Mamma tok feil

Husker du mor, far og bestemors råd om å ta på lue, skjerf og en tykk, stikkende genser for å unngå forkjølelse? Nå viser det seg at de tok feil.

Publisert
Sist oppdatert

Ulogisk som det kanskje høres ut - kulde har ingenting med luftveissykdommer å gjøre - i hvert fall ikke direkte.

- Hvis du tar en kikk på tallene forskere bruker for å forklare en sammenheng mellom forkjølelse og kulde, så er ikke de så veldig overbevisende, sier John Ross, som er spesialist i infeksjonssykdommer til Boston Globe.

Faktisk har studier så langt tilbake som 1960 slått bena under påstanden om at kulde kan føre til forkjølelse.

Forskere har blant annet forsøkt å utsette folk for kulde for å se om de er mer utsatt for rhinoviruset, som er det som oftest fører til denne typen luftveissykdommer.

Uten at de fant noen forbindelse.

- Folk har forsøkt veldig hardt å bevise en sammenheng, men de har ikke klart det, sier doktor Clyde Crumpacker, spesialist i virussykdommer.

Men noe som ikke kan benektes er at hver vinter feier det et rush av snørr og nys over landet. Så hvis ikke kulden har skylda, hva er det da?

Den teorien som er mest akseptert av eksperter er at fordi kulda får oss til å holde oss mer innendørs, får virus lettere feste på steder som skoler, barnehager og hoteller - fordi folk flokker seg sammen uten sjanse for å slippe unna virusene som flyr rundt og kan slå seg ned på bord, stoler og andre overflater.

Store folkemengder er virusspredningens beste venn. Delvis fordi det har med skoler og barnehager å gjøre, der de mest intense overføringene av virus skjer. Barna tar så med viruset hjem til mor og far, som tar det med på jobben.

Bevis på teorien finner man, snodig nok, i tropene. Der kvikksølvet sjelden går lavt, er forkjølelse mest vanlig i regnsesongen. I tropene, som i nordligere strøk, raser forkjølelsesvirusene når folk slår seg sammen innendørs med vinduene lukket.

Men dette betyr ikke at det å bli smittet, eller spre smitten videre, trenger å være uunngåelig.

- Den beste måten å hindre spredning på er å vaske hendene, sier Jennifer Daly, som leder en klinikk for infeksjonssykdommer.

Så mor og far hadde ikke helt rett da de forklarte logikken bak å pakke seg inn i tykk jakke, lue og skjerf.

Mozon.no, 12.11.2003

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer