Magemål viser blodtrykkrisiko

Finn frem målebåndet og mål midjen din. Tallet kan være den beste indikatoren på risikoen for å utvikle høyt blodtrykk.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

Folk med stor mage har høyere risiko for å utvikle høyt blodtrykk, viser ny forskning fra universitetet Universidade Federal do Rio Grande do Sul i Brazil. Folk som er definert som overvektige basert på midjemålet har høyest risiko for å utvikle høyt blodtrykk de neste årene.

Hvis midjemålet ditt er større enn dette blir du ansett som overvektig, og kan være i risikosonen for å utvikle høyt blodtrykk:

Menn: 100 centimeterKvinner: 89 centimeter

Mens kroppsmasseindeks eller BMI - vekt i forhold til høyde -lenge har vært metoden eksperter har brukt for å måle overvekt, er måling av en persons livvidde en annen metode.

Det er ennå ikke helt klart hvilken metode som best indikerer risikoen for høyt blodtrykk, men forskerne melder at tidligere resultater tyder på at noen personer med en normal kroppsmasseindeks (24,9 eller lavere) men høy livvidde har økt risiko for å utvikle høyt blodtrykk.

Den brazilianske forskningen, ledet av doctor Flavio D. Fuchs, involverte 600 personer som ikke hadde høyt blodtrykk da den fem år lange forskningen startet. I løpet av perioden utviklet 127 personer høyt blodtrykk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer