- Magnetstripen vil eksistere i lang tid

Men det er chipen som gjør det vanskeligere for kortsvindlerne.

Den virker ikke alltid, men magnetstripen vil følge oss i mange år ennå. Foto: DinSide
Den virker ikke alltid, men magnetstripen vil følge oss i mange år ennå. Foto: DinSide Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

For noen år siden startet kortleverandørene med å sende ut kort med chipløsning til sine kunder fordi det rett og slett ble sett på som en sikrere betalingsmetode.

– Norge ligger langt fremme når det gjelder implementering av chip. 75 prosent av alle de kortene som er i bruk i Norge, har chip, forteller Christina Lind i Visa Europe.

Men magnetstripen må vi regne med at har kommet for å bli. I alle fall vil den eksistere i mange år ennå, til tross for at den har vist seg å være enkel å kopiere og misbruke.

– USA har ikke engang begynt med chip, og mange andre land ligger etter. Så ja, vi vil ha magnetstripe på kortene i mange år fremover, sier Lind.

Derfor bør du sjekke at magnetstripen virker før du reiser på ferie

LITE SVINDEL: Christina Lind i Visa Europe minner om at sjansen for å bli utsatt for kortsvindel er svært liten. Foto: Kristina Picard
LITE SVINDEL: Christina Lind i Visa Europe minner om at sjansen for å bli utsatt for kortsvindel er svært liten. Foto: Kristina Picard Vis mer


Chip et bedre alternativ

For andre år på rad viser årstallene fra Visa at kortsvindelen går ned i de landene som ligger langt fremme når det gjelder implementering av chip.

I Norge var det i 2010 0,024 prosents sjanse for at Visa-kortet ditt skal bli svindlet, og tallet er fire prosent lavere enn året før.

Flere norske banker fikk ekstra fart på utsendelsen av kort med chip etter at flere skimmingsaker rullet opp sommeren 2009. Dette gjøre at norske bankkunder kan glede seg over tryggere handel - til tross for at det fortsatt er noen butikker som ikke godtar bruk av chip.

Ikke bruk magnetstripen

Sjansen for å bli svindlet i utlandet er imidlertid større, og her er det også stor sjanse for at du må frem med magnetstripen.

Problemet er altså at den samme informasjonen som ligger i chipen, foreløpig også ligger i magnetstripen på kortet. Dermed er kortet like lett å kopiere som tidligere fordi du mange steder blir tvunget til å benytte magnetstripen.

– I utlandet ser vi en økning av skimming i butikkterminalene, og det gjøres på en måte det er vanskelig for publikum å gjennomskue, har Anne Dybo i Økokrim tidligere uttalt til DinSide.

Derfor bør du benytte chip på de stedene det er mulig, for å unngå å legge igjen unødvendige spor som kan benyttes av kriminelle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer