør-Norge på 221 øre, og da var altså strømstøttesatsen på 55 prosent. Fratrukket strømstøtte ble reell kWt-pris på 148 øre, inklusiv moms, men uten nettleie/avgifter.

Med en 90 prosent-ordning, som uansett vil gjelde i desember, må gjennomsnittlig spotpris helt opp i 693 øre for at den reelle sluttprisen skal tangere den man betalte i desember.

Strømpriser 2021 vs 2022

Måned Strømpris 2021 vil tilsvare (2022)
September135 øre567 øre
Oktober120 øre414 øre
November133 øre542 øre
*Desember148 øre693 øre

* Fratrukket strømstøtte for 2021. Strømpris 2021 er for NO1 (østlandet), men prisene var så å si like for NO2 (sørvest) og NO5 (vest) i den angitte perioden.

Så er selvsagt spørsmålet om man kan forvente strømpriser over sju kroner i desember. Markedet gjør det i hvert fall ikke – ifølge Europower (krever innlogging) ligger markedsprisene på drøye fire kroner inkl mva for fjerde kvartal.

Hva som skjer med støtten på nyåret er imidlertid ikke avklart ennå – regjeringen har i første omgang gått inn for å øke støtten til 90 prosent de fire siste månedene i år.

Sjekk selv

I kalkulatoren under kan du selv sjekke hva forskjellen blir på 80 og 90 prosent støtte, eller endre den alternative støtten om du vil eksperimentere med en annen ordning.

Nederst ser du også et prisdiagram for hva den reelle prisen du betaler (etter fratrukket strømstøtte) blir for ulike spotprisnivåer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer