Makspris på mobil i utlandet

Nå er det slutt på de helt store overraskelser når du får mobilregningen etter ferien.

Publisert
Sist oppdatert

En avtale mellom EU- og EØS-land setter et makstak på hvor mye ringeminutter kan koste når man er på reise, skriver Post og teletilsynet (PT) i en pressemelding.

De nye prisene refereres gjerne til som eurotariff.

EU vil ha lavere ringepriser

Tidligere har prisen for å ringe hjem til Norge fra et Europeisk ferieland vært opptil 15-20 ganger høyere enn normal ringepris.

Fra 15. januar blir det en slutt på dette. Da innføres eurotariffen.

Nedlasting av data kan fortsatt gi store regninger. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com
Nedlasting av data kan fortsatt gi store regninger. Illustrasjonsfoto: iStockphoto.com Vis mer


For mobilkunder i EU ble dette gjort gjeldende fra sommeren 2007. Du har siden da kunnet be din mobiloperatør om lavere priser, men på grunn av behovet for en lovendring for å kunne gjennomføre regelverket i Norge, har den automatiske priskutten tatt tid.

Store variasjoner

Ringepriser på samtaler i utlandet varierer sterkt i dag. Ifølge PT kan du betale opptil 15 kroner i minuttet for å ringe hjem, og opptil seks kroner i minuttet for å motta samtaler.

Det nye pristaket er som følger:

 • Innen EU/EØS-land: 4,88 kroner (inkludert moms) per ringeminutt.
 • Motta samtaler på reise: 2,39 kroner per minutt
 • Det er ikke innført pristak for sms, mms eller datatrafikk.

  KALKULATOR: Datatrafikk i tyve ferieland

  - Jeg er glad for at også norske mobilkunder nå får reduserte priser for bruk av mobiltelefon på reise i Europa. Prisene for nedlasting av data i utlandet er imidlertid fortsatt svært høye og uoversiktlige, sier direktør Willy Jensen i Post- og teletilsynet.

  - De europeiske tilsynene vurderer å gripe inn for å få ned prisene også for datatrafikk. Jeg er imidlertid svært skuffet over at mange mobiltilbydere i Europa, og dessverre også i Norge, endrer takseringsintervall fra sekund til minutt samtidig som de reduserer prisene for samtaler. Dette er ikke i forbrukernes interesse, og vi må se nærmere på disse gammeldagse prismodellene.

  Les: Misforsto, og fikk mobilregning på 429.000

  Ring med måte

  Selv om prisene kuttes, kan det fortsatt være dyrt. Sjekk derfor din operatørs vilkår, før du drar. Det er også smart å sjekke hvilken av de lokale operatørene din mobilleverandør samarbeider med.

  Flere smarte mobiltips for utenlandsferien: Ring smart i ferien.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer