Vurderer å innføre maksrente på forbrukslån

- Maksgrense kan virke mot sin hensikt

Den blågrønne regjeringen skal vurdere å innføre maksgrense på forbrukslån for å hindre nordmenn i å dynges ned i tung forbruksgjeld. Ikke alle er like positive.

HØYE RENTER: Forbrukslån har svært høye renter, og bruken av disse lånene øker. Er en maksrente løsningen på problemet? Foto: NTB Scanpix
HØYE RENTER: Forbrukslån har svært høye renter, og bruken av disse lånene øker. Er en maksrente løsningen på problemet? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen varsler at de vurderer flere tiltak for å få bukt med nordmenns problemer med forbruksgjeld. Ett av tiltakene de vil vurdere, er å innføre maksgrense på forbrukslån.

Allerede for noen år siden ba Stortinget regjeringen om å utrede mulighetene for å innføre et rentetak på slike lån.

Men slett ikke alle mener dette er en god idé.

10 til 15 prosent rente?

Blant de som har uttalt seg positivt om innføring av en maksrente på forbrukslån tidligere, er økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo.

I 2016 uttalte han til DN (krever abonnement) at det å begrense bankenes lønnsomhet ved forbrukslån, ville redusert presset på kundene, og at man bør utrede nærmere å innføre et rentetak. Nivået på dette, ifølge Holden, burde trolig ligge mellom 10 og 15 prosent.

Økonomiprofessor Gernot Doppelhofer ved Norges handelshøyskole (NHH) er derimot skeptisk til innføring av en slik maksrente. Doppelhofer mener det er andre tiltak som bør ha høyere prioritet.

Han nevner blant annet korrekt informasjon om de effektive rentene, med transparente tilbakebetalingsplaner, som svært viktig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer