Mange betaler skyhøye renter

Nordmenns forbruksgjeld eksploderer. Her er verstingene.

Spiser banken pengene dine hver måned? Småbeløp gir skyhøye renter. Foto: Colourbox.com
Spiser banken pengene dine hver måned? Småbeløp gir skyhøye renter. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi har sagt det før - men sier det fryktelig gjerne igjen: Vær forsiktig med å ta opp forbrukslån. Nordmenns forbruksgjeld er over 30 prosent høyere enn før finanskrisen slo inn. Dette tjener ikke du, men finansinstitusjonene fett på.

Tall P4 har hentet fra Finansieringsselskapenes forening og Kredittilsynet viser at nordmenn hadde en samlet kredittkort- og forbruksgjeld på rundt 33 milliarder kroner i andre kvartal i 2007. På samme tid i år skyldte vi hele 44 milliarder kroner.

En av forklaringene kan, ifølge Forbrukerrådet, være at eksisterende forbrukslånekunder har mistet kontrollen over gjelden, og har begynt å betjene den med nye lån, som så betjenes med stadig nye og større lån. Da har du allerede problemer.

Over 70 prosent rente

Våre undersøkelser viser at de verste långiverne tilbyr lån med renter på over 70 prosent for et lån på 10.000 kroner dersom du nedbetaler dette over ett år.

La oss for eksempel se på Citibank, som reklamerer aggressivt blant annet på TV. Renten bli individuelt vurdert, men dårligste nominelle rente hos Citibank er 20,95 prosent. Med et termingebyr på 50 kroner, og et etableringsgebyr på 1.275 kroner, blir den effektive renten 78,29 dersom du betaler ned like mye hver måned.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer