Macho eller myk mann?

Unge menn i identitetskrise.

Dagens unge menn møter ifølge eksperter for mange forventninger, og dras i ulike retninger for å møte dem. Illustrasjonsfoto: colourbox.com
Dagens unge menn møter ifølge eksperter for mange forventninger, og dras i ulike retninger for å møte dem. Illustrasjonsfoto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Overgangen fra ung gutt til voksen mann byr ifølge eksperter på flere utfordringer i dag enn tidligere. En ny generasjon unge menn bombarderes nemlig med ulike meninger om hva som gjør en mann til en mann, melder nettstedet ABCNews.

Ifølge flere adferdsforskere er det machorollen som tradisjonelt forventes av heteroseksuelle menn.

Les også: Mindre maskuline menn

Ulike signaler

Unge menn mottar imidlertid så mange ulike signaler om hvordan de bør forholde seg til eksempelvis sex, alkohol og vennskap, at de har problemer med å finne en identitet midt oppi det hele.

- De sosiale kodene som sier hva som gjør deg til en bra kar varierer sterkt, sier professor i psykologi ved University of Missouri-Columbia, Glenn Good, til nettstedet.

Ifølge professoren forventes det av kameratene dine at du skal være tøff, mens jentene vil høre deg snakke om følelsene dine.

Han får støtte av den 23 år gamle studenten Joseph Hammer, som tar sin mastergrad i terapi ved University of Missouri.

- Det er en verden av motstridende signaler der ute. Foreldrene dine sier en ting, vennene dine en annen ting, læreren en tredje, og i tillegg må du forholde deg til alle inntrykkene du får gjennom TV og media. Det er ikke så rart at mange unge menn ikke vet hvordan de skal oppføre seg i dag, med så mange ulike forventninger hengende over seg, sier han.

Les også: Menn både klokest og dummest

Macho-idealet står sterkt

"Gutter flest henger rundt og gjør typiske gutte-ting, som å spille playstation, snakke om sport, se porno og drikke", skriver sosiolog og forfatter Michael Kimmel i sin bok "Guyland".

Boken er basert på en studie som involverer 13.000 studenter ved 17 forskjellige college. Som en del av studien intervjuet Kimmel 400 menn i tjueårene, og tendensen er tydelig:

- Den hvite middelklassens tradisjonelle forestilling om maskulinintet er dominerende ved skolene i dag, og den er mer intens og ekstrem enn noen gang tidligere, sier han.

Ifølge 57 år gamle Kimmel har det bestandig rådet en guttekultur, men grensene for hva som godtas har endret seg.

- Det vi i min generasjon anså for å være gode manerer kalles i dag seksuelle tilnærmelser, og det vi pleide å se på som typisk oppførsel på kontoret kalles i dag for seksuell trakassering, sier han.

Les også: Kvinner tenker like mye på sex

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer