Magemål viser blodtrykkrisiko

Finn frem målebåndet og mål midjen din. Tallet kan være den beste indikatoren på risikoen for å utvikle høyt blodtrykk.

Publisert
Sist oppdatert

Vegar K. Vatn

Folk med stor mage har høyere risiko for å utvikle høyt blodtrykk, viser ny forskning fra universitetet Universidade Federal do Rio Grande do Sul i Brazil. Folk som er definert som overvektige basert på midjemålet har høyest risiko for å utvikle høyt blodtrykk de neste årene.

Hvis midjemålet ditt er større enn dette blir du ansett som overvektig, og kan være i risikosonen for å utvikle høyt blodtrykk:

Menn: 100 centimeter
Kvinner: 89 centimeter

Mens kroppsmasseindeks eller BMI - vekt i forhold til høyde -lenge har vært metoden eksperter har brukt for å måle overvekt, er måling av en persons livvidde en annen metode.

Det er ennå ikke helt klart hvilken metode som best indikerer risikoen for høyt blodtrykk, men forskerne melder at tidligere resultater tyder på at noen personer med en normal kroppsmasseindeks (24,9 eller lavere) men høy livvidde har økt risiko for å utvikle høyt blodtrykk.

Den brazilianske forskningen, ledet av doctor Flavio D. Fuchs, involverte 600 personer som ikke hadde høyt blodtrykk da den fem år lange forskningen startet. I løpet av perioden utviklet 127 personer høyt blodtrykk.

Resultatene viste at kroppsmasseindeksen var en god indikator på risikoen for å utvikle høyt blodtrykk blant kvinner, men ikke blant menn.

Måling av livvidden var en presis indikator på risikoen for å utvikle høyt blodtrykk for både overvektige kvinner og menn.

- Med tanke på hvor enkel metoden er, og at måling av livvidden kan gi mer informasjon om helserisiko, bør være den foretrukne metoden for å definere overvekt, spesielt i forhold til forebygging av høyt blodtrykk, skriver forskerne i American Journal of Hypertension, der resultatene ble publisert.

 

Mozon.no, 11.05.2004

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer