Strømpriser

Mange betaler dyrt for historisk billig strøm

Vi er for dårlige til å bytte strømavtale, ifølge Forbrukerrådet. Med de rimeligste strømavtalene akkurat nå, betaler strømselskapene deg.

PRISBEVISST: Ved å sjekke strømsammenligningstjenester innimellom, sikrer du deg laveste strømpris du kan få - hver måned. Foto: Eilin Lindvoll
PRISBEVISST: Ved å sjekke strømsammenligningstjenester innimellom, sikrer du deg laveste strømpris du kan få - hver måned. Foto: Eilin Lindvoll Vis mer
Publisert

En fersk undersøkelde Norstat har gjennomført for Forbrukerrådet viser at halvparten av oss aldri har byttet strømavtale, eller ikke byttet på to år.

Mange av disse sitter i dyre strømavtaler og får lite glede av de historisk lave strømprisene vi har nå.

Kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Wattsight spår nemlig kraftpris mellom 10 og 18 øre kilowattimen i snitt de neste tre månedene, ifølge Nettavisen.

Forklaringen på de historisk lave strømprisene er en vinter med unormalt høye temperaturer, etterfulgt av mye nedbør og rask fylling av vannmagasinene. Coronavirusutbruddet har også bidratt til prisfallet, grunnet lavere etterspørsel.

KNUSER STRØMPRISEN: Norsk institutt for bioøkonomi simen Gjølsjø viser oss årets ved og triksene for og finne den beste veden. Video: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Bli betalt for å bruke strøm

Når Dinside sjekker strømprisportalen Strømpris.no 23. juni, ser vi at du nå kan sikre deg strømavtale med -13,50 øre påslag per kilowattime med varighet et halvt år.

Så lenge påslaget ligger over spotprisen, vil det samtidig si at strømselskapet betaler deg for å bruke strøm, og du kan ende med å få en strømregning på -125 kroner dersom du bor i Oslo kommune.

NEGATIVE PRISER: Flere strømselskap tilbyr negativt påslag, hvilket resulterer i negativ forventet månedspris på strømregningen, for boliger på 150 kvadratmeter i Oslo. Foto: skjermdump.
NEGATIVE PRISER: Flere strømselskap tilbyr negativt påslag, hvilket resulterer i negativ forventet månedspris på strømregningen, for boliger på 150 kvadratmeter i Oslo. Foto: skjermdump. Vis mer

Merk imidlertid at nettleie og andre avgifter kommer i tillegg, samt at du bør lese deg opp om strømselskapet som tilbyr de superbillige avtalene før du blir kunde hos dem.

Det er også en mulighet å tegne avtale med et strømselskap med prismatch, slik at du kan sikre deg billigste strømavtale hver måned uten å måtte bytte selskap like ofte.

Spart 3500 kroner hittil i år

Energi Norge påpeker at tre av fire strømkunder har spotprisavtale, som betyr at de uansett får glede av de lave strømprisene vi ser nå, men det som skiller avtalene er i hovedsak påslaget som strømleverandøren tar i tillegg til spotprisen.

- Kunder med spotprisavtale og årsforbruk på 20.000 kroner vil allerede ha spart rundt 3500 kroner på strøm i år kontra i fjor, sier informasjonssjef Aslak Øverås til Dinside.

Han synes det er positivt at strømpris.no har løftet frem avtaler med lengre varighet og gjort flere fornuftige endringer på portalen, og støtter Forbrukerrådet i at det er lurt å sjekke at du har en konkurransedyktig strømavtale med jevne mellomrom.

Mange lokketilbud

Forbrukerrådet oppfordrer alle til å sjekke strømavtalen sin og bytte til en avtale som gjør at de får nytte av de historisk lave strømprisene.

Strømselskapene markedsfører i all hovedsak kortvarige lokkeprisavtaler eller avtaler med høye påslag.

Gode avtaler med prisgaranti på mer enn seks måneder tilbys stort sett kun på prisportaler, slik som Strømpris.no, og er tilnærmet umulig å finne på selskapenes nettsider.

I denne sammenheng bør du være oppmerksom på hvilken avtale du havner i etter at tilbudsperioden er over. Dette er ofte avtaler som ikke er særlig gunstige.

Undervurderer sparepotensialet

- Vi har forståelse for at mange føler det er trygt å beholde det strømselskapet de har. Samtidig tror vi mange undervurderer hvor mye det er å spare og hvor enkelt det er å bytte, sier forbrukerdirektør Inger Lise Blyverket.

- Vi oppfordrer alle til å sette av fem minutter til å sammenligne avtalen de har med tilbudene som ligger på topp på Strømpris.no. Vi kan nesten garantere at du kommer ut bedre enn i dag, og potensielt kan spare flere tusen kroner i året, fortsetter hun.

Forbrukerrådet ber også forbrukerne tenke seg om før de slår til på et strømtilbud.

- Kjøp aldri strøm over telefonen, ved dørsalg, på gata eller i elektronikkbutikken. De dyre og dårlige avtalene dyttes på kundene gjennom slikt direktesalg. Kjøper du strøm i butikken, mister du også angreretten på 14 dager, sier Blyverket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer