Mamma tok feil

Husker du mor, far og bestemors råd om å ta på lue, skjerf og en tykk, stikkende genser for å unngå forkjølelse? Nå viser det seg at de tok feil.

Publisert
Sist oppdatert

Ulogisk som det kanskje høres ut - kulde har ingenting med luftveissykdommer å gjøre - i hvert fall ikke direkte.

- Hvis du tar en kikk på tallene forskere bruker for å forklare en sammenheng mellom forkjølelse og kulde, så er ikke de så veldig overbevisende, sier John Ross, som er spesialist i infeksjonssykdommer til Boston Globe.

Faktisk har studier så langt tilbake som 1960 slått bena under påstanden om at kulde kan føre til forkjølelse.

Forskere har blant annet forsøkt å utsette folk for kulde for å se om de er mer utsatt for rhinoviruset, som er det som oftest fører til denne typen luftveissykdommer.

Uten at de fant noen forbindelse.

- Folk har forsøkt veldig hardt å bevise en sammenheng, men de har ikke klart det, sier doktor Clyde Crumpacker, spesialist i virussykdommer.

Men noe som ikke kan benektes er at hver vinter feier det et rush av snørr og nys over landet. Så hvis ikke kulden har skylda, hva er det da?

Den teorien som er mest akseptert av eksperter er at fordi kulda får oss til å holde oss mer innendørs, får virus lettere feste på steder som skoler, barnehager og hoteller - fordi folk flokker seg sammen uten sjanse for å slippe unna virusene som flyr rundt og kan slå seg ned på bord, stoler og andre overflater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer