Billigste mobilabonnement september 2021

Mange burde definitivt bytte

Står mobilabonnementet ditt på den siste lista, finnes det langt bedre tilbud.

STERKT VARIERENDE: Hvor mye du får for pengene varierer voldsomt. Sjekk om du er blant dem som betaler alt for mye. Foto: Shutterstock / NTB
STERKT VARIERENDE: Hvor mye du får for pengene varierer voldsomt. Sjekk om du er blant dem som betaler alt for mye. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert kvartal sjekker Dinside prisene på mobilabonnement i Norge for å finne ut av hvor du får mest for pengene.

I pristesten ser vi på abonnementer med fri bruk av SMS og ringeminutter, der vi sammenligner hvor mye data du får for månedsprisen. Det gjør vi for tre ulike prisnivåer - inntil 200, 300 og 500 kroner, med krav om henholdsvis minst 1 GB, 4 GB og 15 GB data i de tre kategoriene for at listene ikke skal bli for lange.

Abonnementene som ikke kvalifiserer har vi samlet i en tabell til slutt, så finner du abonnementet ditt der, bør du definitivt vurdere å bytte.

Noen endringer

Siden vi sjekket prisene i juni har det skjedd noen endringer blant norske mobiloperatører. Som nevnt forleden dag blir Skymobil-kunder nå flyttet til Fjordkraft, og det innebærer også at både Telipol og Scoopr, som solgte Skymobil-abonnement, forsvinner fra våre lister.

Vi har også valgt å droppe MyCall fra prisundersøkelsen. Det Telia-eide selskapet har abonnementer myntet på folk med familie og venner i utlandet, og inkluderer blant annet gratis ringing til en rekke andre land, som man naturligvis betaler ekstra for. Derfor blir det noe urimelig å sammenligne prisene med de «vanlige» norske abonnementene der operatøren nødvendigvis kommer dårlig ut.

Som vanlig presiserer vi at vi har sett på prisene som gjelder for alle, og ikke på rabatter dersom du har andre produkter fra samme selskap, dersom du er under en gitt alder, betaler for flere familiemedlemmer og den slags. Vi ser også bort fra ting som dobbel data de to første månedene, rabatt om du binder deg 12 måneder og lignende tilbud.

Prisene har vi sjekket fredag 9. september, og alle prisene er hentet fra operatørenes nettsider.

200 kroner (1 GB+)

Vi starter som vanlig med de rimeligste abonnementene. Her krever vi altså at man får minst 1 GB mobildata til maksimalt 200 kroner måneden:

Som du ser er det én operatør som skiller seg ut i toppen, og det er Chilimobil som gir deg hele 4 GB for 199 kroner, som det er første gang vi ser. Den billigste gigabyten, for deg som ikke trenger så mye, er det Fjordkraft som står for, med en pris på 119 kroner.

Mange burde definitivt bytte

Det finnes også operatører i tabellen som tar 199 kroner for én gigabyte, der du altså kan få inntil fire ganger så mye data hos andre operatører. Og det finnes også de som ikke kvalifiserer, og som passerer 200 kroner for gigabyten. Abonnement som ikke kvalifiserer har vi samlet i den nederste tabellen.

300 kroner (4 GB+)

Du får betydelig mer for pengene om du er villig til å strekke deg en hundrelapp ekstra. Her er de som gir deg mest data for under 300 kroner:

Som før er det Happybytes som troner på toppen, men som også må merkes med stjerne. Grunnen til det er at deres «mye data»-abonnement er av en litt spesiell karakter. Her får du nemlig en ny gigabyte hver midnatt, som varer ut dagen. Data du ikke bruker forsvinner, og skulle du trenge mer en dag, kan du betale 19 kroner for en ny gigabyte, der eventuell ubrukt data utløper ved midnatt igjen.

Fordelen er altså at du aldri vil måtte vente lenger enn til midnatt før du har mobildata igjen. Ulempen er at du ikke får spart opp data, hverken til resten av måneden eller neste måned (rollover). Er du av typen som kan gå flere dager og bruke minimalt med data, for så å klinke til med noen gigabyte på én dag, er det altså ikke sikkert at dette er det beste abonnementet for deg.

Til prisen på snaue 250 kroner får du imidlertid ikke mer enn 7-8 GB fra de øvrige operatørene. Happybytes tilbyr for øvrig også et 7 GB-abonnement til 218 kroner, men dette har ikke data rollover og er derfor ikke tatt med i vår oversikt.

Mange burde definitivt bytte

Hva gjelder «vanlige» abonnement er det Chilimobil og Release som kommer best ut av det, med 299 kroner for 15 gigabyte.

La det også være nevnt at Vipps, som eneste operatør, lar deg spare opp mer rollover-data enn det som er inkludert i abonnementet ditt. Der de andre for eksempel maksimalt lar deg spare opp 10 GB dersom du har et 10 GB-abonnement, kan du spare opp «ubegrenset» (1000 GB) hos Vipps.

500 kroner (15 GB+)

Strengt tatt kunne vi ha satt lista på 400 kroner her, for det er to operatører som gir deg fri databruk for 398 kroner – Happybytes og Chilimobil:

Som du ser er de begge merket med stjerne i tabellen, og det er for å poengtere at du får full hastighet på inntil 108 / 100 GB, før farten sakkes av til 3 Mbps. Det skal i teorien fortsatt være kjapt nok til å strømme Netflix-video i ålreit kvalitet, så det er noe helt annet enn de typiske 64 kbps andre byr på (0,064 Mbps).

I denne tabellen kommer Happybytes best ut på pris per gigabyte, men det kan også være verdt å merke seg at selskapet, i motsetning til Chilimobil, ikke tilbyr tvilling- eller datasim på abonnementet, så har du planer om et ekstra SIM-kort i et nettbrett eller i en 4G-ruter på hytta vil altså Chilimobil nok være et bedre valg (99 i etablering + 39 kroner måneden for ekstra SIM-kort). Chilimobil gir deg dessuten 27 gigabyte til bruk i EØS-området, mens tilsvarende mengde hos Happybytes er 24 GB.

Vi synes disse to er såpass jevnbyrdige at vi gir dem begge billigst-utmerkelsen.

Mange burde definitivt bytte

Vi har også stjernemerket Talkmores abonnement. Dette bremses også til 3 Mbps etter at de 100 gigabytene er brukt opp, men farten på de 100 er i tillegg begrenset til 10 Mbps, så her betaler du i realiteten 100 kroner mer for et abonnement med lavere fart.

Merk også at Ice tilbyr en «Data frihet»-tjeneste. Denne koster 99 kroner ekstra i måneden og kan brukes på abonnement fra 7 gigabyte og oppover. Da får du 1000 GB ekstra data, fartsbegrenset på 10 Mbps, som kan brukes så lenge du er knyttet til Ice' eget mobilnett, ice+. Der Ice selv ikke har kapasitet, leier de dekning av Telia, og da får du ikke brukt av 1000 GB-kvoten. Altså kan du betale 249 + 99 = 348 kroner for 7+1000 GB. Vi synes denne løsningen er vanskelig å plassere fornuftig i tabellen, men ser du av Ice' dekningskart at de har meget god ice+-dekning der du stort sett ferdes, kan dette være et meget godt tilbud.

Eksempel på dekning fra ice+ der gul er «meget god», lilla «god» og grønt kun basisdekning.
Eksempel på dekning fra ice+ der gul er «meget god», lilla «god» og grønt kun basisdekning. Vis mer

Ikke kvalifisert

Som nevnt har vi denne gangen samlet abonnementene som ikke kvalifiserte til plass i tabellene over i en egen tabell. Finner du abonnementet ditt her, vil det altså være ekstra god grunn til å bytte:

Disse abonnementene er altså de som i minst grad gir deg det du betaler for, der du enten kan få mer data andre steder til samme pris eller samme (eller høyere) datamengde til lavere pris.

Som du ser i tabellen tar for eksempel Telenor én krone mer for 1 GB i måneden, enn Happybytes-abonnementet som gir deg 1 GB hver dag. Og én krone mer for 8 GB enn Happybytes tar for 108 GB.

Enkelt å bytte

La oss også understreke at det å bytte telefonabonnement krever minimalt med innsats. Da vi spurte sist gang, svarte én av fem at de synes det var for mye styr.

Alt du trenger å gjøre er å besøke nettsidene til operatøren du ønsker deg og velge abonnement, fylle ut et skjema der du også kan legge inn ditt eksisterende nummer, og så sørger operatøren for å si opp ditt nåværende abonnement og sender deg et nytt SIM-kort med en dato for når du må bytte det i telefonen.

Billigst per nivå

Under har vi snudd tabellene litt og listet opp den laveste prisen per gigabyte-nivå. Vi har med vilje droppet nivåene der det finnes abonnementer med mer data til samme eller lavere pris. Eksempelvis koster det rimeligste 6 GB-abonnementet mer enn det rimeligste 8 GB-abonnementet.

Merk som nevnt at Happybytes' 7 GB-abonnement til 218 kroner ikke er med i tabellen, siden abonnementet mangler data rollover.

Billigst per nivå

Datamengde Pris Operatør
1119Fjordkraft
2149Chilimobil
4199Chilimobil
5219Release
(inntil 31)248Happybytes
8249Chilimobil
10279Chilimobil, Release
15299Chilimobil, Release
30349Release
108398Happybytes

Hvilket mobilnett bruker operatørene?

For noen er det også viktig hvilket mobilnett de ulike operatørene bruker, siden dekningen kan være varierende der man bor, på hytta eller hvor man ferdes ofte av andre årsaker.

Oversikten får du her:

Operatører og mobilnett

Operatør Mobilnett
ChilimobilTelia
FjordkraftTelenor
GudbrandsdalTelenor
HappybytesTelenor
IceIce/Telia
NorgesenergiTelenor
OnecallTelia
Xplora mobilTelenor
ReleaseTelenor
SagaTelenor
TalkmoreTelenor
TelenorTelenor
TeliaTelia
TiseTelia
VippsTelenor

Oppdatert 11. september klokka 11: Telia-abonnementene er korrigert etter publisering. Undertegnede journalist har bredbåndsabonnement fra Telia hjemme og fikk derfor automatisk opp doble datakvoter på Telias abonnementer, som er en bonusordning de har for dem som har flere abonnement.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer