Mange dør av medisiner

Bivirkninger fra medisiner kan være den sjuende største dødsårsaken i Sverige, og problemet kan være like stort i Norge.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en omfattende svensk studie som er publisert i den britiske utgaven av Nature, er drøyt 1500 dødsfall i tre tilfeldig valgte fylker gransket i detalj. Analysene viser at tre prosent av dødsfallene skyldtes bivirkninger fra medisiner.

Det betyr i så fall at legemiddelrelaterte dødsfall kommer på en sjuendeplass, bak blant annet hjerte- og karsykdom og kreft.

Les også: Farlig pillebruk

Forskerne har gjennomgått blant annet pasientenes journaler, dødsattester og eventuelle obduksjonsrapporter. De har studert dødsfall der dødsårsakene var oppgitt, men hvor det samtidig var mistanke om at det hadde skjedd som følge av medisinske bivirkninger.

- Problemet har vært underrapportert, sier forskerne til Nature.

Les også: Leger blåser av bivirkninger

- Hårfin balanse

- Vi har ikke noen helt lik studie på dette i Norge, men jeg vil tro at forholdene her i stor grad ligner forholdene i Sverige. En undersøkelse fra Akershus Universitetssykehus for noen år siden ga et tilsvarende resultat, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk til DinSide Helse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer