Mange dør av medisiner

Bivirkninger fra medisiner kan være den sjuende største dødsårsaken i Sverige, og problemet kan være like stort i Norge.

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
Vi vet at det er en underrapportering av bivirkninger.


I en omfattende svensk studie som er publisert i den britiske utgaven av Nature, er drøyt 1500 dødsfall i tre tilfeldig valgte fylker gransket i detalj. Analysene viser at tre prosent av dødsfallene skyldtes bivirkninger fra medisiner.

Det betyr i så fall at legemiddelrelaterte dødsfall kommer på en sjuendeplass, bak blant annet hjerte- og karsykdom og kreft.

Les også: Farlig pillebruk

Forskerne har gjennomgått blant annet pasientenes journaler, dødsattester og eventuelle obduksjonsrapporter. De har studert dødsfall der dødsårsakene var oppgitt, men hvor det samtidig var mistanke om at det hadde skjedd som følge av medisinske bivirkninger.

- Problemet har vært underrapportert, sier forskerne til Nature.

Les også: Leger blåser av bivirkninger

- Hårfin balanse

Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com
Illustrasjonsfoto: colourbox.com Foto: Foto: colourbox.com Vis mer

- Vi har ikke noen helt lik studie på dette i Norge, men jeg vil tro at forholdene her i stor grad ligner forholdene i Sverige. En undersøkelse fra Akershus Universitetssykehus for noen år siden ga et tilsvarende resultat, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens Legemiddelverk til DinSide Helse.

Ifølge Madsen er det de samme legemidlene som oftest gir opphav til dødelige bivirkninger både i Sverige og Norge. Det dreier seg i stor grad om blodfortynnende medisiner.


Les også: Superpille med bivirkninger

- Nå viser jo denne studien bare skyggesiden av legemiddelbruk, så det er viktig å huske at blodfortynnende medisiner redder langt flere liv enn de tar liv. Det er nytten av behandlingen vi vil oppnå, men det kan være en vanskelig og hårfin balanse mellom nytte og risiko, sier han, og legger til:

- Skal en pasient som har sterke smerter på grunn av slitasjegikt få smertestillende medisiner for å bedre livskvaliteten, eller er risikoen for blødninger for stor? Denne nytte-risiko vurderingen er en avregning legene må foreta for alle pasienter.

Madsen understreker at både leger og tannleger har meldeplikt for alvorlige og dødelige bivirkninger fra legemidler.

- Vi vet at det er en underrapportering av bivirkninger. Nå har det riktignok vært en økning i antall meldte bivirkninger i løpet av de siste fem årene, så sammenlignet med andre land er norske leger flinke til å melde. Det viktigste er uansett at vi får de riktige meldingene, slik at vi kan dra lærdom av dette for fremtiden, sier han.

Les også: Færre legemidler godkjennes årlig

113 dødsfall

I Norge ble det ifølge Bivirkningsrapporten til Statens Legemiddelverk mottatt 113 meldinger med dødelig utgang i fjor, det vil si en reduksjon på 17 prosent fra 2006.

- Melding om bivirkninger i Norge er et såkalt spontanrapporteringssystem, og er i internasjonal sammenheng ganske bra etter det jeg kjenner til, sier leder av Norsk forening for allmennmedisin, Gisle Roksund.

Ifølge Roksund står legene for snaut 70 prosent av meldingene, og andelen har vært økende de to siste årene.

Legemidler gir pasienttrøbbel

- Det meste av kontrollen skjer i allmennpraksis, og tallene tyder på at allmennlegene har gode rutiner for kontroll, sier han.

De svenske forskerne vil nå forsøke å finne ut hvor mange av dødsfallene som kunne vært unngått.

- Kanskje kan bedre kunnskap, både blant pasienter og helsepersonell, bidra til å redusere omfanget av slike dødsfall, sier Anna Jönsson ved Universitetet i Nyköping til Nature.

Farlige bivirkninger av slankemiddel

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer