Macho kirurger

Tøft miljø på jobben? Svenske mannlige kirurger banner så det lyser og skjeller ut sine kollegaer på jobb.

Publisert
Sist oppdatert

Påstanden kommer fra en svensk forsker som nå har publisert en doktoravhandling om kjønnsroller på operasjonsstuene.

Kristina Eriksson har undersøkt forholdene på to forkjellige sykehus og sett spesielt på gynekologer og spesialister i generell kirurgi. Saken er omtalt i både den svenske og norske utgaven av Dagens Medisin.

Harde ord
- Bort bort, det er jo som faen, jævlar! Dette er et eksempel på kommunikasjonen fra de svenske kirurgene. Etter tiraden kom en av de kvinnelige kollegaene bort til Eriksson og unnskyldte utbruddet.

Hersketeknikker
- Hun både bagatelliserte og normaliserte overlegens oppførsel, blant annet ved å tolke hans intensjon. Hun fikk også dette til å handle om språkbruk ved å si at han kanskje burde skjerpe språket sitt, sier Eriksson til svenske Dagens Medicin.

Hun mener det tøffe språket er et tegn på at de mannlige legene bruker maskuline hersketeknikker for å få mer makt over sine kvinnelige kollegaer.

- Når mannen kommer inn i operasjonssalen, gjør han seg selv - uten diskusjon - til hovedoperatør, sier Eriksson.

Også i Norge
Det er ikke bare hos søta bror det kan gå hardt for seg på operasjonsstuene. Også i Norge har det vært en kultur for å fortelle sine kolleger direkte om hvor skapet skal stå.

Men norske leger ser ut til å mene at det er en kultur som ikke lenger er godtatt blant kirurgene

Folkeskikk i operasjonsstuene
- Mitt inntrykk er at kvinner nå blir godt mottatt og satt pris på i det kirurgiske miljøet. Men de er fremdeles få, og tonen på mange avdelinger er preget av at de mannlige legene er i flertall, sier Hilde Engjom som er lege under spesialisering i generell kirurgi ved Harstad Sykehus.

- Slike episoder som artikkelen refererer til, tror og håper jeg er sjeldne i dagens norske sykehusmiljø. Folkeskikken har nok funnet veien til operasjonsstuen også, sier Engjom til Dagens Medisin

Mozon 21.01.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer