Magesmerter var baby

19 år gamle Emelie ante ikke at hun var gravid før fødselen var i gang. Hvordan er det mulig?

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Svenske Emelie og Peter rakk ikke å nyte studenttilværelsen i Norge lenge. Åtte dager etter at de flyttet fra Sverige, fødte nemlig Emelie en datter - uten å ha hatt den fjerneste anelse om at hun var gravid.

Da Emelie i fjor fikk kraftige magesmerter, trodde kjæresteparet i begynnelsen at det kanskje var omgangssyke. Men noen timer senere fikk Emelie en blødning og kjæresten Peter ringte etter ambulanse, skriver nettstedet Alltombarn.se.

Det ble raskt klart at det var noe helt annet enn omgangssyke som plaget Emelie. Ni minutter senere kom nemlig lille Tilde til verden.

Ta DinSides graviditetstest

- Sjelden kost

Selv om slike uventede fødsler ikke er hverdagskost, er det svenske parets historie langt ifra unik. Med jevne mellomrom leser og hører vi om jenter og kvinner som får sitt livs sjokk når fødselen plutselig er i gang.

Klinikksjef Bjørn Busund ved Kvinneklinikken på Ullevål Universitetssykehus opplever ofte at kvinner ikke oppdager at de er gravide før i fjerde eller femte måned. Men at det går så langt som til fødsel, er langt mer uvanlig, understreker han.

- Jeg tror slike tilfeller er så enestående at vi leser om de fleste av dem i avisa. Hvert åttende barn som fødes i Norge, blir tatt imot på Ullevål, og vi opplever dette veldig sjelden, forteller Busund.

Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: Colourbox.com Foto: colourbox.com Vis mer


Her produseres det flest barn i Norge

Mental sperre

Svenske Emelies historie om hvordan hun oppdaget graviditeten er typisk, skal vi tro Busund. De fleste får nemlig magesmerter og blir sendt på legevakta hvor det konstateres at fødselen er i gang. Men hvordan er det mulig å gå gravid i ni måneder uten å skjønne det?

- For det første har nok mange av dem en smule mental sperre og tenker ikke på muligheten for at de kan være gravide. For det andre har de få svangerskapssymptomer, og hos noen fortsetter også de månedlige blødningene, forklarer Busund.

Det kan være spesielt lett for litt kraftige kvinner å overse en graviditet, men det kan også skje med slanke jenter, ifølge legen. Noen går nemlig veldig lite opp i vekt. Foster, fostervann og forandringer i livmoren vil i seg selv gi en vektøkning på minimum fem kilo. Men hvis man samtidig mister litt av fettmengden på kroppen, trenger ikke graviditeten synes så godt.

Les også: Myter og fakta om å lage barn

Ikke bare unge jenter

Hos 19-åringen Emelie hadde mensen kommet som vanlig. Og selv om hun hadde gått opp en del i vekt, mistet hår og vært trøtt, var det ikke nok til at hun begynte å uroe seg.

- Jeg hadde vært trøtt gjennom hele videregående, så det var ikke noe uvanlig for meg, forklarer hun til Alltombarn.

Slik får du mange barn

Også ved St. Olavs Hospital opplever legene at kvinner ikke merker noe til graviditeten før det har gått mange måneder.

- Et par ganger i året kommet det inn kvinner som er helt i slutten av svangerskapet, og som ikke har visst at de var gravide. Det hender også at kvinner kommer inn for å føde og sier de ikke har ant noen ting. Men veldig mange ganger har de nok ant det, men fortrengt det, mener Kjell Salvesen.

I britiske Amanda Morgans tilfelle klarte imidlertid ikke legen å oppdage graviditeten heller. Den 40 år gamle kvinnen fikk tvert imot beskjed om at hun hadde kommet i overgangsalderen. Sju timer senere hadde hun blitt mor til lille Caitlin, skriver BBC News.

Les også: Ble mor som 64-åring

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer